Dizelska afera se nadaljuje; Vsule so se odškodninske tožbe vlagateljev

Vlagatelji so zoper Daimler vložili dodatne tožbe v zvezi z dizelsko afero. Proizvajalec avtomobila očitke očitno zavrača - a delnice družbe se odzivajo.
Fotografija: Vlagatelji - tako kot pri številnih tožbah proti skupini VW - Daimler obtožujejo, da so bili trgi prepozno obveščeni o finančnih posledicah dizelske afere. FOTO: Daimler
Odpri galerijo
Vlagatelji - tako kot pri številnih tožbah proti skupini VW - Daimler obtožujejo, da so bili trgi prepozno obveščeni o finančnih posledicah dizelske afere. FOTO: Daimler

Tožniki samo v enem primeru zahtevajo skoraj 250 milijonov evrov odškodnine, v treh drugih pa tožbe znašajo okoli 100 milijonov evrov, je potrdilo deželno sodišče v Stuttgartu. Za tožbami se skrivajo različni odškodninski zahtevki. Obstajajo tudi številni drugi, novi postopki, ki pa vključujejo nižje zneske.
 
Na splošno vlagatelji Daimlerja v različnih postopkih na okrožnem sodišču v Stuttgartu od proizvajalca avtomobilov zdaj zahtevajo več kot milijardo evrov odškodnine.


Vlagatelji - tako kot pri številnih tožbah proti skupini VW - Daimler obtožujejo, da so bili trgi prepozno obveščeni o finančnih posledicah dizelske afere. Posledično so bile delnice podjetja, ki so jih vlagatelji kupili, takrat predrage.
 
Daimler očitke zavrača. »Tožbe štejemo za neutemeljene in se bomo pred očitki branili z vsemi pravnimi sredstvi,« je dejal tiskovni predstavnik podjetja. Kljub temu se je v ponedeljek vrednost delnic družbe na Deutsche Börse, operaterju nemške borze, občutno znižala.

Odpoklici in različni postopki so skupino že stali milijard. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Odpoklici in različni postopki so skupino že stali milijard. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Daimler zavrača tudi očitek oblasti, da so v dizelskih vozilih Mercedes-Benza uporabili nedovoljeno izpušno tehnologijo. Odpoklici in različni postopki so skupino že stali milijard. Kot smo nedavno poročali v prispevku Mercedes-Benzu 1,5 milijarde dolarjev kazni zaradi goljufanja, je Daimler v ZDA pristal na plačilo 1,5 milijarde dolarjev kazni za razrešitev obtožb glede izpusta emisij. Proizvajalec avtomobilov bo moral v ZDA prav tako popraviti vsa prodana vozila med letom 2009 in 2016.
 
Poleg naštetega pa se bo družba konec oktobra soočila še z lastniki avtomobilov. Nemško Zvezno sodišče bo namreč v obravnavo sprejelo primer Daimler, vezan na odškodnine za lastnike avtomobilov in ne za vlagatelje.
 

Več iz rubrike

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

Komentarji: