Najdeni dragoceni predmeti iz starodavne Kitajske

Na arheološkem najdišču Sanxingdui na Kitajskem izkopali zaklad bronastih, zlatih in žadovih najdb.
Fotografija: Najdeni predmeti so domiselni in odražajo pravljični svet, ki so si ga zamislili ljudje v tistem času. Foto: Xinhua News Agency
Odpri galerijo
Najdeni predmeti so domiselni in odražajo pravljični svet, ki so si ga zamislili ljudje v tistem času. Foto: Xinhua News Agency

Arheologi so na arheološkem najdišču Sanxingdui na Kitajskem izkopali zaklad bronastih, zlatih in žadovih artefaktov ter dokaze o starodavnih ritualih. Znanstveniki pravijo, da so nekatere najdbe edinstveni predmeti, ki namigujejo na »pravljični svet« starodavne Kitajske.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Veliko odkritje dragocenih skulptur in predmetov

Pravo zakladnico je iz jam izkopala sodelujoča ekipa akademikov z Univerze v Pekingu in Univerze v Sichuanu. Med predmeti je bila škatla iz bronastega in zelenega žada, ki je bila okrašena z ročaji zmajeve glave.

Zbirka kompleksnih skulptur vključuje tudi mistična bitja in kače ter bronaste glave, okrašene z zlatimi maskami. »Skulpture so zelo domiselne in odražajo pravljični svet, ki so si ga zamislili ljudje v tistem času. Prikazujejo raznolikost in bogastvo kitajske civilizacije,« je pojasnil Zhao Hao, izredni profesor na pekinški univerzi in vodja izkopavanj v eni od jam Sanxingdui.

Najdena bronasta maska. Foto: Shan_shan/Shutterstock
Najdena bronasta maska. Foto: Shan_shan/Shutterstock

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so raziskovalci odkrili dve jami s skrivnostnimi predmeti, od leta 2020 pa še šest. Arheologi so v njih odkrili skupaj 13.000 artefaktov, za katere menijo, da segajo v bronasto dobo, med 4.500 in 3.000 leti.

Ritualni nameni

Chen Shen, višji kustos v Kraljevem muzeju Ontario (ROM) v Torontu je navdušen nad odkritjem skulptur in artefaktov. Pravi, da sta prvi dve jami izkopani leta 1986, vsebovali artefakte, podobne novim odkritjem.

Do danes tam niso našli nobenih dokazov o človeških pokopih ali upepeljevanju, kar kaže na to, da jame verjetno niso bile pogrebne. Vendar pa je ustvarjanje jam in skrivanje različnih skulptur in dragocenih predmetov vanje, morda služilo obrednemu namenu.

image_alt
Kaj se skriva v starodavnih majevskih piramidah?

Nekateri artefakti kažejo znake, da so bili namerno zlomljeni ali zažgani, je za Live Science povedal Jay Xu, direktor in izvršni direktor Muzeja azijske umetnosti v San Franciscu. »Namerno lomljenje in sežiganje zelo dragocenih materialov, kot sta žad in bron, kažejo na to, da to ni bilo naključno ali brezobzirno uničenje,« je dejal Xu, ki je o najdišču obsežno raziskoval in pisal, vendar ni bil vpleten v nedavna odkritja.

Arheologi med izkopavanjem v eni od jam v Sanxingduiju na Kitajskem. Foto: Ma Da/VCG/Getty Images
Arheologi med izkopavanjem v eni od jam v Sanxingduiju na Kitajskem. Foto: Ma Da/VCG/Getty Images

Bron je bil dragocen, še posebej, ker ga je bilo mogoče stopiti in ponovno uporabiti. »Velika verjetnost je, da je uničenje teh podob služilo pomembnemu ritualnemu namenu,« pravi Xu za Live Science. »Tako kot pri drugih človeških družbah gre pri ritualnem lomljenju in sežigu pogosto za posvečen prehod ali občestvo s svetom, ki je zunaj našega lastnega. Skrivanja tovrstnih predmetov so bili morda poskus premakniti to družbo skozi krize z vodstvom ali pomočjo drugih božanstev.«

Rowan Flad, profesor arheologije na oddelku za antropologijo na univerzi Harvard dodaja: »Nagibam se k temu, da te jame odražajo namerne epizode ritualnega uničevanja, morda občasno javno uničevanje bogastva s strani družbenih, političnih ali duhovnih voditeljev v skupnosti Sanxingdui.« Odkritje teh dragocenih najdb pomaga obarvati našo grobo skico kozmologije in kulture zgodnje kitajske civilizacije.

image_alt
Amater z detektorjem kovin odkril dragocene kovance

Več iz rubrike