Michael Jackson je umrl v dolgovih, vendar dobro služi tudi po smrti

Večni kralj popa je zaradi desetletij prekomernega trošenja in luksuznega življenjskega sloga za seboj pustil več sto milijonov dolarjev dolgov.
Fotografija: Michael Jackson in igralka Elizabeth Taylor, 7. september 2001. Foto: Jeff Christensen / Reuters
Odpri galerijo
Michael Jackson in igralka Elizabeth Taylor, 7. september 2001. Foto: Jeff Christensen / Reuters

Michael Jackson je bil, oziroma je še vedno, ena izmed najpomembnejših glasbenih ikon v zgodovini. Poleg njegovih brezčasnih uspešnic in dosežkov na glasbenem področju, ga je revija Forbes v času njegovega življenja kar dvakrat razglasila za najbolje plačanega 'zabavljača' na svetu.

Vendar kljub temu, da je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja na leto brez problema zaslužil med 50 in 100 milijoni dolarjev, je za seboj pustil ogromno finančno breme, po nekaterih ocenah težko kar 400 milijonov dolarjev. Zanimivo je, da je tudi po smrti ostal eden najbolj priljubljenih in dobičkonosnih glasbenikov na svetu, ter dobičke ustvarja še danes.

image_alt
Najdražji glasbeni videospoti vseh časov

V nadaljevanju si bomo pogledali, koliko je zaslužil v času svojega življenja, za kaj vse je zapravljal denar in koliko povprečno na leto zasluži po svoji smrti. Iz spodnjega videoposnetka je razvidno, da pri nakupovanju ni imel nobenih zadržkov.

Koliko je bil vreden kralj popa in kako bogat je bil, ko je umrl?

V desetletju med letoma 1985 in 1995 je Michael Jackson na leto s turnejami, prodajo plošč, promocijami in prodajo raznih trgovskih izdelkov zaslužil povprečno med 50 in 100 milijoni dolarjev. Tudi po smrti je Jackson ostal eden najbolj priljubljenih in dobičkonosnih zvezdnikov na svetu. Do danes je prodal več kot 1 milijardo albumov, od tega 35 milijonov samo v letu po smrti.

Michael Jackson, 5. oktober 1984. Foto: Gary Hershorn / Reuters
Michael Jackson, 5. oktober 1984. Foto: Gary Hershorn / Reuters

Kralj popa je bil po nekaterih ocenah ob smrti vreden 236 milijonov dolarjev, čeprav je imel več kot 400 milijonov dolarjev dolga. Njegovo premoženje je bilo vredno veliko več, saj je ameriška davčna uprava (IRS) po njegovi smrti njegovo premoženje ocenila na 1,3 milijarde dolarjev. Ocenjuje se, da je Jackson v svojem življenju zaslužil več kot 2 milijardi dolarjev, navaja revija Forbes, ki ga je sicer do njegove smrti dvakrat razglasila za najbolje plačanega 'zabavljača' na svetu.

image_alt
Razkošno življenje Cristiana Ronalda

Kljub temu, da je Jackson zaslužil ogromne vsote, je denar znal tudi zapraviti. Za nakup 1100 hektarjev velikega ranča, ki je postal 'Neverland', je porabil 19,5 milijona dolarjev, še veliko več pa za njegovo preobrazbo v sanjski dom. Vzdrževanje ranča naj bi stalo približno 10 milijonov dolarjev na leto, na njem pa je bilo takrat zaposlenih približno 160 ljudi.

Leta 1985 je Jackson za 47,5 milijona dolarjev kupil podjetje ATV Music, ki je imelo katalog s 4000 skladbami. Zbirka je vključevala celotno knjižnico pesmi skupine Beatles, pesmi Elvisa Presleya in mnogih drugih priznanih izvajalcev. Lastništvo kataloga je obdržal do svoje smrti leta 2009, leta 2016 pa je katalog za 750 milijonov dolarjev kupila družba Sony.

Ni imel stika z resničnostjo

Alvin Malnik, eden od Jacksonovih finančnih svetovalcev, ki mu Jackson na videz ni posvečal veliko pozornosti, je v intervjuju iz leta 2006 spregovoril o kralju popa in njegovem zapravljanju. Malnik je za The New York Times dejal, da po njegovem mnenju Jackson ni imel pravega občutka finančne odgovornosti ali logičnega razumevanja denarja. Jackson naj bi tudi po najemu posojila zapravljal milijone za najem zasebnih letal, nakup slik in starin.

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Revija Forbes je sicer Jacksona po njegovi smrti skoraj vsako leto označila za najbolje plačanega preminulega zvezdnika, saj je vsako leto po svoji smrti zaslužil več kot 100 milijonov dolarjev. Po nekaterih ocenah je Jackson od leta 2009 zaslužil približno 2,1 milijarde dolarjev, torej več kot v svojem življenju. Ocene njegovih zaslužkov lahko sicer v manjši meri odstopajo, kljub temu pa ni dvoma, da je njegova glasba živa še danes.

image_alt
Kako na socialnih omrežjih zaslužiti približno 7000 evrov na mesec

Več iz rubrike