Podjetje prodal za milijarde, nato pa pogumno stavil na vse ali … nič

Ne nepremične, ne skladi, ne obveznice, ne plemenite kovine - isti avtomobil vozi že leta - »all-in« na Apple in Wells Fargo. Odločitev proti vsej konvencionalni modrosti.
Fotografija: Ni bilo ravno plodno obdobje, vsaj zadnje čase ne, pravi. A ni še vse izgubljeno. FOTO: JOHANNES EISELE / AFP
Odpri galerijo
Ni bilo ravno plodno obdobje, vsaj zadnje čase ne, pravi. A ni še vse izgubljeno. FOTO: JOHANNES EISELE / AFP

Ryan Cohen je občutil koronavirus. Ne na področju svojega zdravja, pač pa »v žepu«. Leta 2017 je za 3,35 milijard dolarjev prodal svoj del podjetja Chewy. Sledil je vlagatelju Warrenu Buffetu. A neuspešno.

Takoj po prodaji je iracionalno stavil na svoj šesti čut, ki ga je očitno - prevaral. Vsaj če pogledamo stanje danes. Ves izkupiček je namreč vložil v samo dve podjetji: Apple in Wells Fargo.

»Težko je pojasniti kaj je zame dobra ideja,« je dejal za Bloomberg, ne da bi natančno razkril, koliko je vložil. »Ko naletim na stvari, v katere sem prepričan, grem na vse ali nič«.Ni bilo ravno plodno obdobje, vsaj zadnje čase ne, pravi. A ni še vse izgubljeno. Za Bloomberg je dejal, da povprečna izguba v Wells Fargo znaša približno 46 dolarjev na delnico, saj je svoj položaj okrepil v drugem četrtletju 2017, ko je družba trgovala pri 54 dolarjev na delnico. Danes slednja trguje pod 32 dolarjev.

Na drugi strani je bolje. Apple se drži. Še več. Pridobiva na vrednosti. V časovnem okviru so delnice Appla narasle za 120 odstotkov. Slednje predstavljajo tudi večji del Cohenovega portfelja. V skladu z Bloombergovimi izračuni je Cohen spet na pozitivni – ničli.

Cohen ostaja ljubitelj Buffetta, ki ga pogosto omenja. Kljub temu da sta Apple in Wells Fargo dve glavni sestavni Buffettove krovne družbe Berkshire Hathaway, Cohen ve, da njegov zelo skoncentriran pristop nikakor ni poteza po Buffettovih načelih. Priznava tudi, da večina ljudi ne bi smela slediti njegovem pristopu.
 

Več iz rubrike

finance

Bančni sektor še nikoli ni imel več kapitala

Kanadska banka je z nakupom ameriške podružnice devete največje banke na svetu poskrbela za največji prevzem v kanadski bančni industriji.

finance

Brodnjak: Dobro smo pripravljeni na turbulentne čase

Največja slovenska banka NLB je v odlični kondiciji in pripravljena na turbulentne čase, ki prihajajo, je dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

finance

Putinov vpliv je večji, kot so mislili zahodni voditelji

V odgovor na rusko invazijo so zahodne sile sprožile vrsto uničujočih sankcij proti ruskemu gospodarstvu, ki pa že močno vplivajo na cel svet.

finance

ECB obljublja pomoč južnim evropskim državam v krizi

Evropska centralna banka (ECB) je v sredo, 15. junija, pomirila zaskrbljenost trga, da bi se ponovila dolžniška kriza, ki je skoraj povzročila propad evra.

Komentarji: