Najlepši božični sejmi v Evropi

Kje se nahajajo najlepši božični sejmi v Evropi in pod katerimi pogoji jih je možno obiskati?
Fotografija: Poznan, Poljska. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Poznan, Poljska. Foto: Shutterstock

December je mesec, ko praznujemo božič, se poslovimo od odhajajočega leta in izrečemo dobrodošlico novemu. Gre za obdobje obdarovanja, ko naj bi več časa preživeli s svojo družino in prijatelji. Po mestih se takrat prižgejo praznične luči. Pri tem še posebej izstopajo božični sejmi, ki dajo tisto piko na i.

Letošnji december že drugo leto zapored ne bo tak, kot smo ga vajeni. Ker so v večjem delu Evrope v veljavi strogi ukrepi, sprejeti zaradi omejitve širjenja covida-19, bodo nekateri božični sejmi ukinjeni, druge pa bo mogoče obiskati ob izpolnjevanju predpisanih pogojev.

Na spletni strani European Best Destinations so sestavili seznam najlepših božičnih sejmov v letu 2021. Lestvica je bila izdelana na podlagi več deset tisoč glasov, ki so jih oddali popotniki.

image_alt
Najbolj atraktivne eksotične destinacije za pobeg pred zimo

Basel, Švica

Basel tradicionalno velja za najlepše in največje božično mesto v Švici. Obiskovalci si božični sejem lahko ogledajo na Barfüsserplatzu in Münsterplatzu. Sprehodijo se lahko po dobro ohranjenem starem mestnem jedru ter občudujejo trgovine in druge stavbe, ki so obrobljene z zlatim sijajem. Za kulinarične dobrote v tem času veljajo švicarski raclette in medenjaki.

Kot poroča Lonely Planet, bodo božične tržnice letos odprte med 25. novembrom in 23. decembrom. Obiskovalci, starejši od 16 let, morajo za obisk sejmov predložiti veljavno švicarsko ali EU covid potrdilo s QR kodo in veljavno izkaznico.

Basel, Švica. Foto: Shutterstock
Basel, Švica. Foto: Shutterstock

Budimpešta, Madžarska

Budimpešta je bila v lanskem letu prejemnica nagrade za najlepšo božično tržnico v Evropi. V mestu se nahaja kar nekaj božičnih sejmov, največji in najbolj popularen pa je lociran na Vörösmarty Tér. Na njem so postavljene stojnice z božično ponudbo in velika okražena jelka. V lesenih hišicah ponujajo raznovrstno tradicionalno madžarsko kuhinjo, kot so različne vrste klobas, sarma, krompirjeve palačinke in gosja pašteta.

Božični sejmi so se letos za obiskovalce odprli že 19. novembra. Za vstop nanje morajo obiskovalci predložiti dokazilo o cepljenju in osebni izkaznico.

Budimpešta, Madžarska. Foto: Shutterstock
Budimpešta, Madžarska. Foto: Shutterstock

Poznan, Poljska

V Poznanu lahko občudujete božične sejme na več lokacijah. Pričakujete lahko praznično vzdušje, kuhano vino ali kakav, dobrote, darila in nekatere spremljajoče dogodke.

Kot poroča Lonely Planet, se bodo božični sejmi v Poznanu letos odprli 20. novembra in jih bo možno obiskati vse do 26. decembra. Poznan v praznični preobleki se še posebej splača obiskati med 10. in 12. decembrom, ko bo potekal znameniti festival ledenih skulptur. Na njem bodo svoje stvaritve predstavili kiparji iz 12 različnih držav.

Poznan, Poljska. Foto: Shutterstock
Poznan, Poljska. Foto: Shutterstock

Dunaj, Avstrija

Dunaj se tradicionalno uvršča med evropska mesta z najlepšimi božičnimi sejmi. Je varna destinacija za družine, hkrati pa velja za enega najlepših romantičnih mest v Evropi. Mesto je decembra obsijano s prazničnimi lučmi, po ulicah pa se vije vonj po pečeni hrani in vročemu punču. Na sejmih lahko nakupite darila, okraske za na božično drevo, sladkarije in tople napitke.

image_alt
Najstarejši hotel na svetu se nahaja na Japonskem

Dunajski božični sejem se je odprl že 12. novembra, nato pa so ga 22. novembra skupaj z ostalim javnim življenjem po državi zaprli. Sejem naj bi se v primeru izboljšane epidemiološke slike ponovno odprl 13. decembra in bo deloval do 26. decembra. Obisk bo za odrasle možen ob predložitvi potrdila o cepljenju ali prebolelosti, mlajši od 15 let pa bodo lahko poleg tega pokazali tudi potrdilo o negativnem rezultatu opravljenega testa.

Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock
Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock

Bruselj, Belgija

Winter Wonders je po splošnem prepričanju najlepši božični sejem v Bruslju, ki ga letno obišče 2,5 milijona ljudi. Med obiskovalci so zelo priljubljeni tudi sejmi Ghent, Antwerpen, Bruges in Liege. Na stojnicah so na voljo unikatna darila in mamljive dobrote. Obiskovalci se navdušujejo tudi nad zvočnimi in svetlobnimi predstavami na Grand Placeu, veličastnim božičnim drevesom, jaslicami v naravni velikosti, drsališčem in razstavami, ki so na ogled v tem času.

Božične sejme v Bruslju si bo letos možno ogledati med 26. novembrom 2021 in 2. januarjem 2022. V času obiska je obvezno nošenje zaščitne maske. Vsi obiskovalci nad 16 let bodo ob vstopu prejeli zapestnico, ki bo služila kot pogoj za nakupovanje na stojnicah in uživanje v dobrotah. Dobili jo bodo na podlagi dokazila o izpolnjevanju ene od zahtev glede cepljenja, testiranja ali prebolelosti.

Bruselj, Belgija. Foto: Shutterstock
Bruselj, Belgija. Foto: Shutterstock

Več iz rubrike