Upokojitvena kriza

Številni ljudje se kmalu po upokojitvi znajdejo v krizi. Kako priplavati iz nje in si znova osmisliti življenje?
Fotografija: Naredite načrt, kako boste preživeli leta po upokojitvi. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Naredite načrt, kako boste preživeli leta po upokojitvi. FOTO: Shutterstock

Delovno aktivni ljudje dostikrat odštevajo leta do upokojitve. Razmišljajo o svobodi, ki jih takrat čaka, ter o vseh načrtih, ki jih bodo končno lahko realizirali. Veselijo se obdobja, ko ne bodo več pod stresom zaradi službe in bodo kljub temu prejemali redni mesečni dohodek.

Ko končno prispejo do želene točke, številni ugotovijo, da situacija ni tako rožnata, kot so pričakovali. Takrat se lahko znajdejo v krizi, ki je normalen del procesa. Ključno pri tem je, da ne obstanejo na mestu, ampak najdejo rešitev, ki jim je pisana na kožo. Mike Drak, avtor knjižne uspešnice »Victory Lap Retirement« in najnovejše knjige »Retirement Heaven or Hell«, razkriva nekaj napotkov.

Drak pravi, da je kriza posledica upokojenskega življenja, ki ga posamezniki pred tem niso dobro načrtovali, ampak so se naenkrat znašli v povsem drugačnem vsakdanu, kot so ga bili vajeni.

Večina novopečenih upokojencev prve tedne ali mesece po zaključku kariere resnično uživa. Zjutraj jim ni več treba zgodaj vstajati, dnevi pa niso več polni vseh možnih opravkov. Počutijo se svobodne kot ptice. Nekateri lahko sicer v tem stanju ostanejo precej dolgo, medtem ko številne upokojence, ki so usmerjeni v napredek, na neki točki začnejo preplavljati občutki nesmisla. Takrat nastopi kriza.
 

Upokojitvena kriza – občutki praznine in nesmisla


FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Upokojenci na neki točki pridejo do ugotovitve, da jim je delo poleg določene mere stresa in napornega urnika prineslo tudi številne dobre stvari. Gibali so se v krogu sodelavcev, iz uspehov in napredovanja pa so črpali zadovoljstvo in potrditev lastne vrednosti. Po določenem času, ki preteče od upokojitve, jih lahko začnejo navdajati občutki praznine, pojasnjuje Drak.

H krizi lahko pripomorejo še nekateri drugi življenjski dejavniki; s partnerjem sta se oddaljila ali celo ločila, družinski člani nimajo veliko časa ali interesa za preživljanje časa z vami, čas večinoma preživljate pred televizijo, obžalujete nekatere odločitve v svojem življenju, slabo finančno stanje, pojav raznih bolezni in podobno.

Morda ste imeli pred nastopom upokojitve celo številne načrte, česa vse se boste lotili, vendar naenkrat ne čutite več veselja in motivacije do stvari, ki ste jih včasih radi počeli. Lahko se pojavijo težave s prehranjevanjem in spanjem, morda se želite nekoliko izolirati od drugih ali pa vas zanese v kakšne nezdrave razvade. Takrat nastopi znak za alarm.
 

Korak za korakom – v pravo smer


FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Drak svetuje, da ukrepate takoj, ko ugotovite, da vam stvari uhajajo izpod nadzora. Pomembno je, da naredite dober načrt in se ga dan za dnem držite s tem, da delate korake v pravo smer. V svoj vsakdan vpeljite telesno aktivnost po vaših željah ter poskrbite za zdravo prehranjevanje. Čim bolj zreducirajte čas, ki ga preživite pred televizijo ali računalnikom. Vsak dan naredite krajši seznam opravkov, ki jih boste izvedli. S tem, ko jih boste odkljukali, boste dobili občutek, da se pomikate naprej. To vam bo dalo zagon in samozavest.

Dejstvo je, da je prehod iz delovnega okolja v upokojensko življenje velik preskok. Na novo boste morali začrtati in osmisliti svoje življenje. Najti boste morali svojo novo identiteto – izven službenih okvirjev. V svoj vsakdan boste morali vnesti nove strukture in rutino.

Pomembno je tudi, da okoli sebe oblikujete novo mrežo ljudi, s katerimi boste preživljali prosti čas. Priporočljivo je, da najdete načine, kako bi lahko pomagali drugim in skupnosti, v kateri živite, prek aktivnosti, ki jih radi počnete. Na tak način se bo povečala vaša samopodoba, izboljšalo pa se bo vaše splošno počutje.


Če se želite počutiti žive, je zelo pomembno, da osvajate nove veščine, se stalno učite in se posvečate aktivnostim, ki vas osrečujejo. Zelo pomaga tudi, če izražate svojo ustvarjalnost. Morda se lahko po dolgem času lotite slikanja, pisanja ali ustvarjanja iz gline, če ste to včasih radi počeli. Tako boste morda našli delčke sebe, na katere ste v času delovne dobe skoraj pozabili.

Ključ za izpopolnjeno upokojensko življenje (pa tudi sicer – za življenje nasploh) je, da uživate v danem trenutku brez da bi se obremenjevali s tem, kaj bo prinesel jutrišnji dan, navaja avtor knjižne uspešnice. Obudite ponovno vašega notranjega otroka in se veselite drobnih trenutkov sreče, ki jih prinese vsakdan, priporoča.

Bodite pozorni na to, na kakšen način preživljate svoj čas in kdo so ljudje, s katerimi se družite, še svetuje Drak. Pri tem opozarja, da proces ponovnega osmišljanja življenja ne bo lahek, vendar vam dober načrt na dolgi rok pomaga, da boste življenje po upokojitvi zaživeli s polnimi pljuči.

Več iz rubrike