Prepoved prodaje elektronskih cigaret razburja mnoge

Prepoved prodaje elektronskih cigaret s strani ameriške Uprave za hrano in zdravila, prisilila bencinske črpalke in trgovine, da izdelke umaknejo s polic.
Fotografija: Kajenje elektronsih cigaret. Foto: Gulliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kajenje elektronsih cigaret. Foto: Gulliver/Getty Images

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je prejšnji mesec podjetju Juul Labs prepovedala prodajo elektronskih cigaret. Odločitev je tako prisilila bencinske črpalke in trgovine, da naprave Juul umaknejo s polic, s čimer potrošnikom onemogočijo možnost nakupa teh izdelkov po legalni poti.

image_alt
Najbolj učinkovite navade vplivnih voditeljev

Omejitve tudi glede nikotina in prepoved tobačnih izdelkov z mentolom

Z nedavnimi prepovedmi, vključno z omejitvami nikotina v cigaretah in prepovedjo tobačnih izdelkov z mentolom, kot kaže FDA ne bo odstopila od svojih načrtov zmanjšati porabo nikotina, navaja AIER.

Zmanjševanje škode v javnem zdravstvu je eden ključnih stebrov nacionalne strategije za nadzor nad drogami predsednika Bidna, kot je razkril v letošnjem govoru o stanju v Uniji. To vključuje izobraževanje, podporo, menjave igel in varna mesta injiciranja za odvisnike od drog, kot je heroin. Če je ta pot dobra za tiste, ki so odvisni od opioidov, se poraja vprašanje zakaj ne bi bila enako za tiste, ki so odvisni od nikotina?

Na Novi Zelandiji in v Združenem kraljestvu spodbujajo prodajo elektronskih cigaret

V Združenem kraljestvu in na Novi Zelandiji je bistveno drugače glede prodaje elektronskih cigaret. Združeno kraljestvo ne le priznava prednosti elektronskih cigarete, temveč jih tudi  aktivno priporoča v svojih v njihovem državnem zdravstvenem sistemu. Zdravstveni oddelki na Novi Zelandiji pacientom redno ponujajo elektronske cigarete.

Se še lahko vsak zase odloča za ali proti kajenju? Foto: Roman Šipić
Se še lahko vsak zase odloča za ali proti kajenju? Foto: Roman Šipić

Če lahko Združeno kraljestvo in Nova Zelandija navajata različne študije in zdravstvene raziskave, ki dokazujejo, da so elektronske cigarete za 95 odstotkov manj škodljive kot kajenje, zakaj ti dokazi ne uspejo pri prečkanju oceana ameriškim regulatorjem?

image_alt
Bi vesoljska tehnologija lahko dokončno ozdravila kožnega raka?

Po zadnjih raziskavah Gallupa, je 6 odstotkov Američanov kadilcev elektronskih cigaret. To je enakovredno 20 milijonom kadilcev, ki so za potešitev želje po nikotinu izbrali manj škodljiv izdelek. Po podatkih CDC je dvakrat toliko – skoraj 40 milijonov, še vedno kadilcev. Preusmeritev k strategiji kajenja elektronskih cigaret bi tako zlahka rešila milijone življenj.

Zakaj se o (ne)zdravju ne odloča več vsak sam?

Glede alternative tobaka so poslovno priložnost videli tudi lastniki trgovin z elektronskimi cigaretami, skupnosti vejperjev in strokovnjaki za nadzor nad tobakom, ki so se zanašali na celotno industrijo tovrstnih izdelkov kot na učinkovitejšo strategijo pri odpravljanju škode tobaka.

Na drugi strani pa tisti, ki pozdravljajo ukrepe glede prepovedi prodaje elektronskih cigaret, opozarjajo na vse večje oglaševanje uporabe mladim in na večjo uporabo med njimi. To si sicer zasluži skrbno obravnavo, zlasti glede na učinke nikotina na mladostniške možgane, toda kljub temu je mnogim sporno, da se 40 milijonom kadilcem povsem odreče možnost, da preidejo na manj škodljiv izdelek, da bi zadovoljili svojo potrebo po nikotinu. 

Če nas je pandemija česa naučila o javnem dojemanju tveganja, je to, da moramo posameznike opolnomočiti, da sprejemajo odločitve za izboljšanje svojega položaja in zdravja, namesto da bi to kdorkoli sprejemal namesto njih.

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Več iz rubrike