Pravljično mesto v Turčiji z gradovi v gotskem stilu

Letovišče Burj Al Babas v Turčiji je obljubljalo luksuzne dvorce z razkošno opremo. Zaradi finančnih težav izvajalcev je iz projekta nastalo mesto duhov.
Fotografija: Burj Al Babas. Foto: ADEM ALTAN/AFP
Odpri galerijo
Burj Al Babas. Foto: ADEM ALTAN/AFP

Jugozahodno od mesta Mudurnu v Turčiji se nahaja več kot 700 manjših gradov, katerih prebivalci so že nekaj časa 'duhovi'. Graščine, zgrajene v gotskem stilu, ki spominjajo na gradove iz Disneylanda, so del projekta, znanega pod imenom Burj Al Abas. Ta 200 milijonov evrov vreden kompleks je začelo gradbeno podjetje Sarot Group graditi leta 2014, a ga zaradi finančnih težav takrat niso dokončali, poroča CNN.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Dvorci v gotskem stilu z razkošno opremo


Pred nekaj leti je zgodovinsko mesto Mudurnu s termalnimi izviri pritegnilo pozornost razvijalcev nepremičnin in vlagateljev; med drugim tudi gradbeno podjetje Sarot Properties Group, ki je na tem območju že zgradilo dva hotela s termalnimi vrelci.

Sarot je želel oblikovati razkošno skupnost, v kateri bi prebivali predvsem bogati tuji vlagatelji. V kompleksu, ki se razprostira na 324 kvadratnih metrih, naj bi bilo več kot 700 razkošno opremljenih vil, v središču pa so obljubljali razne trgovine, restavracije, teniško in nogometno igrišče, otroška igrišča, kopeli, savne, vodni park, kino in celo bolnišnico.

Vsak izmed gradov je bil zasnovan v enakem arhitekturnem stilu, najbolj impresivna pa naj bi bila notranjost. Razkošna oprema, jacuzzi s termalno vodo v vsakem nadstropju, notranji bazen, dvigalo in ostali luksuzni dodatki so privabili nekaj bogatih kupcev, predvsem iz arabskih držav.
image_alt
Najbolj luksuzni hoteli na svetu

Bankrot preprečil nadaljevanje projekta


Izvajalcem je uspelo prodati 350 graščin, kljub temu pa so se zaradi finančnih težav zadolžili za 27 milijonov dolarjev, poročajo tuji mediji. Leta 2018 je podjetje Sarot razglasilo stečaj, kompleks pa je ostal nedokončan.

Turška vlada je v želji, da bi privabila tuje nepremičninske vlagatelje, spremenila pogoj za pridobitev turškega državljanstva. Minimalna naložba v nepremičnine se je z 850.000 evrov znižala na 215.000 evrov. Kljub temu je Burj Al Babas ostal nedokončan.
Prazno dvorci. Foto: Adem Altan/AFP/
Prazno dvorci. Foto: Adem Altan/AFP/

Poznavalci menijo, da je nekatere kupce odvrnilo pomanjkanje zasebnosti. Vile namreč stojijo ena tik ob drugi, pri čemer zasebnega prostora skoraj ni. Kljub temu je predsednik gradbenega podjetja Sarot Group ostal optimističen, saj je verjel, da se bo podjetje kmalu izvleklo iz krize in bodo s projektom lahko nadaljevali.
 

Pravljični gradovi ostajajo prazni


Leta 2020 si je podjetje opomoglo. S prepričanjem, da lahko prodajo 100 vil in poplačajo dolgove, so želeli nadaljevati z razvojem. Kljub temu je celoten projekt prevzela multinacionalna ameriška korporacija NOVA Group Holdings.

Kot poročajo na spletni strani Atlas Obscura, je Mujat Guler, izvršni direktor podjetja NOVA, takrat povedal, da nameravajo s projektom nadaljevati po zastavljenih načrtih in da aktivno iščejo tuje vlagatelje.
image_alt
Destinacije, kjer so naprodaj poceni počitniške hiše

Glede na dokaj neaktivno spletno stran projekta Burj Al Babas, kompleks najverjetneje še ni dokončan. Ayse Ege Yildirim, urbanistka, specializirana za ohranjanje dediščine, meni da bi lahko Burj Al Babas postal nenavadna, a zanimiva turistična atrakcija, tudi če bi ostal mesto duhov. Kljub temu obstaja možnost, da ne bi privabili dovolj turistov, oziroma veliko manj, kot če bi bil projekt dokončan, pišejo tuji mediji.

Zaenkrat še ni znano, če se je NOVA odločila za dokončanje projekta, poznavalci pa se sprašujejo, ali je 200 milijonov evrov vreden projekt sploh še možno rešiti.

Več iz rubrike