Dizelska afera se nadaljuje; Vsule so se odškodninske tožbe vlagateljev

Vlagatelji so zoper Daimler vložili dodatne tožbe v zvezi z dizelsko afero. Proizvajalec avtomobila očitke očitno zavrača - a delnice družbe se odzivajo.
Fotografija: Vlagatelji - tako kot pri številnih tožbah proti skupini VW - Daimler obtožujejo, da so bili trgi prepozno obveščeni o finančnih posledicah dizelske afere. FOTO: Daimler
Odpri galerijo
Vlagatelji - tako kot pri številnih tožbah proti skupini VW - Daimler obtožujejo, da so bili trgi prepozno obveščeni o finančnih posledicah dizelske afere. FOTO: Daimler

Tožniki samo v enem primeru zahtevajo skoraj 250 milijonov evrov odškodnine, v treh drugih pa tožbe znašajo okoli 100 milijonov evrov, je potrdilo deželno sodišče v Stuttgartu. Za tožbami se skrivajo različni odškodninski zahtevki. Obstajajo tudi številni drugi, novi postopki, ki pa vključujejo nižje zneske.
 
Na splošno vlagatelji Daimlerja v različnih postopkih na okrožnem sodišču v Stuttgartu od proizvajalca avtomobilov zdaj zahtevajo več kot milijardo evrov odškodnine.


Vlagatelji - tako kot pri številnih tožbah proti skupini VW - Daimler obtožujejo, da so bili trgi prepozno obveščeni o finančnih posledicah dizelske afere. Posledično so bile delnice podjetja, ki so jih vlagatelji kupili, takrat predrage.
 
Daimler očitke zavrača. »Tožbe štejemo za neutemeljene in se bomo pred očitki branili z vsemi pravnimi sredstvi,« je dejal tiskovni predstavnik podjetja. Kljub temu se je v ponedeljek vrednost delnic družbe na Deutsche Börse, operaterju nemške borze, občutno znižala.

Odpoklici in različni postopki so skupino že stali milijard. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Odpoklici in različni postopki so skupino že stali milijard. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Daimler zavrača tudi očitek oblasti, da so v dizelskih vozilih Mercedes-Benza uporabili nedovoljeno izpušno tehnologijo. Odpoklici in različni postopki so skupino že stali milijard. Kot smo nedavno poročali v prispevku Mercedes-Benzu 1,5 milijarde dolarjev kazni zaradi goljufanja, je Daimler v ZDA pristal na plačilo 1,5 milijarde dolarjev kazni za razrešitev obtožb glede izpusta emisij. Proizvajalec avtomobilov bo moral v ZDA prav tako popraviti vsa prodana vozila med letom 2009 in 2016.
 
Poleg naštetega pa se bo družba konec oktobra soočila še z lastniki avtomobilov. Nemško Zvezno sodišče bo namreč v obravnavo sprejelo primer Daimler, vezan na odškodnine za lastnike avtomobilov in ne za vlagatelje.
 

Več iz rubrike

aktualno

Razglašeni letošnji najlepši in najgostoljubnejši kraji v Sloveniji

Turistična zveza Slovenije (TZS) je v soboto razglasila letošnje dobitnike priznanj v akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna.

aktualno

Slovenija se uvršča v sam vrh glede očetovskega dopusta, Hrvaška glede materins…

Kakšne so pravice novopečenih staršev pri koriščenju dopusta po posameznih državah? Kakšne so pravice istospolnih parov po svetu do posvojitve?

aktualno

Slovenski Viberate pritegnil zanimanje največjih založbenih hiš

Podjetje Viberate je predstavilo analitično orodje za glasbeno industrijo, ki jo je koronakriza močno zdesetkala, zanimanje pa kažejo tudi največje založbe.

aktualno

Pripravljenost vlade na nov val okužb po večini ocenjena z najnižjo oceno

Manj kot četrtina vprašanih pripravljenost vlade ocenjuje kot dobro ali zelo dobro, bistveno pa upada tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo.

Komentarji: