Konec iskanja. V gorah odkrili zaklad za milijon dolarjev

Trgovec z umetninami trdi, da so našli zaklad v vrednosti milijon dolarjev, ki ga je pred desetletjem skril v Skalnatem gorovju (angleško Rocky Mountains ali krajše Rockies).
Fotografija: Mnogi so se odpovedali službi in se posvetili iskanju, drugi pa so trošili življenjske prihranke, da bi se do zaklada dokopali. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Mnogi so se odpovedali službi in se posvetili iskanju, drugi pa so trošili življenjske prihranke, da bi se do zaklada dokopali. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Znani zbiratelj umetnosti in starin Forrest Fenn, ki pred desetletjem v divjini Skalnega gorovja (obširno gorovje v zahodni Severni Ameriki in del Zahodne kordiljere) skril skrinjo z zakladom v vrednosti milijon dolarjev, je v nedeljo zvečer na svoji strani zapisal, da je bil zaklad najden.

89-letni Fenn je sporočil, da je bila skrinja locirana pred nekaj dnevi. Moški, ki jo je našel, pa se ne želi izpostavljati.

Je z vzhoda, je dejal Fenn in dodal, da je bilo odkritje potrjeno s fotografijo, ki mu jo je poslal moški. Fenn ni razkril, kje je bil zaklad skrit.

Ekscentrični milijonar je leta 2010 na spletu in v 24-vrstični pesmi v svoji avtobiografiji The Thrill of the Chase, objavil namige o skritem zakladu.Na sto tisoče ljudi je pri iskanju zaklada zaman tavalo po oddaljenih kotičkih zahoda ZDA. Nekateri so bili celo prepričani, da gre za prevaro in ga preganjali s tožbami o zavajanju.

Mnogi so se odpovedali službi in se posvetili iskanju, drugi so trošili življenjske prihranke, da bi se do zaklada dokopali. Najmanj štirje naj bi v iskanju - umrli.

Fenn, ki živi v Santa Feju, mestu v Novi Mehiki, je dejal, da je z zakladom želel ljudem omogočiti staromodno pustolovščino v divjini. Lov na zaklad je vsekakor dosegel njegov namen. Na območje ameriškega Skalnega gorovja se je namreč po zaklad odpravilo okoli 350 tisoč avanturistov.

Skrinjo z zakladom, katera naj bi bila napolnjena s stotinami redkih zlatnikov in zlatih ploščic, starodavnimi figurami izrezanimi iz žada in starinskim nakitom z rubini in smaragdi, je Fenn več kot desetletje uspešno skrival.

Leta 2017 je za The New Mexican povedal, da pozlačena bronasta skrinja tehta 9, njena vsebina pa še dodatnih 10 kilogramov. Dodal je še, da je zaklad na dveh ločenih potovanjih sam dostavil v skrivališče.

Na vprašanje, kako se zdaj počuti, je Fenn dejal: »Nevem, počutim se na pol veselo, na pol žalostno, ker je lova na zaklad konec«.
 

Več iz rubrike

Komentarji: