Neverjetno: Kitaro Kurt Cobaina na dražbi prodali za vrtoglav znesek

V avkcijski hiši Julien's Auction so se sprva nadejali, da bodo zanjo iztržili do 'le' 800.000 dolarjev, močno so se ušteli.
Fotografija: Kurt Cobain, pevec pri glasbeni skupini Nirvana. Foto: Guliver / Getty Images
Odpri galerijo
Kurt Cobain, pevec pri glasbeni skupini Nirvana. Foto: Guliver / Getty Images

Kultno kitaro, na katero je Kurt Cobain – pevec in frontman skupine Nirvana – pred več kot 30 leti igral v videospotu pesmi 'Smells Like Teen Spirit', so nedavno prodali na dražbi v New Yorku.

image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Cobainova najljubša kitara

Kitaro za levičarje Fender Mustang iz leta 1969, za katero je pevec sam povedal, da je njegova najljubša, so prodali za kar 4,55 milijona ameriških dolarjev, čeprav so v avkcijski hiši Julien's Auction po poročanju ameriških medijev prvotno nadejali, da bodo zanjo iztržili do 800.000 dolarjev.

Kultna kitara Lake Placid Blue. Foto: AFP

 
Kultna kitara Lake Placid Blue. Foto: AFP  

Kupili so jo za zbirko Jim Irsay iz Indianapolisa. Od tam so sporočili, da je družina Cobain, ki je imela kitaro Lake Placid Blue v lasti pred prodajo, del izkupička namenila kampanji Odpravimo stigmo (Kicking The Stigma), ki deluje pod okriljem kluba Indianapolis Colts in družine Jima Irsaya, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

image_alt
Michael Jackson je umrl v dolgovih, vendar dobro služi tudi po smrti

Jim Irsay sicer poseduje zbirko predmetov iz sveta glasbe, pop kulture in ameriške zgodovine. »Navdušen sem, da bom ohranil in zaščitil še en del ameriške kulture, ki je spremenil način, kako smo poslušali in gledali na svet,« je dejal Irsay.

»Ta pridobitev je zame še posebej pomembna zaradi dejstva, da bo del izkupička namenjen našim prizadevanjem za odpravo stigme, ki obkroža duševne bolezni,« je še povedal.

Kurt Cobain z ženo in hčerko.
Kurt Cobain z ženo in hčerko.

Cobain, ki je v besedilih pesmi omenjal samomor, vero in droge, je umrl 5. aprila 1994, star 27 let. Pesem Smells Like Teen Spirit, ki velja za največjo uspešnico skupine Nirvana, se je uvrstila na peto mesto na seznamu 500 največjih pesmi vseh časov, ki ga je objavila revija Rolling Stone.

image_alt
Razkošen dvorec pevke Adele

Več iz rubrike