Najdražji glasbeni videospoti vseh časov

Videospoti pogosto služijo kot marketinško orodje za promocijo izvajalcev in prodajo plošč.
Fotografija: Michael Jackson. Foto: Ed Souza/Reuters
Odpri galerijo
Michael Jackson. Foto: Ed Souza/Reuters

Če bi skupino naključnih neznancev pozvali, naj poimenujejo najdražji videospot vseh časov, bi verjetno vsaj eden izmed njih omenil mojstrovino »Thriller«, ki jo je leta 1983 posnel Michael Jackson. Za snemanje tega videospota je bilo porabljenih 448.000 evrov, kar je bil za tiste čase visok proračun, ki pa ni primerljiv z zneski, ki so bili v te namene uporabljeni kasneje.

Tudi Thriller je eden od razlogov, zakaj so postajali videospoti v zadnjem času tako dragi. Po njem je moral biti namreč vsak video produkt še boljši in dražji. Videospoti so postali marketinško orodje za promocijo izvajalcev in prodajo plošč. Zmagovalci v »video vojnah« so dobili svoje mesto na MTV-ju in drugje.

Pet od šestih najdražjih videospotov na lestvici sta posnela le dva različna izvajalca. V nadaljevanju vam predstavljamo lestvico šestih najdražjih videospotov vseh časov, ki je bila objavljena na Yahoo Finance.

image_alt
To je avto, ki so ga oboževali zvezdniki in politiki

Michael Jackson (Black or White, 1991) – 3,6 milijona evrov

Leta 1991 je bil glasbeni videospot Black or White prvič predstavljen. Ogledalo si ga je 500 milijonov ljudi po svetu, ko ga je televizijska hiša Fox predvajala v enem najbolj gledanih terminov. Proračun videospota, ki je bil ocenjen na približno 3,6 milijona evrov, je bil v večji meri porabljen za impresivne digitalne učinke, zaradi katerih je bil »Black or White« tako nepozaben.

Madonna (Bedtime story, 1995) – 4,5 milijona evrov

Madonna je leta 1995 predstavila videospot za pesem Bedtime Story. Tako kot pri nekaterih Madoninih posnetkih je bil tudi pri snemanju videospota velik del proračuna porabljen za impresivne digitalne in vizualne učinke, s katerimi so se v postprodukciji ukvarjali več tednov, poroča Business Insider. Madonna prav tako ni skoparila s sredstvi, ki jih je namenila promociji videospota. Veliko denarja je namenila za premiero videospota na velikem platnu v New Yorku in Los Angelesu, preden je bil ta predvajan na televiziji.

Madonna (Express Yourself, 1989) – 4,5 milijona evrov

Madonnin »Express Yourself« je Rolling Stone označil za njen najbolj ambiciozen videospot. To se kaže tudi na proračunu, ki je bil porabljen za snemanje videospota. Ta je zahvaljujoč veliki in dragi igralski zasedbi, režiserju in umetniškemu setu znašal 4,5 milijona evrov.

Madonna. Foto: Maxim Shemetov/Reuters
Madonna. Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Madonna (Die Another Day, 2002) – 5,5 milijona evrov

Snemanje videospota za Madonnino pesem o Jamesu Bondu je znašalo približno 5,5 milijona evrov. Večina proračuna je bila namenjena impresivnim izsekom boja med Madonno in Madonno CGI, ki so odražali akcijske prizore iz filma Umri kdaj drugič. To je najdražji Madonnin videospot doslej.

image_alt
Koliko zaslužijo ameriški zvezdniki s serijami?

Britney Spears (Work Bi**h, 2013) – 5,8 milijona evrov

Ko je Britney Spears izdala videspot za prvi singel na svojem osmem albumu, so tuji mediji poročali, da je proračun za njegovo izdelavo znašal 5,8 milijona evrov, kar pomeni, da gre za drugi najdražji videospot vseh časov. To dejstvo je sprožilo val začudenja, glede na to, da pesem ni požela velikega uspeha. Od celotnega zneska za snemanje videospota naj bi bilo 81.000 evrov porabljenih za garderobo, več kot 270.000 evrov pa za druge komponente in logistiko morskih psov, ki se pojavljajo v posnetku.

Britney Spears. Foto: Mario Anzuoni/Reuters
Britney Spears. Foto: Mario Anzuoni/Reuters

Michael Jackson in Janet Jackson (Scream, 1995) – 6,3 milijona evrov

Več kot četrt stoletja kasneje ima videospot za pesem Scream v Guinessovi knjigi rekordov še vedno naziv najdražjega glasbenega videa, ki so ga kdajkoli posneli. Pri tem so 157.000 evrov porabili zgolj za razsvetljavo. Videospot si je ogledalo 64 milijonov ljudi, zanj pa sta bila pridobljena tudi Grammy in MTV nagrada, poroča Forbes.

image_alt
Toliko zaslužijo najbolje plačani YouTube zvezdniki

Več iz rubrike