Prebivalci katerih držav so najsrečnejši na svetu?

Finska je že peto leto zapored najsrečnejša država na svetu. Na katero mesto se uvršča Slovenija?
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

V nedavno objavljenem poročilu o sreči, ki ga ZN pripravijo vsako leto, je Finska že peto leto zapored razglašena za najsrečnejšo državo na svetu.

image_alt
Finska že četrto leto zapored najsrečnejša država na svetu

Za realne rezultate so ustvarili izmišljeno državo

Raziskava, v kateri je sodelovalo 146 držav, temelji na oceni sreče, ki jo podajo državljani, ter drugih podatkih, kot so višina BDP, socialna podpora, osebna svoboda, splošna dobrovoljnost prebivalstva ter dojemanje notranje in zunanje ravni korupcije. Slovenija je na seznamu dosegla 22. mesto.

»Veliko presenečenje je bilo, da so se po vsem svetu na neusklajen način zelo močno povečale vse tri oblike dobrovoljnosti,« je za CNN povedal univerzitetni profesor ekonomije John Helliwell.

Foto: Subodh Agnihotri/Stockphoto
Foto: Subodh Agnihotri/Stockphoto

V letošnjem poročilu je svetla točka tudi ta, da sta se zaskrbljenost in stres v lanskem letu zmanjšala, in sicer za štiri odstotke. »Mislim, da je rezultat del tega, da so ljudje v drugem letu pandemije malo bolje vedeli, s čim se spopadajo, kljub novim presenečenjem,« dodaja Helliwell.

Da bi lahko ustrezno primerjali podatke vseh držav, so raziskovalci ustvarili izmišljeno državo Dystopio z »najmanj srečnimi ljudmi na svetu«. Državi so dodelili najnižje vrednosti iz vsake kategorije in rezultate resničnih držav merili v skladu s to vrednostjo. Nato so vseh šest spremenljivk združili, da so dobili enoten kombiniran rezultat za vsako državo.

Na dnu lestvice Afganistan, največji napredek dosegla Srbija

Na vrh lestvice se je že peto leto zapored zavihtela Finska. Sledijo ji Danska, Islandija, Švica in Nizozemska. Slovenija je z lanskoletnega 29. mesta skočila na 22. mesto, sosednja Avstrija se je uvrstila na 11., Hrvaška pa na 31. mesto.

image_alt
Kako premagati strah?

Visoko se je uvrstil Izrael; in sicer je na 9. mestu, tik pred Novo Zelandijo, ki zaokroža prvo deseterico. Avstralija je na 12. mestu, z njo pa so med prvo dvajseterico še: Irska, Nemčija, Kanada, ZDA, Združeno kraljestvo, Češka, Belgija in Francija.

Na zadnjem mestu lestvice se je znašel Afganistan, ki še vedno okreva po številnih vojnah in se spopada s splošno humanitarno krizo. Sledi mu Libanon, ki se sooča z gospodarskim zlomom in je na lestvici zabeležil tudi največji padec.

image_alt
Bill Gates svari pred vlaganjem v bitcoin

Največji napredek so med vsemi sodelujočimi državami dosegle Srbija, Bolgarija in Romunija.

Rusija in Ukrajina zasedata spodnjo polovico lestvice. Rusija se nahaja na 80. mestu, Ukrajina pa na 98. mestu.

Poročilo je bilo dokončano pred začetkom vojne med Ukrajino in Rusijo. V nasprotnem primeru bi bili rezultati raziskave verjetno drugačni, saj trenutna vojna vpliva na raven sreče v vseh državah.

Zakaj je Finska najsrečnejša?

Finska je od skupno 10 možnih točk prejela 7,8 točke. Po mnenju raziskovalcev je država tak rezultat dosegla na podlagi občutka velike podpore in medsebojnega zaupanja, še posebej med pandemijo covida-19.

»In tako ugotovite, da se zaupanje v druge ljudi in splošne življenjske vrednote pogosto dvigne v trenutkih, ko mislite, da so 'to so slabi časi', v resnici pa ljudje delajo skupaj, da bi se z njimi spopadli,« je še povedal Helliwell. 

image_alt
Stephen Hawking je dva tedna pred smrtjo napovedal konec vesolja

Več iz rubrike