Mercedes-Benzu 1,5 milijarde dolarjev kazni zaradi goljufanja

Proizvajalec avtomobilov Daimler AG je pristal na plačilo 1,5 milijarde dolarjev kazni za razrešitev obtožb glede izpusta emisij.
Fotografija: Mercedes-Benz. FOTO: REUTERS/Michaela Rehle
Odpri galerijo
Mercedes-Benz. FOTO: REUTERS/Michaela Rehle

Ameriško ministrstvo za pravosodje, agencija za varstvo okolja in kalifornijsko državno tožilstvo so sporočili, da je Daimler kršil okoljsko zakonodajo z uporabo programske opreme na testiranju emisij. Po tem je podjetje skupaj s hčerinsko družbo Mercedes-Benz USA med letoma 2009 in 2016 prodalo približno 250.000 avtomobilov in dostavnih vozil z dizelskimi motorji, ki niso ustrezali državnim in zveznim standardom.
 
Za poravnavo, ki vključuje globo in še čaka na odobritev sodišča v Washingtonu, bo Daimler moral popraviti tudi prodana vozila.
 
Daimler bo moral tako v dveh letih popraviti najmanj 85 odstotkov spornih avtomobilov, v treh letih pa najmanj 85 odstotkov spornih dostavnih vozil, so sporočili iz pravosodnega ministrstva. V sklopu kazni, bo družba voznikom ponudila tudi razširjena jamstva za določene dele vozil in vsako leto - naslednjih pet let - izvajala preskuse emisij na popravljenih vozilih.


»Današnja poravnava ponovno dokazuje našo zavezanost uveljavljanju okoljske zakonodaje naše države in zaščito Američanov pred onesnaževanjem zraka,« je v ponedeljek dejal namestnik generalnega državnega tožilca Jeffrey Rosen.
 
Ločena kolektivna civilna poravnava bo podjetje stala še približno 700 milijonov dolarjev, je sporočil Daimler. V izjavi je družba tudi navedla, da poravnava domnevnega kršenja zakona o emisijah pomeni, da Daimler ne prizna nobene odgovornosti.
 
Daimler. FOTO: REUTERS/Michael Dalder
Daimler. FOTO: REUTERS/Michael Dalder
Družba Daimler AG ni jasno povedala, kako bodo vozila popravljena ali pa, da je bila obtožena kakršnih koli kršitev, kot denimo Volkswagen, ki je plačal 2,8 milijarde dolarjev za poravnavo kazenske zadeve, ki je nastala zaradi goljufanja pri podatkih o izpustu emisij. Volkswagen je namreč priznal, da je vključil nadzor onesnaževanja, ko so vozila preizkušali v laboratorijih EPA, nato pa ga je izklopil, ko so bila dizelska vozila na cestah. Zaradi domnevnega goljufanja na istem področju je pod drobnogledom tudi Fiat Chrysler.
 
V okviru poravnave podjetja Daimler AG bodo uradniki v Kaliforniji prejeli 17,5 milijona dolarjev sredstev za prihodnje okoljske pregone.
 
Prakso onesnaževanja podjetja Daimler preiskujejo tudi v Nemčiji, kjer se vrstijo civilne tožbe s trditvijo, da vozila oddajajo več emisij, kot je bilo oglaševano.
 

Več iz rubrike

aktualno

Prejemnik priznanja za življenjsko delo za management je Igor Mervič

Igor Mervič je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2021. Priznanje bo prejel danes na srečanju Združenja Manager.

aktualno

Hrvaško podjetje Plan Radar od vlagateljev pridobilo 69 milijonov

Naložba sodi v financiranje serije B in bo podjetju pomagala nadaljevati pot globalne širitve, usmerjene predvsem na oddaljene trge.

aktualno

Slovenski proizvajalec sladoledov Leone krepi prisotnost v tujini

Družba Incom s sedežem v Ajdovščini ima za sabo uspešno leto. Zdaj načrtuje krepitev proizvodnje in širitev na tujih trgih.

aktualno

Najbolje prodajani avtomobili v Evropi, Ameriki in po svetu

Evropski vozniki smo v prejšnjem letu zvesto prisegali na malce manjše avtomobile, medtem ko so prebivalci Severne Amerike še vedno nori na 'pickupe'.

Komentarji: