Vesoljski polet slovenske rakete Vega

Univerza v Mariboru je sporočila nov datum poleta rakete Vega, ki bo v vesolje ponesla nano satelit Trisat. Raziskovalci bodo tokrat uporabili tudi umetno inteligenco.
Fotografija: Namen slovenske misije je oddaljeno zaznavati zemeljsko površje s pomočjo vesoljskih tehnologij v orbiti. FOTO: BiILL INGALLS / NASA / AFP
Odpri galerijo
Namen slovenske misije je oddaljeno zaznavati zemeljsko površje s pomočjo vesoljskih tehnologij v orbiti. FOTO: BiILL INGALLS / NASA / AFP

V petek, 19. junija, ob 3:51 je predviden nov polet nosilne rakete Vega, ki bo na višino 530 kilometrov ponesla satelit Trisat. Ločitev od nosilne rakete je predviden ob 5:33, prvo komunikacijo satelita pa je pričakovati po tretji uri popoldan.

Misija je plod sodelovanja mariborske univerze, podjetja SkyLabs in pa Evropske vesoljske agencije. FOTO: Tadej Regent/Delo
Misija je plod sodelovanja mariborske univerze, podjetja SkyLabs in pa Evropske vesoljske agencije. FOTO: Tadej Regent/Delo

Polet v prvem poskusu ni bil uspešen, drugega pa je ustavila pandemija. Prav v obdobju pandemije je sledila nadgradnja programske opreme satelita. Ta bo zdaj lahko avtomatizirano komuniciral s satelitom, posledično pa je lažje tudi upravljanje satelita v orbiti, sporočajo iz mariborske univerze.
 

Satelitu bo pomagala umetna inteligenca


Univerza v Mariboru misijo nanosatelita izvaja skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs, ki med drugim sodeluje tudi z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA). Slednja dva sta razvila tudi algoritem, ki zaznava oljne madeže na morju s pomočjo umetne inteligence. Omenjen algoritem bo v obliki programske opreme nameščen na kamero satelita ko bo ta v orbiti.Slovenski nano satelit bo v vesolje popeljala raketa Vega. FOTO: Tadej Regent/Delo
Slovenski nano satelit bo v vesolje popeljala raketa Vega. FOTO: Tadej Regent/Delo
Namen misije je oddaljeno zaznavati zemeljsko površje s pomočjo vesoljskih tehnologij v orbiti. Te sledijo najnovejšim trendom tehnološke miniaturizacije, ob tem pa naslavljajo tudi prihajajoče spremembe v ekonomiji vesolja, še izpostavljajo.

Spomnimo, da je v maju ameriško komercialno podjetje SpaceX osvojilo vesolje s tem, ko je na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljalo dva ameriška astronavta. Šlo je sploh za prvi tovrsten podvig komercialnega podjetja, Američani pa so obenem spet postali samostojni pri poletih v vesolje (od upokojitve Space Shuttlov so namreč v vesolje leteli z ruskimi Sojuzi).

Več iz rubrike

ikonomija

H&M skrbi, da bomo zaradi podražitev manj zapravljali za oblačila

Družba H&M beleži rast dobička, koristi pa imajo od močnega okrevanja po pandemiji covida-19, ki je pred letom dni v tem času močno vplivala na poslovanje.

ikonomija

Nemški delodajalci in potrošniki so zaskrbljeni

Nemški raziskovalni inštitut GfK ugotavlja, da je razpoloženje nemških potrošnikov doseglo najnižjo raven od leta 1991, odkar merijo kazalnik zaupanja.

ikonomija

Virtualna resničnost je tu. Metaverzum je strašljiv!

Kaj je te teden novega na področju metaverzuma: med vodilnimi podjetji Adobe Inc.

ikonomija

Avgusta prihaja album največjih uspešnic TikToka

Nekaj največjih viralnih uspešnic TikToka je dobilo novo orkestrsko preobleko in bo to poletje izšlo na zgoščenki in vinilki, so sporočili s platforme.

Komentarji: