Fosil dinozavra iz Jurskega parka prodan za 12,4 milijona dolarjev

Fosili dinozavrov, zlasti tisti »slavne« vrste, so v zadnjih nekaj desetletjih na dražbah dosegli impresivne vsote.
Fotografija: Izsek iz filma Jurski Park 1. del. Foto: Film Jurski park
Odpri galerijo
Izsek iz filma Jurski Park 1. del. Foto: Film Jurski park

Okostje »dinozavra iz Jurskega parka« bilo na dražbi Christie's 12. maja prodano za ogromnih 12,4 milijona dolarjev. Okostje je predstavljajo Deinonychus, vrsto dinozavra, ki je navdihnil videz in obnašanje strašnega Velociraptorja v filmih Jurski park.

image_alt
Odkrita vaza iz kitajske dinastije vredna tudi do 186.000 dolarjev

Redek fosil dinozavra vrste Deinonychus je dolg 9 metrov. Svoje ime je dobil po značilnem in smrtonosnem kremplju na vsaki nogi, saj Deinonychus v starogrščini pomeni grozen krempelj. Krempelj je imel obliko srpa in je bil dvignjen od tal, tudi ko ni bil v uporabi, da bi ohranil smrtonosno ostrino.

Michael Crichton, pisec romanov, ki stoji za serijo Jurski park, je dinozavra preimenoval v Velociraptorja, znanega sorodnika Deinonychusa, ker je menil, da je ime Velociraptorja bolj dramatično, navaja Live Science.

Navdušenost nad dinozavri

Ljubitelji filma Jurski park pa niso edini, ki so navdušeni nad dinozavri. Med njihove navdušence spadajo tudi paleontologi, ki se ukvarjajo s preučevanjem razvoja življenja na Zemlji. Mnogi izmed njih so bili zgroženi, ko so videli, da je anonimni kupec prevzel lastništvo vrhunskega primerka dinozavra, ki so mu na dražbi nadeli ime Hector po legendarnem trojanskem bojevniku v Homerjevi epski pesmi Iliada.

Okostje dinozavra, ki je bil prodan na dražbi. Foto: Christie's
Okostje dinozavra, ki je bil prodan na dražbi. Foto: Christie's

Stranke, ki kupujejo fosile, namreč niso dolžne svojih kupljenih najdb deliti z znanstveniki. Tudi tisti, ki se odločijo za razstave v muzejih, lahko fosile kadarkoli vzamejo iz muzejev, kar pomeni, da znanstveniki nimajo dovolj časa za natančnejše raziskave in ugotovitve glede tovrstnih primerkov.

Okostje dinozavra je redek primerek

Po navedbah dražbene hiše Christie's je Hector »najpopolnejše okostje svoje vrste, kar so jih kdaj našli.« Tudi Thomas Carr, paleontolog vretenčarjev in izredni profesor biologije na kolidžu Carthage v Wisconsinu, je za Live Science povedal: »Deinonychus v nobenem primeru ni običajen primerek fosilna vrsta — njegova velikost vzorca ni niti približno takšna, kot je pri velikih, lažje ohranjenih vrstah, kot je T. rex. Videti je res dober primerek in morali bi ga pospraviti v muzej, ne pa v dražiteljevo osebno zbirko.«

image_alt
Veliki kitajski zid: največji gradbeni dosežek v zgodovini človeštva

Tudi mnoga druga okostja dinozavrov so bila na dražbah visoko ocenjena

Fosili dinozavrov, zlasti tisti »slavne« vrste, so v zadnjih nekaj desetletjih na dražbah dosegli impresivne vsote. Hector je zgolj eden izmed mnogih fosilov dinozavrov, ki so v zadnjih letih prišli na dražbo. Leta 1997 je bilo »najpopolnejše okostje« T. rexa doslej, z vzdevkom Sue, prodano za približno 8,3 milijona dolarjev. Najdražji dinozaver, ki je bil kdaj prodan na dražbi je bil Stan T. rex iz Južne Dakote, ki je bil leta 2020 prodan za 31,8 milijona dolarjev. Leto kasneje je bilo prodano tudi največje okostje triceratopsa na svetu in sicer za 7,7 milijona dolarjev.

image_alt
Machu Picchu: skrivnosti starodavnega inkovskega mesta na vrhu gore

Več iz rubrike