Najzanimivejše znamenitosti pod Unescovo zaščito

Katere so najbolj spektakularne destinacije pod Unescovo zaščito?
Fotografija: Stonehenge on Salisbury Plain, England. Foto Wikipedia
Odpri galerijo
Stonehenge on Salisbury Plain, England. Foto Wikipedia

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je bila ustanovljena leta 1945 z namenom, da se ohranijo najpomembnejši vidiki zgodovine.

image_alt
Vila z legendarno umetnino naprodaj za skoraj 500 milijonov evrov

Leta 1972 je bila sprejeta konvencija o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine, šest let kasneje pa so se začeli prvi vpisi na seznam. Spletna stran The Travel navaja nekaj najbolj popularnih destinacij, ki so pod Unescovo zaščito.

Narodni park Mesa Verde, ZDA

Nacionalni park Mesa Verde je eden izmed 58 nacionalnih parkov Združenih držav Amerike in je del bogate zgodovine Kolorada. Narodni park varuje več kot 4000 najdišč, ki pričajo o življenju pripadnikov Indijancev plemena Pueblo.

Na več kot 21 hektarjev velikem ozemlju se nahajajo zelo dobro ohranjena bivališča v pečinah. Masa Verde je najbolj znana po strukturah, kot je palača Cliff, ki velja za največje bivališče v pečini v Severni Ameriki. Leta 1978 je bil park razglašen za območje svetovne dediščine.

Versajska palača, Francija

Razkošna palača, rezidenca mnogih francoskih kraljev, je danes ena najbolj obleganih turističnih atrakcij na svetu. Dvorec je znan po svoji lepoti in je navdihnil ogromno drugih razkošnih zgradb. Čudoviti vrtovi, ekstravagantna zrcalna dvorana in veliko umetniških mojstrovin vsako leto privabijo tudi do 10 milijonov ljudi.

image_alt
Grad, zgrajen za 47 evrov, se prodaja za 1,6 milijona

Stonehenge, Velika Britanija

Svetovno znani spomenik je še danes zavit v tančico skrivnosti, saj ugibanja o njegovem nastanku kar ne pojenjajo. Prav tako pa naj ne bi nihče vedel, za kakšen namen je bil zgrajen in kdo ga je zgradil, navaja The Travel.

Malo manj je tudi znano, da so na območju številna grobišča iz neolitika. Prav skrivnostnost pa je največji čar Stonehenga, menijo poznavalci.

Praga, Češka

Glavno mesto Češke je urbano središče že od srednjega veka. Eno najbolj obiskanih evropskih mest ponuja številne znamenitosti. Edinstvena arhitektura vsako leto privabi na milijone obiskovalcev.

Praga velja za središče učenosti, pravljic in bogate zgodovine. Sprehod po ulicah popelje nazaj v preteklost, čeprav je mesto napolnjeno s sodobnim udobjem.

image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Veliki kitajski zid

Kitajski zid je eden najbolj znanih ter največjih gradbenih dosežkov v zgodovini človeštva. Mogočni obrambni zid se je gradil 2000 let kot sredstvo za zaščito kitajskega ozemlja.

Kitajski zid. Foto: Britannica
Kitajski zid. Foto: Britannica

Celotna struktura je dolga več kot 21.000 kilometrov, od tega je skoraj 8000 kilometrov zelo dobro ohranjenega. Mnogi menijo, da je Kitajski zid pokazatelj, kako velik cilj je mogoče doseči, če ljudje sodelujejo.

Park dinozavrov, Kanada

Tudi pred obstojem ljudi je bila Zemlja polna življenja. Dinozavri so na našem planetu kraljevali več kot 100 milijonov let, do njihovega izumrtja pred 65 milijoni leti, navaja The Travel.

Danes jih poznamo po fosilnih ostankih, popularni pa so postali predvsem zaradi filma Jurski park. Najpomembnejše fosile so našli v parku dinozavrov v Kanadi, ki je zaradi veliko ohranjenih različnih primerkov zelo poseben kraj.

Več iz rubrike