Bi vesoljska tehnologija lahko dokončno ozdravila kožnega raka?

Programska oprema za obdelavo slik vesolja se uporablja za prepoznavanje melanoma
Fotografija: Običajno pacienti, ki veljajo za zelo ogrožene, pri dermatologu fotografirajo celotno telo in ga pregledajo zaradi znakov, da so se obstoječa znamenja morda spremenila in se zdaj spreminjajo v melanom FOTO: Delo
Odpri galerijo
Običajno pacienti, ki veljajo za zelo ogrožene, pri dermatologu fotografirajo celotno telo in ga pregledajo zaradi znakov, da so se obstoječa znamenja morda spremenila in se zdaj spreminjajo v melanom FOTO: Delo

Povezovanje različnih znanstvenih področij pogosto pripelje do zanimivih in vznemirljivih novih rezultatov - na primer, ko se programska oprema, razvita za eno področje, uporabi v drugem. Zanimiv primer je ekipa MoleGazer, ki uporablja vesoljsko tehnologijo za zgodnje odkrivanje kožnega raka.

Običajno pacienti, ki veljajo za zelo ogrožene, pri dermatologu fotografirajo celotno telo in ga pregledajo zaradi znakov, da so se obstoječa znamenja morda spremenila in se zdaj spreminjajo v melanom.

Vendar je ta pristop dolgotrajen in zahteva visoko usposobljene specialiste, ki pregledajo vsako posamezno znamenje, poleg tega pa je potrebna tudi določena stopnja samodiagnosticiranja med samimi pacienti, ki morajo paziti na svoja znamenja.

image_alt
Ekološke sončne kreme so razočarale na testu

Zelo koristna bi bila programska oprema, s katero bi lahko hitro analizirali znamenja bolnikov. Na srečo pa programska oprema, ki bi lahko pomagala, že obstaja - le da se jo uporablja na področju astronomije. Astronomi rutinsko iščejo objekte na zemljevidu neba, ki jih nato identificirajo in spremljajo njihov razvoj.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Tako se je rodil projekt MoleGazer: V sodelovanju med Univerzo v Southamptonu in Univerzitetno bolnišnico v Oxfordu je pacientova koža obravnavana kot ozadje astronomske slike, znamenja pa so zvezde. Programska oprema najde te "zvezde" in lahko opazuje spremembe skozi čas ter opozori na morebitno nevarnost.

"Priložnost, da tehnologijo, ki jih že dobro poznam, uporabim za probleme zunaj astronomije, je edinstvena in vznemirljiva. Astronomi že dolgo razvijajo zelo zmogljiva in fleksibilna orodja. Iskanje načinov, kako lahko ta orodja uporabimo drugje, je pomembno in je odličen primer sodelovanja med znanstvenimi disciplinami," je v izjavi povedala Dr. Meredith Morrell, raziskovalka na Univerzi v Southamptonu, ki je prejšnji teden predstavila svoje delo na nacionalnem srečanju astronomov.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Ekipa je ustvarila evolucijsko zgodovino številnih kožnih znamenj za več pacientov, kar dermatologom pomaga pri diagnosticiranju tistih znamenj, ki so rizična. Raziskovalci bi radi šli še dlje in ustvarili zemljevid, kako se benigna znamenja spremenijo v melanom, da bi pomagali pri čim prejšnjih diagnozah, saj je zgodnje prepoznavanje ključno za boljše rezultate.

Več iz rubrike