Podjetje za luksuzni nakit izdeluje ogljično nevtralne diamante

Diamanti, pridobljeni iz ozračja, so trenutno najbolj trajnostna blagovna znamka nakita na svetu.
Fotografija: Aether ponuja trajnostna alternativo za ljubitelje diamantov. Foto: Aether
Odpri galerijo
Aether ponuja trajnostna alternativo za ljubitelje diamantov. Foto: Aether

Podjetje za luksuzni nakit Aether izdeluje ogljično nevtralne diamante. Za razliko od diamantov, ki so izkopani, so tovrstni diamanti izdelani iz (onesnaženega) zraka. S premikanjem meja na področju oblikovanja, tehnologije in izdelave vrhunskega nakita se podjetje osredotoča na prihodnost trajnostnega nakita. Njihova zaščitena tehnologija jim omogoča, da iz ozračja izdelujejo občutljive dragulje, ki so v končni fazi trajnostna alternativa za ljubitelje diamantov, navaja Luxury Launches.

image_alt
Koliko je vreden najdražji diamant na svetu?

Ideja se je razvila spontano

Ideja se je razvila spontano, ko se je soustanovitelj podjetja Aether Ryan Shearman pred leti pogovarjal s prijateljem, ki deluje v panogi nakita in je takrat živel v Bangkoku. Prijatelj mu je poročal o veliki onesnaženosti zraka na tistem območju. Shearman se je tedaj domislil, da glede na to, da onesnažen zrak večinoma temelji na ogljikovem dioksidu, bi bilo s posebnim postopkom iz njega možno izdelovati diamante. V njegovem podjetju Aether so se s tovrstnim načinom zavezali k »sodobni alkimiji« pridobivanja diamantov.

Diamantni prstan iz podjetja Aether. Foto: Aether
Diamantni prstan iz podjetja Aether. Foto: Aether

Podjetje z novo tehnologijo iz onesnaženega zraka izdeluje diamante

Proces proizvodnje poteka v štirih korakih. V podjetju Aether pridobivajo dragulje tako, da iz zraka najprej izločijo ogljikov dioksid in ga nato obdelajo v laboratoriju. Z inovativno tehnologijo, ki se jo poslužuje podjetje, sledi sinteza ogljikovodikov, kar pomeni, da se ogljikov dioksid pretvori v surovino ogljikovodikov, ki je potrebna za gojenje diamantov. Naslednji korak je »rast diamantov«. Pri tem se ogljikovodična surovina dovaja v specializirane reaktorje, ki jih poganja 100-odstotno čista energija. Tako nastanejo diamantni kristali, ki jih strokovnjaki nato razrežejo in spolirajo za prodajo, navaja Design Boom. Vsak kos kolekcije je ročno oblikovan in izdelan. 

image_alt
Razkrit izjemno redek diamant, ki naj bi izviral iz vesolja

Trajnostna alternativa definira novo prihodnost nakita

Diamanti, pridobljeni iz ozračja, so trenutno ena najbolj trajnostnih blagovnih znamk nakita na svetu. Ljubiteljem diamantov ponujajo diamante, ki združujejo trajnost in estetiko, obenem pa doprinašajo k skrbnem ravnanju s planetom in spoštljivem odnosu do ljudi. Podjetje Aether nasprotuje vsem oblikam otroškega dela ter nepoštenim in nezdravim delovnim pogojem, zato se tovrstnim praksam pri izdelavi vsakega kosa iz njihove kolekcije striktno izogibajo.

Trajnostni nakit. Foto: Aether
Trajnostni nakit. Foto: Aether

V podjetju poudarjajo, da želijo biti del pravičnih sprememb, do katerih prihaja v svetu. Postali so zgled na področju trajnostne in etične proizvodnje diamantov, saj je treba po podatkih International Gem Society za vsak karat izkopanega diamanta premakniti 250 ton zemlje, kar povzroča opustošenje ekosistemov, vodne gladine in ogroža življenje divjih živali.

image_alt
Luksuzni modni kosi, ki bi jih moral imeti vsak urejen moški

Več iz rubrike