Neobjavljena pesem Johna Lennona prodana za dobrih 50.000 evrov

Na kaseti so odkrili Lennonovo pesem, ki ni bila nikoli objavljena.
Fotografija: John Lennon in Yoko Ono - grafit na zidu v Pragi. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
John Lennon in Yoko Ono - grafit na zidu v Pragi. Foto: Shutterstock

Ta teden je potekala dražba, ki jo je organizirala avkcijska hiša Bruun Rasmussen v Koebenhavnu. Na njej je bila prodana kaseta, na kateri se nahaja neobjavljena pesem Johna Lennona. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je kupec zanjo odštel kar dobrih 50.000 evrov. Posnetek je sicer nastal leta 1970 med Lennonovim obiskom Danske. Poleg omenjene pesmi se na kaseti nahaja tudi intervju z njim in Yoko Ono.
image_alt
Abba se vrača: jim bo uspelo ponoviti uspeh?

Kaseto je na dražbo prinesla četverica moških, ki so Lennona spoznali kot najstniki. Z njim so se nekaj časa družili in pogovarjali, kar so tudi posneli na kaseto. Lennon je med drugim razlagal tudi o svojem mirovniškem gibanju. Hkrati jim je zaigral še nekaj pesmi. Ena izmed njih ni bila nikoli objavljena. Imenuje se Radio Peace, je razložila Alexa Bruun Rasmussen iz dražbene hiše.

Decembra 1969 je Lennon skupaj z Yoko Ono obiskal Dansko, saj sta želela preživeti nekaj časa z njeno hčerko iz prejšnjega razmerja. Njegov obisk je ostal sprva precej neopažen, vendar pa se je kasneje razvedlo, kdo je prišel na Dansko. Takrat je Lennon sklical novinarsko konferenco. Druženje z najstniki se je odvijalo, ko se je ta končala.
Del besedila Lennonove pesmi Imagine, Turin, Italija. Foto: Shutterstock
Del besedila Lennonove pesmi Imagine, Turin, Italija. Foto: Shutterstock

John Lennon - bivši član skupine The Beatles in upornik po duši


Lennon je bil glasbenik, pevec in tekstopisec, ki je dosegel izjemno slavo na svetovni ravni. Bil je eden od članov The Beatles, ene najuspešnejših skupin v zgodovini popularne glasbe. Skupino je kasneje zapustil in se preizkusil kot solo pevec. Med njegove najbolj znane pesmi spadata Give peace a chance in Imagine.
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Leta 1969 se je poročil z Yoko Ono, nekaj let kasneje pa se je začasno umaknil z glasbenih odrov, saj se je želel posvetiti novorojenemu sinu Seanu. Leta 1980 je izdal nov album Double Fantasy in s tem napovedal ponovni prihod na glasbeno sceno, vendar je bil kmalu po tem umorjen.

Lennon se je zavzemal za mir in poudarjal nesmiselnost Vietnamske vojne, ki je potekala v tistem času, zaradi česar je prišel v konflikt z vlado ZDA. Dolgo so ga poskušali izgnati iz države, nekatere njegove pesmi pa so za svojo himno prevzela različna protivojna gibanja.

Prodaja njegovih solo albumov v ZDA je presegla 14 milijonov enot. Kot izvajalec, tekstopisec ali sotekstopisec je pripomogel k 25 najvišje uvrščenim singlom na ameriški glasbeni lestvici Hot 100. Leta 2002 je bil v anketi BBC izbran za osmega najpomembnejšega Britanca, leta 2008 pa ga je revija Rolling Stone postavila na peto mesto najboljših pevcev vseh časov.
image_alt
Hočete prodati milenijcem? Kupijo vse, kar lajša življenje

Več iz rubrike