Najdražja mesta na svetu v letu 2021

Težave v dobavni verigi so podražile življenje v številnih največjih svetovnih mestih. Presenetljivo prvo mesto zaseda Tel Aviv. Katera mesta mu sledijo?
Fotografija: Tel Aviv je napredoval s petega mesta na sam vrh. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Tel Aviv je napredoval s petega mesta na sam vrh. Foto: Getty Images/iStockphoto

Čeprav večina gospodarstev po svetu okreva, številna večja mesta zaznavajo porast življenjskih stroškov, poroča CNN.

image_alt
Krize v dobavni verigi še ni konec, omikron je nova grožnja

Najnovejša raziskava, ki jo je nedavno objavil inštitut Economist Intelligence Unit (EIU), razkriva, da pandemija covida-19 in socialne omejitve še vedno vplivajo na proizvodnjo in trgovino po vsem svetu.

Med najdražjimi tudi Singapur, Zürich in Hongkong

Še vedno trajajoče težave v dobavni verigi prispevajo k dvigu cen. Posledično so se dvignili tudi življenjski stroški v številnih največjih mestih po svetu. Kot navaja CNN, naj bi bila letos inflacija najhitrejša v zadnjih petih letih.

Skupina raziskovalcev EIU že več kot 30 let izvaja raziskavo vsak marec in september. Pri tem zbirajo podatke o ceni različnih izdelkov v različnih mestih po svetu in jih primerjajo s cenami enakih izdelkov v New Yorku. Letos je v raziskavi sodelovalo 173 mest, kar 40 več kot lani.

image_alt
Nemčija: Skok cen energentov in polproizvodov ter rekordna inflacija

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko vrednost lokalne valute v primerjavi z ameriškim dolarjem vpliva na rezultate, zato je za nekatera mesta bolj verjetno, da se bodo pojavila višje na lestvici.

V letošnjem svetovnem indeksu življenjskih stroškov se je na vrhu lestvice presenetljivo pojavil Tel Aviv. Izraelsko mesto je skočilo s petega mesta na prvo in tako prehitelo lani vodilni Pariz.

S Parizom si drugo mesto deli Singapur, na četrtem in petem mestu pa sta se zvrstila Zürich in Hongkong. New York, Ženeva, Kopenhagen, Los Angeles in Osaka so preostala mesta, ki zaokrožajo lestvico 10 najdražjih mest na svetu v letu 2021.

Največji skok je zabeležil iranski Teheran, ki se je z 79. povzpel na 29. mesto, medtem ko se je Tel Aviv na vrhu lestvice pojavil prvič, navaja CNN.

Tel Aviv na prvo mesto porinila dražja hrana in prevoz

Strokovnjaki porast indeksa pripisujejo zvišanju cen osnovnih življenjskih potrebščin, kot sta hrana in prevoz, ter visoki vrednosti izraelske valute šekel v primerjavi z ameriškim dolarjem.

image_alt
V Sloveniji več kot polovica upokojencev pod pragom revščine

V povprečju so se cene blaga in storitev, ki jih pokriva indeks, v zadnjem letu zvišale za 3,5 odstotka v primerjavi z lanskim letom, ko so se zvišale za 1,9 odstotka.

Najbolj, za kar 21 odstotkov, so se podražili bencinski derivati, velik porast cen pa so potrošniki zaznali tudi pri tobačnih izdelkih in izdelkih za osebno nego.

Damask zaradi vojne najcenejše mesto

V letošnjem indeksu je jasno viden vpliv motene dobavne verige in posledično višjih cen, menijo poznavalci. Vendar pa se cene v vseh mestih niso zvišale. V številnih so stagnirale ali celo padle.

Damask. Foto: ALI HASHISHO/REUTERS Pictures
Damask. Foto: ALI HASHISHO/REUTERS Pictures

Glede na podatke prej omenjene raziskave se je med najcenejše mesto znova uvrstil Damask (Sirija) predvsem na račun vpliva vojne na gospodarstvo.

Kot še navaja CNN, strokovnjaki pričakujejo, da se bodo življenjski stroški v nekaterih mestih še povečali, saj se povečujejo tudi plače. Po drugi strani pa upajo, da bodo centralne banke dvignile obrestne mere in tako zajezile inflacijo. 

Več iz rubrike