Piran se uvršča med najlepša evropska mesta

Katera evropska mesta so se uvrstila na seznam najlepših mest na svetu?
Fotografija: Piran. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

 
Odpri galerijo
Piran. Foto: Jože Suhadolnik/Delo  

Evropska mesta veljajo za najlepša na svetu. Številna se ponašajo s čudovito arhitekturo ter raznoliko in zanimivo kulturo, ki je vredna pozornosti. CNN je sestavil seznam nekaj najlepših mest v Evropi, ki so vredna obiska.

image_alt
Finska že četrto leto zapored najsrečnejša država na svetu

Giethorn, Nizozemska

Simpatičnemu, manj znanemu mestecu, številni pravijo kar Nizozemske Benetke, saj se podobno kot v priljubljeni Italijanski turistični destinaciji, tudi v tem mestu življenje vrti okrog vode.

Foto: Posnetek zaslona/CNN
Foto: Posnetek zaslona/CNN

V centru ni avtomobilov, zato je pešačenje edini način premikanja po mestu. Mesto ponuja veliko zanimivosti, vključno s slamnatimi hišami, ki stojijo na otokih, ki so poraščeni s šotnim mahom.

image_alt
Najdražja mesta na svetu v letu 2021

Anghiari, Italija

Majhno renesančno italijansko mesto se nahaja na pobočju hriba blizu toskansko-umbrijske meje.

Foto: Posnetek zaslona/CNN
Foto: Posnetek zaslona/CNN

Obdano je z obzidjem, v notranjosti pa skriva čudovite uličice, polne velikih palač, ki so jih zgradili renesančni bojevniki, ki so takrat živeli v mestu.

Mostar, Bosna in Hercegovina

Kdor je obiskal to balkansko deželo se zagotovo strinja, da je Mostar mesto, ki očara. Najbolj priljubljena znamenitost se dviga čez reko Neretvo.

Mostar. Foto: Tomi Lombar/Delo
Mostar. Foto: Tomi Lombar/Delo

Mostarski most so v 16. stoletju zgradili Osmani in je dolgo veljal za najboljši primer balkanske arhitekture. Novembra 1993 so most med vojno uničili, po obnovi leta 2004 pa je postal ena najbolj znanih znamenitosti na Balkanu.

Mazzara del Vallo, Sicilija

Mesto na italijanskem otoku so pred skoraj 3000 leti ustanovili Feničani, skozi zgodovino pa so se vanj prelile številne kulture. Območje Kasbah je podobno severnoafriški Medini, močna tunizijska skupnost popestri mesto, na jedilniku pa je večkrat kuskus kot testenine.

Foto: Posnetek zaslona/CNN
Foto: Posnetek zaslona/CNN

Posebna znamenitost mesta je Satiro Danzante, starodavni bronasti kip, ki so ga leta 1998 izvlekli iz morja, navaja CNN.

Korčula, Hrvaška

Mesto Korčula se nahaja na istoimenskem otoku, ki je zelo priljubljen tudi med slovenskimi turisti.

Korčula. Foto: Igor Fabjan/Delo
Korčula. Foto: Igor Fabjan/Delo

Domačini pravijo, da se je v tem očarljivem hrvaškem mestecu rodil Marco Polo, Benečani pa temu oporekajo. V vsakem primeru gre za mesto svetovnega formata, ki ima veliko za ponuditi. Bleščeče ulice, ki jih krasijo stavbe, zgrajene iz lokalnega kamna vsako leto privabijo ogromno turistov. Korčula je očarala tudi številne svetovne zvezdnike, ki se z veseljem vračajo.

Piran, Slovenija

CNN je na svoj seznam najlepših evropskih mest uvrstil tudi slovenski zaklad Piran. Malo obmorsko mestece se nahaja na rtu Piranskega polotoka, na območju kjer avtohtono živijo pripadniki italijanske narodne skupnosti.

Tartinijev trg. Foto: Igor Mali/Delo
Tartinijev trg. Foto: Igor Mali/Delo

Srednjeveško mesto so razvili Benečani, ki so v mestu pustili svojevrsten pečat. Znamenitosti, ki krasijo mesto in se prepletajo s številnimi legendami in bogato zgodovino, očarajo domače in tuje turiste.

image_alt
Najlepši božični sejmi v Evropi

Izhodišče za raziskovanje mesta je znameniti Tartinijev trg, poimenovan po slavnem skladatelju in violinistu Giuseppu Tartiniju.

Več iz rubrike