Lonely Planet Slovenijo uvrstil med top deset držav

Katere države je Lonely Planet uvrstil med najboljših 10 za obisk v tem letu?
Fotografija: Bled. Foto: Delo
Odpri galerijo
Bled. Foto: Delo

Po skoraj dveh letih omejevanja potovanj je res že čas, da obrišemo zaprašeni potni list in se podamo novim popotniškim dogodivščinam naproti.  

image_alt
Hrvaška obala kot nova Azurna obala

Lonely Planet je sestavil seznam najboljših 10 držav, ki jih je v tem letu treba obiskati.

Cookovi otoki

Raj, ki ga sestavlja 15 otokov, leži med Novo Zelandijo in Havaji. Glavni otok Rarotonga ponuja zasebne plaže, medtem ko so ostali otoki v večini bolj primerni za turiste, željne vseh vrst pustolovščin.

Otok Aitutaki, Cookovi otoki
Foto Gregor Pucelj/Delo
Otok Aitutaki, Cookovi otoki Foto Gregor Pucelj/Delo

Bele peščene plaže, kristalno čisto morje in lagune, obkrožene s koralnimi grebeni, privlačijo številne turiste, še najbolj pa potapljače.

Norveška

Država, znana po osupljivih ledenikih, gorah in obalnih fjordih, je za obisk primerna v vseh letnih časih. Naravne lepote, pomešane z zgodovino Vikingov, naredijo Norveško drugačno od drugih držav, k temu pa pripomore tudi zelo aktivni zeleni pristop k trajnostnemu življenju. Najbolj ikonična atrakcija, ki v tej Skandinavski deželi čaka popotnike, je severni sij.

Norveška. Foto: Shutterstock
Norveška. Foto: Shutterstock

Mavricij

Rajski otok v Vzhodni Afriki ponuja nepozabna eksotična doživetja, ki jih lahko popestrite z izjemnim kulinaričnim razvajanjem. Preplet francoske, afriške, indijske in evropske kuhinje ne pusti ravnodušnih še tako preciznih gurmanov.

Mavricij. Foto: Shutterstock
Mavricij. Foto: Shutterstock

Za poglobljeno pustolovščino pa poskrbijo edinstvene plaže, tropski deževni gozdovi, lokalni rum, mauricijski sladkor in luksuzna letovišča.

image_alt
Svetovna mesta, ki so letos najboljša izbira za potovanje

Belize

Mala obmorska država v Srednji Ameriki ob Karibskem morju na severozahodu meji na Mehiko, na zahodu in jugu pa na Gvatemalo. Država je bila včasih znana kot britanski Honduras, trenutno ime pa je dobila po reki Belize.

Belize. Foto: Lovro Kastelic/Delo
Belize. Foto: Lovro Kastelic/Delo

Srednjeameriški raj se ponaša s številnimi džunglami, slapovi, čarobnimi jamami, ena največjih znamenitosti pa so majevske ruševine, ki so raztresene globoko v džungli. V Belizeju naj bi bilo takih lokacij preko 600, kar jo uvršča med vodilne po številu starodavnih templjev.

Slovenija

Lonely Planet je na peto mesto najboljših držav za obisk v letošnjem letu uvrstil Slovenijo. Očarljiva hribovita destinacija z bogato zgodovino in neskončnim tokom Unescovih območij, živahnimi mesti, gozdovi in turkiznimi rekami privlači vse vrste popotnikov, še posebej tiste, ki radi v naravnih lepotah uživajo ob dobri hrani.

Piran. Foto: Jože Suhadolnik/DELO


 
Piran. Foto: Jože Suhadolnik/DELO  

Angvila

Zelo priljubljen karibski otok Angvila ponuja vse, kar potrebujete za sproščen oddih, od vodnih športov do razkošnega razvajanja v luksuznem letovišču.

Foto: GULIVER/GETTY IMAGES
Foto: GULIVER/GETTY IMAGES

Otok se ponaša s 33 plažami, za vrhunski dopust pa bodo poskrbeli nedotaknjen pesek, edinstveni sončni zahodi in osamljeni zalivi, dostopni le s plovilom.

image_alt
Države, za vstop v katere je po novem predvidena turistična taksa

Oman

Najstarejša neprekinjeno odvisna država je bila nekoč pomorski imperij, danes pa velja za najstarejšo državo s še živečimi ljudmi.

Foto: Posnetek zaslona/Travel Daily
Foto: Posnetek zaslona/Travel Daily

Arabski polotok je znan po svoji starodavni kulturi, najbolj pa slovi po veličastnih trdnjavah, terasastih sadovnjakih, bleščečih tržnicah, mošejah in tradicionalnih arabskih jadrnicah.

Nepal

Nepal je znan predvsem po najvišji gori na svetu Mount Everest. Južnoazijska država je sicer znana kot zelo mirna, a barvita pohodniška destinacija. Popotnike privablja z edinstveno kulturo, tibetanskimi samostani in mirnimi budističnimi templji.

Foto: NAVESH CHITRAKAR/REUTERS
Foto: NAVESH CHITRAKAR/REUTERS

Malavi

Vzhodnoafriška država leži med Zambijo, Tanzanijo in Mozambikom. Z zanimivo zgodovino privablja številne turiste, najbolj znana pa je po vedno nasmejanih domačinih in jezeru Malawi, ki predstavlja neverjetno petino celotne države.

Foto: AMOS GUMULIRA/AFP
Foto: AMOS GUMULIRA/AFP

Egipt

Starodavna država z bogato zgodovino velja za eno najstarejših in najbolj edinstvenih destinacij na svetu.

Egipt. Foto: Getty Images
Egipt. Foto: Getty Images

Reka Nil, piramide starodavni faraoni, Sahara kraljeve mumije, Rdeče morje, zgodovinska dolina kraljev in Bela puščava so le nekatere atrakcije, ki v Egipt privabljajo vedno več popotnikov.

Več iz rubrike