Dizelska afera se nadaljuje; Vsule so se odškodninske tožbe vlagateljev

Vlagatelji so zoper Daimler vložili dodatne tožbe v zvezi z dizelsko afero. Proizvajalec avtomobila očitke očitno zavrača - a delnice družbe se odzivajo.
Fotografija: Vlagatelji - tako kot pri številnih tožbah proti skupini VW - Daimler obtožujejo, da so bili trgi prepozno obveščeni o finančnih posledicah dizelske afere. FOTO: Daimler
Odpri galerijo
Vlagatelji - tako kot pri številnih tožbah proti skupini VW - Daimler obtožujejo, da so bili trgi prepozno obveščeni o finančnih posledicah dizelske afere. FOTO: Daimler

Tožniki samo v enem primeru zahtevajo skoraj 250 milijonov evrov odškodnine, v treh drugih pa tožbe znašajo okoli 100 milijonov evrov, je potrdilo deželno sodišče v Stuttgartu. Za tožbami se skrivajo različni odškodninski zahtevki. Obstajajo tudi številni drugi, novi postopki, ki pa vključujejo nižje zneske.
 
Na splošno vlagatelji Daimlerja v različnih postopkih na okrožnem sodišču v Stuttgartu od proizvajalca avtomobilov zdaj zahtevajo več kot milijardo evrov odškodnine.


Vlagatelji - tako kot pri številnih tožbah proti skupini VW - Daimler obtožujejo, da so bili trgi prepozno obveščeni o finančnih posledicah dizelske afere. Posledično so bile delnice podjetja, ki so jih vlagatelji kupili, takrat predrage.
 
Daimler očitke zavrača. »Tožbe štejemo za neutemeljene in se bomo pred očitki branili z vsemi pravnimi sredstvi,« je dejal tiskovni predstavnik podjetja. Kljub temu se je v ponedeljek vrednost delnic družbe na Deutsche Börse, operaterju nemške borze, občutno znižala.

Odpoklici in različni postopki so skupino že stali milijard. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Odpoklici in različni postopki so skupino že stali milijard. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Daimler zavrača tudi očitek oblasti, da so v dizelskih vozilih Mercedes-Benza uporabili nedovoljeno izpušno tehnologijo. Odpoklici in različni postopki so skupino že stali milijard. Kot smo nedavno poročali v prispevku Mercedes-Benzu 1,5 milijarde dolarjev kazni zaradi goljufanja, je Daimler v ZDA pristal na plačilo 1,5 milijarde dolarjev kazni za razrešitev obtožb glede izpusta emisij. Proizvajalec avtomobilov bo moral v ZDA prav tako popraviti vsa prodana vozila med letom 2009 in 2016.
 
Poleg naštetega pa se bo družba konec oktobra soočila še z lastniki avtomobilov. Nemško Zvezno sodišče bo namreč v obravnavo sprejelo primer Daimler, vezan na odškodnine za lastnike avtomobilov in ne za vlagatelje.
 

Več iz rubrike