S pravo strategijo do podjetniškega uspeha

Če se podajate na samostojno pot, boste poleg sreče potrebovali tudi dober načrt. O kateri stvareh je dobro premisliti, preden odprete podjetje?
Fotografija: Kako si lahko povečate možnosti za uspeh? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kako si lahko povečate možnosti za uspeh? FOTO: Shutterstock

V današnjih časih se zdi, da je pot do lastnega podjetja enostavna. Odpirajo se številne poslovne priložnosti, postopek odprtja podjetja lahko izvedete v trenutku, poleg tega so s pojavom spleta vse informacije in znanja, ki jih potrebujete, na dosegu rok. Vseeno pa pot do uspeha ni preprosta. Možnosti za uspeh si lahko bistveno povečate, če se boste na samostojno pot čim bolje pripravili. 
 

Imejte realna pričakovanja


Čeprav ste morda iz medijev dobili vtis, da je podjetništvo gotova pot do uspeha in bogastva, se je treba zavedati, da pot do tja ne bo enostavna. Dobro je, da ohranite optimizem, zavedati pa se morate, da boste morali za uspeh trdo delati. Podjetništvo s sabo prinese tudi delo ob večernih urah in vikendih ter veliko stresa, saj ste odvisni sami od sebe. Poleg tega številna podjetja propadejo prav v prvih letih. 
 

Lotite se raziskave


Pred ustanovitvijo podjetja je dobro pridobiti čim več podatkov, ki vam bodo v pomoč pri kasnejših odločitvah. Razmislite o tem, kdo so stranke, ki bodo povpraševale po vaših izdelkih, kaj je značilno za panogo v katero se podajate, kdo so vaši konkurenti. Več podatkov kot boste imeli, lažje boste načrtovali poslovni proces in večje bodo vaše možnosti za uspeh.
 

Napišite poslovni načrt


Številnim novopečenim podjetnikom se zdi poslovni načrt potrata časa, vendar je lahko njegova vrednost še kako dragocena. Pisanje poslovnega načrta vas bo spodbudilo k razmisleku o posebnostih in prednostih vašega produkta, o stroških, ki jih lahko pričakujete v začetku poslovanja, in nevarnostih, ki lahko ogrozijo vaše podjetje. Pripravili se boste lahko na različne scenarije poslovanja in naredili načrt odziva nanje.

Vzpostavite mrežo ljudi


Podajanje v podjetništvo je veliko lažje, če imate okoli sebe zgrajeno mrežo ljudi, ki vam lahko pri tem pomagajo. Morda najdete v teh ljudeh svetovalce, podpornike, sodelavce ali poslovne partnerje, morda pa vam zgolj pomagajo z dobrimi idejami. Izkoristite čim več priložnosti, ki se vam ponujajo za širjenje mreže poznanstev.
 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Najdite svoje prednosti


V današnjih časih je trg že tako zasičen, da je spopadanje s konkurenco neizogibno. Konkurence ne morete odpraviti, lahko pa javnost seznanite s prednostmi, ki jih imajo vaši produkti ali storitve v primerjavi z drugimi ponudniki. Močnejše kot bodo vaše konkurenčne prednosti in v večji meri kot bodo stranke v njih prepoznale dodano vrednost zase, uspešnejši boste.
 

Osvojite nova znanja


Podjetništvo od človeka zahteva številna znanja in veščine. Čeprav ste morda odlični v opravljanju neke storitve, ki jo ponujate, to samo po sebi ni dovolj za uspeh. Osvojiti boste morali določena znanja s področja financ, računovodstva, trženja, zaposlovanja, pogajanja itd. Ozavestite svoje šibke točke in pridobite znanje, ki ga potrebujete. V današnjih časih je osvajanje novega znanja enostavno. Pridobite ga lahko iz knjig, interneta, tečajev ali pa se povežete z osebo, ki vam lahko svetuje na želenem področju.
 

Več iz rubrike