Najdražji kamen na svetu še zdaleč ni diamant, rubin ali smaragd

Pozabite diamante in ostale klišeje; današnji zbiralci se raje osredotočajo na kamne, ki prihajajo iz unikatnega okolja in imajo posebne odtenke.
Fotografija: Zbiratelji kamnov se nikakor ne spogledujejo z diamanti, temveč jih zanimajo unikatni odtenki barv, predvsem pa poreklo kamna. FOTO: Katrina Manson/Reuters
Odpri galerijo
Zbiratelji kamnov se nikakor ne spogledujejo z diamanti, temveč jih zanimajo unikatni odtenki barv, predvsem pa poreklo kamna. FOTO: Katrina Manson/Reuters

Obsesija z diamanti, ki je vladala v prejšnjih desetletjih se je povsem polegla. To se še posebej odraža med zbiratelji, ki že dolgo več ne iščejo le diamantov, rubina ali smaragda, temveč jih bolj mikajo tisti resnično redki in še ne videni kamni, piše Bloomberg.

Najpomembnejše je poreklo


Spektakularni kamni so izredno zaželeni zato, ker imajo optičen učinek, skozi katerega spreminjajo barvo, to je zelo vidno v primeru kamna hrizoberil. Prav tako pa se išče kamne, ki so nastali na zelo unikaten način; takšni so biseri conch. Za tiste najbolj privržene zbiratelje pa je najpomembnejše poreklo.

Spodaj navajamo tri najbolj cenjene kamne sveta:

Med najbolj cenjenimi kamni na svetu je peridot. FOTO: Shutterstock
Med najbolj cenjenimi kamni na svetu je peridot. FOTO: Shutterstock
Eden od svetovno najbolj opevanih kamnov je peridot iz Mjanmara, ki so ga oboževali že Egipčani. Ti so ga imenovali kar kamen sonca, saj so rumenkasto-zeleno barvo povezovali z zvezdami. Peridote so ljudje nabrali po padcu kometa na zemljo, delčke tega kamna pa je NASA nabrala celo iz gmote prahu, ki ga je v vesolju za sabo pustil komet.

Nadvse priljubljen je tudi kamen aleksandrit, ki so ga prvič našli leta 1830 v gorovju Ural v Rusiji. Ta čudovit kamen ima lastnosti spreminjanja svoje barve na zelo redek način, imenovan pa je po Caru Aleksandru II. Odtenki barv se razlikujejo glede na vire svetlobe. Tako je aleksandrit v času dnevne svetlobe zelenkasto moder, ob umetni svetlobi pa postane rdeč in tudi malo vijoličen.
Najbolj iskana kamna na svetu sta še ruski aleksandrit in brazilski turmalin. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Najbolj iskana kamna na svetu sta še ruski aleksandrit in brazilski turmalin. FOTO: Getty Images/iStockphoto


Kamen turmalin iz Paraíbe v Braziliji lahko vidimo v več barvah, vendar pa le posebni odtenki dajejo temu kamnu poseben značaj. Turmalin je bil odkrit leta 1980 v brazilskem mestu Paraíba. Zaradi velike količine bakra je kamen značilno turkizne barve, vendar pa to ne velja za druge najdbe enakega kamna. Tega so namreč našli tudi v Mozambiku in Nigeriji, kjer je bakra bistveno manj, manj je pa tudi turkizne barve.

Več iz rubrike