Amater z detektorjem kovin odkril dragocene kovance

V redkem in osupljivem odkritju je bilo z detektorjem kovin v Bubendorfu v Švici odkritih več kot 1000 rimskih kovancev.
Fotografija: Kovanci odkriti v Bubendorfu v Švici. Foto: Archeology Baselland.
Odpri galerijo
Kovanci odkriti v Bubendorfu v Švici. Foto: Archeology Baselland.

Amaterski arheolog, Daniel Lüdin je s svojim detektorjem kovin iskal na ozemlju gradu Wildenstein v Švici naletel na zalogo 1290 rimskih kovancev. Najprej je pri kopanju našel le nekaj kovancev in drobcev, nato pa je v nadaljevanju odkril zaklad rimskih kovancev v velikem loncu. Obvestil je Archeologie Baselland in kasneje so arheologi v celoti izluščili najdbo ter ugotovili, da kovanci izvirajo iz 4. stoletja, obdobja, iz katerega je bilo odkritih zelo malo kovancev.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Poleg najdbe kovancev je bil najden tudi lonec z zlatom

Z računalniško tomografijo v švicarskih zveznih laboratorijih za testiranje in raziskave materialov, so znanstveniki uspeli prodreti v kovance, ne da bi jih ločili, kar je omogočilo, da vidijo, kaj je med kovanci. Našli so tudi lonec z zlatom, ki je ostal v skledi z ostanki usnja, kar kaže, da bi lahko to bila daritev bogovom, navaja spletni portal Ancient Origins.

Dragocene kovance je sprva našel amaterski Arheolog. Foto: Posnetek zaslona/Ancient Origins
Dragocene kovance je sprva našel amaterski Arheolog. Foto: Posnetek zaslona/Ancient Origins

»V času, ko je bil lonec iz Bubendorfa skrit, v celotnem rimskem cesarstvu skorajda ni primerljivih zalog,« so zapisali Archeologie Baselland. »Za ta leta sta bolj značilna politična stabilnost in nekaj gospodarskega okrevanja.«

Po eni strani je zaradi tega najdba zelo posebna, po drugi strani pa predstavlja dodatne skrivnosti. Iz katerih razlogov so bili kovanci zakopani in zakaj jih niso našli? Kovanci so bili najdeni na točki, kjer so se srečale tri rimske meje, kar bi lahko nakazovalo daritev v podporo miru ali zaščite, vendar res ni mogoče vedeti, kako so prišli tja.

image_alt
Najslavnejše slike na svetu

Kovanci so mešanica bakrovih zlitin in srebra

Kovanci so mešanica večinoma bakrovih zlitin in nekaj srebra. V bistvu gre za skledo drobiža, oziroma kovance, ki so bili kovani v času vladavine cesarja Konstantina Velikega, ki je vladal Rimskemu cesarstvu od 306 do 377 našega štetja.

Kovanci so imeli vrednost približno dvomesečno plačo takratnega vojaka. Zakladi kovancev iz časov gospodarske stabilnosti so sicer nenavadni, saj je bilo več prakse zakopavanja daritev in dragocenosti v času nemirov. 

image_alt
Odkrit eden največjih diamantov v zgodovini

Več iz rubrike