Odkrili enega največjih dimantov doslej

V afriški državi Bocvana so ta mesec odkrili velikanski diamant. Ima kar 1098 karatov. Je tudi izjemno čist in s tem najvišje kakovosti.
Fotografija: 1098 karatni diamanat, odkrit v Bocvani, za katerega se domneva, da je tretji največji, ki je bil kdajkoli izkopan. Foto: Debswana Diamond Company / Handout prek REUTERS
Odpri galerijo
1098 karatni diamanat, odkrit v Bocvani, za katerega se domneva, da je tretji največji, ki je bil kdajkoli izkopan. Foto: Debswana Diamond Company / Handout prek REUTERS

Kot kurje jajce velik dragoceni kamen so ta mesec odkrili v rudniku Jwaneng na jugu države, je sporočil upravitelj rudnika, konzorcij Debswana.
image_alt
Elon Musk prodaja še svojo poslednjo nepremičnino

Odkrili so ga na globini 400 metrov rudnika Jwaneng. Ta rudnik sicer velja za najbogatejše nahajališče diamantov na svetu.
Foto: Debswana Diamond Company / Handout prek REUTERS
Foto: Debswana Diamond Company / Handout prek REUTERS

Največji diamant primerljive čistosti, težak več kot 3000 karatov, je bil po navedbah spletne enciklopedije Wikipedia sicer odkrit leta 1905 v Južni Afriki, njegovi kosi pa zdaj krasijo vladarsko žezlo in krono britanske kraljice.

Konzorcij Debswana je v deljeni lasti južnoafriškega draguljarskega podjetja De Beers in Bocvane, ki po navedbah Wikipedie s svojimi štirimi velikimi rudniki diamantov sodi med glavne izvoznike dragih kamnov na svetu. Podjetje De Beers pa obvladuje okoli trideset odstotkov svetovne trgovin z diamanti, vendar je zaradi svojega sistema dražb na trgu dejansko monopolist, navaja Wikipedia.
image_alt
Na Hrvaškem prodajajo hiše za eno kuno

Več iz rubrike