Razkrit izjemno redek diamant, ki naj bi izviral iz vesolja

V začetku februarja bo na spletni dražbi diamant, ki domnevno izvira iz vesolja. Ponudbe bodo sprejemali tudi v kriptovalutah.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/ Travel and Leisure
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/ Travel and Leisure

Dražbena hiša Sotheby's je nedavno razkrila izjemno redek 555,55-karatni diamant, za katerega se domneva, da izvira iz vesolja, poročajo tuji mediji.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Prvič po dveh desetletjih predstavljen javnosti

Sicer pravi vir redkega dragulja ni znan, vendar strokovnjaki sklepajo, da je verjetno nastal kot posledica meteorskega udarca ali pa kot posledica trka asteroida, ki nosi diamante, z Zemljo.

Enigma velja za največji črni diamant naravne barve in hkrati največji brušeni diamant na svetu, navaja Travel and Leisure. Diamanti so na splošno zelo trdni materiali in jih je zelo težko rezati in polirati, zato je ta diamant še toliko bolj edinstven.

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

»Ta diamant je lastnik hranil dve desetletji in ni bil še nikoli predstavljen javnosti, zato smo navdušeni, da lahko njegovo zgodbo povemo svetu,« je navdušena Nikita Binani, strokovnjakinja pri Sotheby's.

Velik numerološki pomen

Obliko diamanta je navdihnila Hamsa, arabski simbol za zaščito in moč, ki je tradicionalno povezan s številko pet. Kar daje 555,55-karatnemu diamantu s 55 fasetami še bolj poseben numerološki pomen.

Največji diamant na svetu. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist
Največji diamant na svetu. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist

Diamant je bil prvič razstavljen v Dubaju, od 24. do 26. januarja pa si ga je bilo možno ogledati v Los Angelesu. V Londonu bo razstavljen od 2. do 9. februarja, na spletni dražbi pa bo na voljo od 3. do 9. februarja, še navajajo tuji mediji.

»Njegova prodaja predstavlja enkratno priložnost za pridobitev enega najredkejših, milijarde let starih kozmičnih teles, ki jih pozna človeštvo,« meni Binanijeva.  

Na dražbi možnost plačila tudi s kriptovalutami

V preteklosti so bili po pričevanju poznavalcev črni diamanti s fasetami prodani tudi po 13.600 dolarjev za karat.

image_alt
Koliko je vreden najdražji diamant na svetu?

Sotheby's pričakuje, da bo diamant Enigma prodan za najmanj 6,8 milijona dolarjev, kot vir plačila pa nameravajo sprejeti tudi kriptovalute.

S to potezo sledijo lanskoletni prodaji 101-karatnega diamanta, ki je postal najdražji dragulj, kadarkoli kupljen s kriptovalutami. Ključ 10138, diamant v obliki hruške, je bil prodan za 12,3 milijona dolarjev.

Poznavalci menijo, da je ceno dvignila možnost plačila s kriptovalutami, ponudbe so namreč sprejemali v bitcoinih in Ethereumu. Katera od kriptovalut je bila uporabljena za plačilo, ni znano.

image_alt
Odkrili enega največjih dimantov doslej

Poleg Sotheby's so kriptovalute začele sprejemati številne dražbene hiše. Charles Stewart, direktor Sotheby's, je v nedavnem intervjuju za CNN dejal, da verjame, da NFT in kriptovalute odpirajo trg z umetninami.  

Več iz rubrike