Odkritje skritega sveta pod antarktičnim ledom

Raziskovalci so več kot 490 metrov pod površjem našli skrivni ekosistem.
Fotografija: Strokovnjaki že dolgo sumijo, da je pod Antarktiko obsežna mreža rek in jezer. Foto: Reuters Staff/Reuters
Odpri galerijo
Strokovnjaki že dolgo sumijo, da je pod Antarktiko obsežna mreža rek in jezer. Foto: Reuters Staff/Reuters

V podzemni reki globoko pod ledeno površino Antarktike se skriva še nikoli viden ekosistem, ki so ga pred kratkim odkrili raziskovalci. Skriti svet je poln rojev drobnih, kozicam podobnih bitij.

image_alt
Kaj se skriva v starodavnih majevskih piramidah?

Znanstveniki so skrivni podzemni habitat odkrili pod ledeno masivno, plavajočo ploščo ledu, pritrjeno na vzhodno obalo Antarktičnega polotoka, ki je leta 2021 slavno »rodila« največjo ledeno goro na svetu. Ekipa je izvrtala približno 500 metrov pod gladino ledu z močno cevjo za vročo vodo, da je dosegla podzemno območje.

Raziskovalci so več kot 490 metrov pod površjem našli skrivni ekosistem. Foto: NIWA/Craig Stevens
Raziskovalci so več kot 490 metrov pod površjem našli skrivni ekosistem. Foto: NIWA/Craig Stevens

Ko so raziskovalci poslali kamero skozi ledeni tunel v votlino, je na stotine drobnih, zamegljenih madežev v vodi zakrilo videoposnetek. Sprva je ekipa menila, da je njihova oprema pokvarjena. Toda po ponovni izostritvi kamere so ugotovili, da se v objektiv vidijo drobni raki, znani kot amphipodi. To je ekipo ujelo negotovo, saj niso pričakovali, da bodo tako daleč pod ledeno površino našli kakšno vrsto življenja.

Pomembna najdba »novega« ekosistema

»Če vse te živali plavajo okoli naše kamere, pomeni, da se tam očitno dogaja pomemben ekosistemski proces« je v izjavi dejal Craig Stevens, oceanograf na Nacionalnem inštitutu za raziskave vode in atmosfere (NIWA) v Aucklandu na Novi Zelandiji. »Zaradi odkritja skrivne strukture, je ekipa od veselja skakala gor in dol,« je še dodal.

Strokovnjaki že dolgo sumijo, da je pod Antarktiko obsežna mreža rek in jezer, vendar so bile te značilnosti do sedaj slabo raziskane. Prej ni bilo znano ali se tam kaj dogaja, zaradi česar je nova ugotovitev še toliko bolj pomembna. »Opaziti in najti to odkritje je bilo tako, kot da bi prvi vstopil v skriti svet,« je za The Guardian povedal glavni raziskovalec Huw Horgan, glaciolog na univerzi Victoria na Novi Zelandiji.

Spodnji del reke ni bil takšen kot so raziskovalci pričakovali. Foto: NIWA/Craig Stevens
Spodnji del reke ni bil takšen kot so raziskovalci pričakovali. Foto: NIWA/Craig Stevens

Horgan je leta 2020 prvič opazil namige o podzemni strukturi, medtem ko je gledal satelitsko fotografijo območja. Odkritje je bilo precej drugačno od predvidevanj. Ekipa je bila presenečena, ko je izvedela, da je votlina videti drastično drugačna od tistega, kar so napovedali.

Raziskovalci dognali kako je planet povezan

Raziskovalci so tudi nepričakovano odkrili, da se vodni stolpec pod zemljo razdeli na štiri ali pet različnih plasti vode, ki tečejo v nasprotnih smereh. »To spremeni naše trenutno razumevanje in modele teh okolij.« je dejal Stevens.

image_alt
Amater z detektorjem kovin odkril dragocene kovance

Ekipa je na območje prispela ravno pravočasno, da bi naredila še eno zanimivo opazovanje. Raziskovalci so postavili tabor nekaj dni pred rekordnim izbruhom vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai v Tongi. Masivna eksplozija je povzročila valove, ki so zadoneli v Zemljino atmosfero. Senzorji raziskovalcev so zabeležili podobne tlačne valove, ki se premikajo skozi podzemno komoro. »Videti učinek tonganskega vulkana, ki je izbruhnil na tisoče kilometrov stran, je bilo izjemno,« je dejal Stevens. "To je opomnik o tem, kako povezan je ves naš planet."

Znanstveniki bodo nadaljevali s preučevanjem novoodkritega podzemnega ekosistema in upajo, da bodo izvedeli več o tem, kako hranila v vodi krožijo skozi podzemna vodna omrežja Antarktike, da bi podprli obilje življenja, ki tam živi.

image_alt
Machu Picchu: skrivnosti starodavnega inkovskega mesta na vrhu gore

Več iz rubrike