Tesla vredna več kot VW, Daimler in BMW skupaj

Delnice Tesle so včeraj dosegle rekordno vrednost. Cena se je od padca med korona krizo skoraj potrojila.
Fotografija: Družba slavnega šefa in glavnega delničarja Elona Muska je trenutno na borzi ovrednotena na približno 187 milijard dolarjev. FOTO: Brian Snyder / REUTERS
Odpri galerijo
Družba slavnega šefa in glavnega delničarja Elona Muska je trenutno na borzi ovrednotena na približno 187 milijard dolarjev. FOTO: Brian Snyder / REUTERS

Delnice družbe Tesla so včeraj prvič v svojih desetih letih prebile magično mejo 1000 dolarjev. Na vrhuncu se je cena proizvajalca električnih avtomobilov dvignila za 7,5 odstotka na nekaj manj kot 1012 dolarjev za delnico. Cena slednjih se je od padca vrednosti med korona krizo - skoraj potrojila.

Družba slavnega šefa in glavnega delničarja Elona Muska je trenutno na borzi ovrednotena na približno 187 milijard dolarjev, kar je približno 165 milijard evrov. Za primerjavo: trije vodilni nemški avtomobilski proizvajalci Volkswagen, BMW in Daimler so skupaj vredni nekaj manj kot 156 milijard evrov.Tečaj delnic je spodbudil Musk, ki je zaposlenim poslal e-poštno sporočilo, v katerem je obljubil začetek množične proizvodnje tovornih enot Tesla Semi, popolnoma električnega tovornjaka razreda 8, razkritega pred skoraj tremi leti. Akumulatorji in električni pogon za ta vozila naj bi bili izdelani v tovarni v zvezni državi Nevada.


Za Muska delnice po 350,02 dolarja 


Za uspešno vodenje družbe je bil Musk tudi nagrajen. V skladu z odškodninskim načrtom, ki so ga pred dvema letoma odobrili delničarji družbe Tesla, je Musk dobil možnosti nakupa 1,7 milijona Teslinih delnic za 350,02 dolarja na delnico.

Možnost nakupa je bila odobrena, ker je podjetje Tesla doseglo nekatere operativne cilje, določene v poslovnem načrtu, in je imelo v šestih mesecih tržno vrednost več kot 100 milijard dolarjev. Ta tržni cilj je podjetje doseglo v začetku maja.

Musk sicer še ni izkoristil možnosti, kar ni nič nenavadnega. Izvršni direktorji, ki prejmejo takšne opcije, jih običajno ne izkoristijo, dokler jim ne poteče rok ali če delnic ne nameravajo takoj prodati.

Izvršni direktor je trenutno lastnik 38,7 milijona Teslinih delnic, kar predstavlja 20,8-odstotni delež v družbi. 1,7-milijonska delniška opcija je le prva od 12 možnih nakupov delnic, kar bi mu na koncu lahko prineslo dodatnih 20,3 milijona delnic.
 

Več iz rubrike

Komentarji: