V ŽIVO: Mobilnost 2020: Od vožnje do doživetja

Na dogodku City as a Lab, ki bo potekal danes in v sredo bo nastopil mladi talentiran dizajner.
Fotografija: Na sliki Andrej Kren. Official opening of City as a Lab Summit: Mobility 2020. Ljubljana, 15. september 2020
Odpri galerijo
Na sliki Andrej Kren. Official opening of City as a Lab Summit: Mobility 2020. Ljubljana, 15. september 2020

Fede Ponce je ime, ki ga ne pozna le svet znanstveno-fantastičnih filmskih uspešnic in dizajna, ampak tudi svet avtomobilizma in mobilnosti. Mladi oblikovalec, eden najvidnejših oblikovalcev je svoj pečat pustil pri Nissanu, BMW-ju, Mercedes-u in ostalih avtomobilističnih blagovnih znamkah. Za svoje dizajnersko ustvarjanje pri svetovno znanih znanstveno-fantastičnih filmih, kot sta denimo Thor ali Iron Man, je prejel prestižna priznanja. In jutri bo eden glavnih govorcev na mednarodni virtualni konferenci City as a Lab: Mobilnost 2020. 


Kot otrok je Fede Ponce izkazoval veliko domišljije in zato ni čudno, da je eden tistih, ki mu z razlogom lahko rečemo »vizionar«. Namreč, že kot 10-letni otrok je risal leteče avtomobile, in zdaj jih tudi oblikuje, ustvarja. S svojim oblikovalskim podjetjem Ronin X design, ki ponuja rešitve uporabniške izkušnje naslednje generacije za industrijo mobilnosti, sodeluje s svetovnimi prestižnimi avtomobilističnimi blagovnimi znamkami. Fede Ponce kreira avtomobile oziroma prevozna sredstva in s tem kreira našo novo realnost.

Fede Ponce, Ronin X. FOTO: Darja Stravs Tisu
Fede Ponce, Ronin X. FOTO: Darja Stravs Tisu
Fede Ponce ve, da je prihodnost tu in da je avtomobile mogoče nadgraditi po zraku, ne samo zaradi zmogljivosti, temveč zaradi varnosti in seveda zabave. In tako danes avtomobil ni več na poti, da bi bil zgolj stroj, temveč na poti, da postane naslednja pametna naprava. Pač ena izmed naprav, ki bo redizajnirala svet, življenje, doživetja, premik od točke A do točke B. Eno izmed mogočih verzij sveta si lahko ogledate v spodnjem videu, Fede Ponce pa vam v sredo povedal, kako dolga pot je še do tja.


Če bo svet res takšen kot ga vidijo vizionarji in njegovi sokreatorji kot je Fede ponce, potem drži, kar je povedala Špela Rode iz AV Living Laba, ki je poleg medijske hiše Delo soorganizator conference City as a lab in to je, da »ko nas bo vozila umetna inteligenca, bo človeštvo nenadoma dobilo milijarde ur prostega časa, ki ga bo človek lahko namenil počitku, branju, delu, prehranjevanju in druženju«.

Špela Rode, AV Living Lab. FOTO: Osebni arhiv
Špela Rode, AV Living Lab. FOTO: Osebni arhiv
A naj se sliši še tako lepo … za novo realnost bo potreben premik v kolektivnem mindsetu. Nujno se bo treba povezati, vzpostaviti sodelovanja, omrežja. Po vsem svetu. Kajti četudi bo omrežje 5G omogočilo storitve, kot so filmi, serije, videoigre, infotainment, spletno nakupovanje in številne nove priložnosti, bo za to še vedno ključni pogoj, kot je dejala Rodetova, »sposobnost povezovanja v novonastalih ekosistemih. Vprašanje pa je, kakšni bodo ti novi vsebinski ekosistemi in kaj vse bomo počeli, ko nam ne bo več treba držati volana in gledati na cesto.«


Na sliki Stojan Petrič. Official opening of City as a Lab Summit: Mobility 2020. Ljubljana, 15. september 2020
Na sliki Stojan Petrič. Official opening of City as a Lab Summit: Mobility 2020. Ljubljana, 15. september 2020

Virtualno konferenco vodi Petra Kovič, odgovorna urednica Sveta kapitala. 
Virtualno konferenco vodi Petra Kovič, odgovorna urednica Sveta kapitala. 

 

Več iz rubrike