Maribor: Lažne prijave, neplačevanje prispevkov in ostale goljufije

Mariborski kriminalisti so pridržali osumljenko in njenega družinskega člana, na mariborskem sodišču pa so zoper prvo že odredili pripor.
Fotografija: FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tadej Regent/Delo

Mariborski kriminalisti so prejšnji teden z več hišnimi preiskavami na različnih naslovih v Mariboru in okolici zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj s področja gospodarstva in začasnih prijav tujcev.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Maribor, so preiskavo, ki jo je ves čas usmerjalo tamkajšnje državno tožilstvo, pričeli na podlagi prijave, prejete od stečajnega upravitelja podjetja iz okolice Maribora. Podal jo je zoper odgovorno osebo družbe, v nadaljevanju pa so kriminalisti v preiskavi ugotovili, da sta osumljeni odgovorni osebi pri storitvi kaznivih dejanj pomagala še dva njena družinska člana.

FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Sprva so preiskovali kaznivo dejanje oškodovanja upnikov v letih 2016 in 2017, saj naj bi bil eden od njih z več poplačili prednostno poplačan v višini okoli 80.000 evrov, kar se je zgodilo na škodo drugih, med katerimi sta največja Furs in Zpiz. Odgovorna oseba je poplačila izvajala z gotovinskimi nakazili na hrvaški transakcijski račun prednostno poplačanega upnika in ob tem vedela, da družba ni zmožna poplačevati vseh zapadlih obveznosti.

Med preiskavo so ugotovili, da je osumljenka v isti gospodarski družbi kršila temeljne pravice 15 zaposlenih, saj za njih med leti 2015 in 2017 ni plačevala prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini okoli 14.000 evrov ter jih tako prikrajšala za pravice, ki jih ob upokojitvi ne bodo mogli koristiti.

Hkrati je po uvedbi stečaja kot zastopnica hrvaške družbe v Sloveniji nanjo prenesla poslovanje prve ter tja »prezaposlila« večji del zaposlenih, ki pa jim od aprila 2018 do septembra 2019 prav tako ni plačevala prispevkov ter jih v višini 13.000 evrov oškodovala deset.
FOTO: Delo
FOTO: Delo

Kriminalisti pa so med preiskavo ugotovili še, da je ob pomoči dveh družinskih članov na treh naslovih v okolici Maribora vse od leta 2018 na začasno prebivanje lažno prijavila večje število tujcev oziroma državljanov tretjih držav, predvsem Bosne in Hercegovine, Kosova in Srbije, ki so začasno prijavo na območju Evropske unije potrebovali za opravljanje dela.

V tem času naj bi pristojni upravni enoti prijavila 103 začasna bivališča tujcev in s tem storila kaznivo dejanje overitve lažne vsebine. Njena družinska člana sta ji pri tem pomagala tako, da sta kot solastnika oziroma lastnika nepremičnine soglašala z začasnimi prijavami. V primeru tretjega naslova pa se je osumljenka lažno predstavljala kot lastnica nepremičnine in tako sama preslepila pristojno upravno enoto.


Preiskava je pokazala, da prostori, v katerih so bili tujci prijavljeni za začasno prebivanje, sploh ne omogočajo bivanja tolikšnemu številu ljudi, saj je šlo za stanovanjske hiše in stanovanja, v katerih ni dovolj potrebne opreme za bivanje večjega števila ljudi. Prijavljeni tujci tako nikoli niso začasno bivali na teh naslovih, za lažno prijavo pa so osumljeni plačevali.

Policija točnega zneska prejetih plačil med preiskavo doslej ni uspela ugotoviti, saj je večina začasno prijavljenih tujcev nedosegljiva. Delajo namreč gradbiščih, njihove matične države pa ne odgovarjajo na zaprosila ali pa so tujci nedosegljivi tudi njim.

Kot so še pojasnili na mariborski policiji, so osumljeno pred tem že večkrat obravnavali za kazniva dejanja povezana z gospodarsko dejavnostjo družb, zoper njo pa pred sodišči že tečejo tudi različni drugi kazenski postopki.

Več iz rubrike