Kaj skupnega imajo Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos in Oprah Winfrey?

Vsi se v prostem času ukvarjajo z istim hobijem. Ta navada pa je značilna tudi za številne druge uspešne posameznike.
Fotografija: Navade uspešnih. FOTO: Kolaž
Odpri galerijo
Navade uspešnih. FOTO: Kolaž

Navade pomembno vplivajo na posameznika ter na njegov način razmišljanja in delovanja. Uspešni ljudje se tako dostikrat držijo določene rutine, ki jim pomaga pri doseganju dobrih rezultatov. Ena takih navad je branje knjig.

Jeff Bezos na primer rad bere romane, še posebej se navdušuje nad znanstveno fantastiko. Branje ga sicer spremlja že celo življenje. Ta njegov hobi je bil na neki točki tudi povod za odprtje Amazona, ki je bil sprva zgolj spletna knjigarna.

Elon Musk je knjižni molj že od malih nog. Branju včasih posveti tudi do 10 ur na dan. Zanimajo ga knjige zelo raznovrstnih tematik.

Nad branjem se navdušuje tudi Bill Gates, ki tej dejavnosti prav tako posveča več ur dnevno. Kot otrok je bral predvsem znanstveno fantastične knjige, zdaj pa posega po raznovrstni literaturi.

Kot strastna bralka knjig je znana tudi Oprah Winfrey, ki je v preteklih letih za svoje privržence redno pripravljala seznam knjižnih priporočil.
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto

 

Zakaj branje?


Branje prinaša številne pozitivne učinke. Knjige so zakladnica raznovrstnih znanj, zaradi katerih si lahko širimo obzorja. Poleg tega branje spodbuja razvoj ustvarjalnosti in inovativnosti. Zaradi branja postajamo bolj odprti do različnih možnosti in iščemo povezave med področji, ki so lahko na videz nezdružljiva. Taka znanja pa so ključna tudi, če želimo uspeti v podjetništvu.

Z branjem si namreč krepimo možnost koncentracije in osredotočenja, hkrati pa vpliva na naš besedni zaklad. Ta hobi, ki se ga poslužujejo številni uspešni posamezniki, blagodejno vpliva tudi na počutje in povečuje občutek zadovoljstva.


Iz knjig so številni črpali ideje in navdih za kreiranje novih izdelkov ter storitev. Tudi znanje in disciplino, ki sta potrebna za uresničitev podjetniške ideje. Nekatere knjige ponujajo jasne odgovore na vprašanja, spet druge bralca zgolj napeljujejo na iskanje rešitev.
 

Iskanje prave literature


Ko iščemo predloge za branje, je vredno prebrati seznam priporočil uspešnih posameznikov. Vseeno pa se ni priporočljivo siliti k branju tematik, ki nas ne zanimajo. Strokovnjaki predlagajo literaturo, ki je posamezniku blizu in ki bi mu potencialno prišla prav v poslovnem ali zasebnem življenju. Tudi če smo zelo zasedeni, si lahko na dan vzamemo 30 minut za branje. Z rednim vzdrževanjem take navade, lahko s 'počasnim tekom, pretečemo dolgo progo'. 

Več iz rubrike