Najboljše destinacije za upokojitev

Katera država je najboljša izbira za preživljanje zadnjega življenjskega obdobja?
Fotografija: Katera država ja ob upokojitvi najboljša izbira? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Katera država ja ob upokojitvi najboljša izbira? Foto: Shutterstock

Rezultati najnovejše raziskave Global Retirement Index 2022, ki je nastala pod okriljem publikacije International Living, razkrivajo, katere države so najboljša izbira za upokojitev. Najbolj priljubljene destinacije odlikujejo lepo vreme, nizki življenjski stroški, odličen zdravstveni sistem in čudovita pokrajina.

image_alt
Prebivalci katerih držav so najsrečnejši na svetu?

Katera država je najboljša izbira za preživljanje tretjega življenjskega obdobja?

Urugvaj

Špansko govoreča država leži med Brazilijo in Argentino in ima približno 3,5 milijona prebivalcev. Urugvaj je po nekaterih podatkih druga najmanj skorumpirana država v Latinski Ameriki, politična stabilnost pa omogoča dobro razvit gospodarski sistem in s tem tudi dokaj visok življenjski standard.

Večina prebivalstva živi ob obali, notranjost države pa je polna kmetij in polj. Glavno mesto Montevideo se ponaša z zanimivo arhitekturo, ki jo dopolnjujejo kolonialne španske cerkve.

Postopek pridobivanja vizuma je preprost, zdravstvena oskrba pa poceni, dostopna in kakovostna. Pestro kulturno dogajanje in dobra hrana sta dva izmed razlogov, da je Urugvaj vedno bolj priljubljena destinacija.

Španija

Španija je poznana po sončnih plažah, dobri hrani in sproščenih ljudeh, a ponuja veliko več kot to. Nizki življenjski stroški, sproščen življenjski stil, odlična zdravstvena oskrba in bogata kultura so razlogi, da je Španija ena najboljših destinacij za upokojitev.

image_alt
Najboljše destinacije za preživljanje aktivnih počitnic

Malta

Malta je država, kjer se zahodnoevropski življenjski stil prepleta z arabsko kulturo. Prebivalci govorijo angleško in malteško, skozi stoletja pa so vdori več civilizacij pustili svoj pečat na lokalni kuhinji in kulturi.

Srednjeveške trdnjave, čudovite plaže, ribiške vasice, visoke temperature in odličen zdravstveni sistem so vedno bolj privlačni za upokojence.

Francija

Francija je domovina vrhunskega vina, visoke kulinarike in fascinantnih mest. Prebivalci so deležni odličnega zdravstvenega sistema in ugodnih stanovanjskih stroškov. Bogato kulturno dediščino in sproščen način življenja pa vse bolj cenijo številni priseljenci, ki so se odločili, da bodo tretje življenjsko obdobje preživeli v Franciji.

Ekvador

Kombinacija ugodnega podnebja, okoljske raznolikosti in bogate kulture je razlog, da je Ekvador ena najboljših destinacij za upokojitev. V državi se sodobno življenje v mestih prepleta z naravno dediščino, vključno z gorovjem Andi, amazonskim deževnim gozdom in biotsko raznovrstnostjo bližnjih otokov.

Priseljenci lahko živijo umirjen in raznolik življenjski stil s približno 1400 evrov na mesec, ugotavlja International Living.

image_alt
Podvodni muzej na Cipru si prizadeva za oživitev morskega dna

Kolumbija

Kolumbija je še ena izmed dobrih izbir za upokojence, saj ponuja odlično zdravstveno varstvo, stroški bivanja pa so razmeroma nizki. Starejši ljudje lahko v tej državi živijo kvalitetno za malo denarja in se gibljejo med prijaznimi angleško govorečimi ljudmi.

Portugalska

Portugalska že nekaj časa velja za odlično upokojensko destinacijo. Dolge peščene plaže, nizki življenjski stroški, odličen zdravstveni sistem in nizka stopnja kriminala so razlogi za vedno večje število starejših priseljencev.

Mehika

Mehika je priljubljena cenovno ugodna destinacija za vse, ne glede na to, ali iščejo živahno življenje v mestu ali na bolj umirjenem podeželju. Pridobitev vizuma je razmeroma enostavna, za vsakodnevne stroške pa priseljenci v povprečju porabijo 1800 evrov.

Kostarika

Zaradi tropskega podnebja, nizkih življenjskih stroškov, bogate kulture, prijaznih domačinov in odličnega zdravstvenega sistema je postala Kostarika pravi magnet za upokojence.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Srednjeameriška stabilna demokratična država se ponaša z visoko stopnjo pismenosti prebivalstva in sproščenim pristopom k življenjskim izzivom. Zaščiteni nacionalni parki in zavetišča za divje živali pokrivajo približno četrtino ozemlja v državi, kar prebivalcem in turistom omogoča pristen stik z naravo.

Panama

Ni prvič, da se je Panama znašla na vrhu seznama najboljših destinacij za upokojitev. Država se ponaša s toplim podnebjem, veliko količino sončnih dni, varnim življenjskim okoljem ter odlično zdravstveno oskrbo. Priseljenci lahko izbirajo med življenjem ob obali, v gorah ali sodobnih mestih.

Znameniti panamski prekop omogoča sodobno komunikacijo, infrastrukturo in cenovno ugodne prometne povezave do najbolj priljubljenih oddaljenih destinacij.

image_alt
Na plaži Floride se že stoletja skrivajo zelo dragoceni srebrniki

Več iz rubrike