Dih jemajoči ekološki hoteli

Predstavljamo vam seznam hotelov, ki delujejo okolju prijazno, in se nahajajo na različnih predelih sveta.
Fotografija: Ekološki hotel Patina Maldives. Foto: Patina Hotels & Resorts.
Odpri galerijo
Ekološki hotel Patina Maldives. Foto: Patina Hotels & Resorts.

Na svetu je čedalje več okolju prijaznih hotelov, ki se trudijo s svojo inovativno ponudbo izkoristiti naravne vire in zmanjševati odpadke. Seznam ekoloških hotelov, ki vam ga predstavljamo v nadaljevanju, zajema najbolj inovativne in okolju prijazne hotele, ki se zavzemajo za trajnost. 

image_alt
Lonely Planet Slovenijo uvrstil med top deset držav

Hotel Kawasaki King Skyfront Tokyu Rei, Japonska

Hoteli Tokyu so kot prvi na svetu razvili prvo inovacijo brez ogljika za proizvodnjo energije za celoten hotel samo iz odpadkov. Najvišji okolju prijazen hotel na Japonskem poganja kombinacija 70 odstotkov odpadkov hrane in 30 odstotkov plastičnih odpadkov, ki se pretvorijo v vodik s pomočjo tehnologije Toshiba. Najvišji delež obnovljive energije proizvedejo ostanki hrane, ki se pošljejo v bližnjo elektrarno.

Recepcija v hotelu Kawasaki King Skyfront Tokyu Rei na Japonskem. Foto: Tokyu Hotels.
Recepcija v hotelu Kawasaki King Skyfront Tokyu Rei na Japonskem. Foto: Tokyu Hotels.

Hotel lahko z recikliranjem odpadkov proizvede dovolj energije za 82 štiričlanskih gospodinjstev na dan. V skladu z njegovim inovativnim pristopom k trajnosti v hotelu pod led lučmi za fotosintezo pridelujejo solato brez uporabe pesticidov.

Room2 Chiswick Hometel, Velika Britanija

V domeni hotela je zavezanost k razvoju in upravljanju hotelov, ki upoštevajo celoten ogljični odtis in vpliv na okolje, ki nastaja pri gradnji, vzdrževanju in morebitnem rušenju stavbe. Room2 Chiswick Hometel je prvo hotelsko podjetje na svetu, ki je postavilo standard gradnje »za celotno življenje«.

Zgradba vključuje 200 metrov globoko toplotno črpalko in sončne celice. V celoti deluje na obnovljive vire energije (brez fosilnih goriv). Gostje lahko v hotelu pričakujejo vso razkošje, ki bi ga običajno našli tudi v drugih hotelih, vendar pa ob odhodu za seboj ne bodo pustili ogljičnega odtisa.

Patina Maldivi, Farski otoki

Luksuzno letovišče Patina Maldivi je zasnovano tako, da so gostje vključeni v skrb za okolje. Obiskovalce spodbujajo, da se lotijo ekološkega vrtnarjenja, posvojijo kakšno žival, uživajo v kuhinji z rastlinsko prehrano in zbirajo odpadke s plaže. Tudi otroci lahko sodelujejo v vrhunskih trajnostnih projektih. Letovišče si prizadeva tudi k ohranjanju morja z razmnoževanjem koral in predelavo plastičnih odpadkov.

Da bi sončne elektrarne Swimsol lahko do leta 2030 zagotovile polovico energetskih potreb letovišča, je bil poleg permakulturnega vrta zasnovan tudi otroški klub na polni sončni pogon. Predvidevajo, da bo lokalna polnilnica vode zadostila potrebam celotnega otoka. Te strategije zagotavljajo določeno stopnjo samozadostnosti in zmanjšanja emisij toplogrednih plinov.

image_alt
All inclusive hoteli nudijo luksuz, vendar niso primerni za vse

Arctic Bath, Švedska

Arctic Bath združuje razkošje, wellness in trajnostno ponudbo v vrhunsko tradicionalno švedsko izkušnjo, kjer lahko uživate pod polnočnim nebom ali ob pogledu na severni sij. Glavna hotelska stavba je lično vpeta v okolico. Njena zunanjost namiguje na tradicionalno gradnjo z uporabo hlodov iz lokalnih posekanih dreves. Pozornost namenja gostom, ki uživajo v naravnih materialih. Stene so obložene z borovci, tla iz sivega apnenca pa zagotavljajo temelj za dobro urejen sodoben švedski dizajn, ki podpira domače oblikovalce. V skladu z načelom »lokalno in trajnostno« so jedi v ponudbi izdelane iz sestavin, ki so pridobljene v radiju 40 kilometrov od hotela.

Safari kamp Garonga, Južna Afrika

Luksuzni safari kamp, ki se nahaja v bližini divjih živali in narave, ima vzpostavljene sisteme, ki izkoriščajo naravne vire iz okolje, kot sta sončna svetloba in voda. Glavni ukrepi za bolj zeleno prihodnost vključujejo postavitev sončnih celic, ki zagotavljajo 30 odstotkov celotne proizvodnje energije ter skrbijo za pretvorbo hrane in drugih oblik odpadkov v zemeljski plin, ki se uporablja za kuhanje. S toplotnimi črpalkami, ki so zamenjale električne gejzirje, se je poraba električne energije zmanjšala tudi za 80 odstotkov. Najpomembnejša naložba kampa pa je bila postavitev čistilne naprave za kanalizacijo, ki pretvarja umazano vodo v čisto pitno vodo.

Osrednji prostor eko hotela Garonga. Foto: Garonga Safari Camp.
 
Osrednji prostor eko hotela Garonga. Foto: Garonga Safari Camp.  

Tierra Hoteli, Čile

S celovitim sistemom, prijaznim do okolja, sega model hotelov Tierra daleč preko sten njegove prijetne in vabljive notranjosti. S tremi trajnostnimi butičnimi kočami, ki se nahajajo v puščavi Atacama, Patagoniji in Chiloé, si prizadevajo ohraniti naravno ravnovesje z okolico. Same stavbe so trajnostno zasnovane tako, da izkoriščajo naravne vire energije. Zgrajene so iz naravnih materialov. Ena od koč je opremljena z lastnim vodnjakom, ki zadovolji potrebe po vodi celotnega hotela.

Spa v ekološkem hotelu Tierra Patagonia. Foto: Tierra Hotels.
Spa v ekološkem hotelu Tierra Patagonia. Foto: Tierra Hotels.

Tierra Hotels se zavzema tudi za negovanje odnosov z lokalnimi skupnostmi. Vsak hotel ponuja gostom možnost, da se povežejo z lokalno kulturo prek različnih izletov in predstav. Gostje imajo tudi možnost podpreti avtohtone skupnosti in majhna podjetja, ki dobavljajo visokokakovostne lokalne izdelke in izkoriščajo bogato floro, ki jim je na voljo. Pomemben vidik trajnosti, ki ga spodbujajo v hotelu, je ohranjanje avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst. Mnoge lokalne rastlinske vrste so bile po gradnji ponovno zasejane v korist ogroženih prostoživečih živali, ki bivajo v bližini hotelov.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Ukrajini (5/5)


 

Več iz rubrike