Finska že četrto leto zapored najsrečnejša država na svetu

Sanna Marin: »Enakost, dobro financiran izobraževalni sistem in močna socialna država so skrivnost, da so Finci najsrečnejši narod na svetu.«
Fotografija: Sanna Marin. Foto: POOL/REUTERS
Odpri galerijo
Sanna Marin. Foto: POOL/REUTERS

Združeni narodi vsako leto objavijo poročilo o državah v katerih je najboljše živeti, oziroma prebivalci katere države so najsrečnejši. V različici za leto 2020 se je na prvem mestu že četrto leto zapored znašla Finska.

image_alt
Najdražja mesta na svetu v letu 2021

V raziskavi je sodelovalo 149 držav katerih prebivalci so ocenjevali koliko so srečni. Finska je ponovno zmagala in prehitela Dansko, Švico in Islandijo. Nekateri se sprašujejo kaj država z mrzlim podnebjem in šestmesečno zimo ponuja svojim državljanom, da se počutijo tako srečni.

Čudovita pokrajina

Kot navaja spletna stran Helsinki Times, je ena izmed glavnih adutov te nordijske države čudovita pokrajina. Država slovi po številnih naravnih lepotah, vključno z neokrnjenimi gozdovi, kristalno čistimi jezeri in divjimi živalmi.

Glavno mesto Finske. Foto: Pixabay
Glavno mesto Finske. Foto: Pixabay

Poleg neokrnjene narave je Finska znana tudi po izredno čistem zraku, saj ima zelo nizko stopnjo onesnaženosti. Kot poročajo tuji mediji, se je država zavezala, da bo do leta 2035, kar je 15 let pred ciljem EU, postala ogljično nevtralna.

Umirjen način življenja

Glede na pričevanja poznavalcev ponuja Finska vsaj v primerjavi z ostalim delom zahodnega dela sveta dokaj svoboden in sproščen način življenja.

Temu botruje tudi dejstvo, da se finska kultura osredotoča na sodelovanje in ne na tekmovalnost, kar Fincem omogoča, da so sproščeni in da se počutijo varne. Občutek varnosti je po mnenju poznavalcev tudi rezultat nizke stopnje kriminala.

image_alt
Najlepši božični sejmi v Evropi

Odličen izobraževalni sistem

K večjemu zadovoljstvu ljudi je veliko pripomogel tudi prenovljen izobraževalni sistem, ki je eden izmed najboljših v Evropi, kar mladim omogoča več priložnosti za boljšo prihodnost, navaja Helsinki Times.

Enakost

Finska se od številnih zahodnih držav razlikuje tudi po tem, da ponuja enake priložnosti vsem, ne glede na socialno in ekonomsko ozadje. V državi vlada predvsem srednji razred, revščine pa skoraj ne poznajo.

Tudi bogati so nevpadljivi, saj se s svojim bogastvom ne razkazujejo in hvalijo. Kar je najpomembnejše pa je, da so tudi revni deležni enako kakovostne zdravstvene oskrbe in dobrega izobraževanja.

Kljub nizki stopnji revščine pa je na Finskem predvsem v velikih mestih še vedno kar nekaj brezdomcev. Temu v ozir je država ustanovila projekt Housing First s katerim želijo zmanjšati brezdomstvo in ga do leta 2027 celo odpraviti.

image_alt
Slovenija: najbolj varna evropska država za nočni sprehod

Mlada premierka Finske, Sanna Marin je v nedavnem intervjuju za tuje medije dejala, da je kljub političnim izzivom odločena braniti človekove pravice in da je njen cilj, da država postane še boljša.

»Enakost, dobro financiran izobraževalni sistem in močna socialna država so skrivnost, da so Finci najsrečnejši narod na svetu,« pravi najmlajša svetovna voditeljica. 

Več iz rubrike