Ekološke sončne kreme so razočarale na testu

Kar trije ekološki izdelki testa niso opravili, čeprav so bili med dražjimi. Padel tudi izdelek slovenskega proizvajalca, ugotavlja zveza potrošnikov.
Fotografija: 200-mililitrska krema zadostuje največ za pet dni, saj se po kopanju, brisanju in znojenju zaščita zmanjša (ali izgubi), zato je treba kremo nanesti znova. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
200-mililitrska krema zadostuje največ za pet dni, saj se po kopanju, brisanju in znojenju zaščita zmanjša (ali izgubi), zato je treba kremo nanesti znova. FOTO: Shutterstock

»Na letošnjem mednarodnem testu so potrošniške organizacije preizkusile dvanajst izdelkov za zaščito pred soncem, ki so na voljo tudi v slovenskih (spletnih) trgovinah. Veliko izdelkov je zelo dobrih, a našli so tudi nekaj izjem. Razočaranje so izdelki ekološke kozmetike, saj kar trije izdelki s certifikatom za ekološko kozmetiko testa niso opravili, med njimi tudi izdelek slovenskega proizvajalca, čeprav vsi sodijo med dražje izdelke na testu. Izdelki niso zagotovili niti osnovne zaščite pred UVB-sevanjem,« sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

image_alt
Najboljša je naravna kozmetika, ki jo lahko pojemo

Kot nadaljujejo, je to negativna informacija. Potrošniki namreč ne bi smeli biti postavljeni pred izbiro, ali bodo izbrali okolju bolj prijazen ali učinkovit izdelek. Kljub temu pa poudarjajo, da je na trgu več izdelkov, ki ponujajo odlično zaščito za prijazno ceno. Ob še opozarjajo na nevarnost varčevanja pri nanosu izdelka, »zato je nakup dobrega in poceni izdelka lahko tudi pomemben prispevek k zmanjšanju obremenitve družinskega proračuna«.

Porabiti približno tri zvrhane jedilne žlice kreme

Varčevanje s kremo nikakor ne sme biti vodilo pri uporabi kreme za sončenje. Pri zvezi potrošnikov zato spomnijo na oznake na embalaži, kjer piše, da bi za zaščito, ki jo nudi krema, morala 180 centimetrov visoka oseba, porabiti približno 40 mililitrov izdelka za celo telo, kar je približno tri zvrhane jedilne žlice. »To pomeni, da 200-mililitrska krema zadostuje največ za pet dni, saj se po kopanju, brisanju in znojenju zaščita zmanjša (ali izgubi), zato je treba kremo nanesti znova. Za 14-dnevne počitnice na plaži to pomeni vsaj tri pakiranja na osebo,« še dodajajo.

V testu so potrošniške organizacije pozornost namenile še pregledu sestavin ter v enem izmed testiranih izdelkov odkrili in izmerili večjo koncentracijo kemikalije. FOTO: Shutterstock
V testu so potrošniške organizacije pozornost namenile še pregledu sestavin ter v enem izmed testiranih izdelkov odkrili in izmerili večjo koncentracijo kemikalije. FOTO: Shutterstock

Previdnost ni odveč niti pri izdelkih v pršilih, kjer se lahko hitro pojavijo težave pri neenakomerni porazdelitvi in premajhni količini nanosa. V luči tega ZPS svetuje, da kožo napršite, nato pa izdelek dobro porazdelite tudi z rokami ter počakate, da se posuši. Postopek je smotrno še ponoviti, tako pa boste lahko prepričani, da ste kožo ustrezno zaščitili. Kot dodajajo, pri izdelkih v pršilih pogosto ostane še veliko neporabljenega izdelka, celo do ene petine. Za dokončno porabo priporočajo, da se embalaža prereže.

V kremah tudi kemikalije

V testu pa so potrošniške organizacije pozornost namenile še pregledu sestavin in v enem izmed testiranih izdelkov odkrili ter izmerili večjo koncentracijo kemikalije benzophenon. »V kozmetičnih izdelkih je največkrat kot posledica ne dovolj prečiščenih surovin, neustreznega in dolgotrajnega skladiščenja, lahko pa nastane tudi kot stranski produkt pri razpadu UV-filtra octocrylen, v drugem pa (sicer dovoljen) UV filter homosalat, za katerega pa potrošniške organizacije menimo, da obstaja sum, da sodi med kemikalije, ki motijo delovanje hormonskega sistema,« še navajajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Preberite še:

Več iz rubrike