Prebivalci katerih držav so najsrečnejši na svetu?

Finska je že peto leto zapored najsrečnejša država na svetu. Na katero mesto se uvršča Slovenija?
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

V nedavno objavljenem poročilu o sreči, ki ga ZN pripravijo vsako leto, je Finska že peto leto zapored razglašena za najsrečnejšo državo na svetu.

image_alt
Finska že četrto leto zapored najsrečnejša država na svetu

Za realne rezultate so ustvarili izmišljeno državo

Raziskava, v kateri je sodelovalo 146 držav, temelji na oceni sreče, ki jo podajo državljani, ter drugih podatkih, kot so višina BDP, socialna podpora, osebna svoboda, splošna dobrovoljnost prebivalstva ter dojemanje notranje in zunanje ravni korupcije. Slovenija je na seznamu dosegla 22. mesto.

»Veliko presenečenje je bilo, da so se po vsem svetu na neusklajen način zelo močno povečale vse tri oblike dobrovoljnosti,« je za CNN povedal univerzitetni profesor ekonomije John Helliwell.

Foto: Subodh Agnihotri/Stockphoto
Foto: Subodh Agnihotri/Stockphoto

V letošnjem poročilu je svetla točka tudi ta, da sta se zaskrbljenost in stres v lanskem letu zmanjšala, in sicer za štiri odstotke. »Mislim, da je rezultat del tega, da so ljudje v drugem letu pandemije malo bolje vedeli, s čim se spopadajo, kljub novim presenečenjem,« dodaja Helliwell.

Da bi lahko ustrezno primerjali podatke vseh držav, so raziskovalci ustvarili izmišljeno državo Dystopio z »najmanj srečnimi ljudmi na svetu«. Državi so dodelili najnižje vrednosti iz vsake kategorije in rezultate resničnih držav merili v skladu s to vrednostjo. Nato so vseh šest spremenljivk združili, da so dobili enoten kombiniran rezultat za vsako državo.

Na dnu lestvice Afganistan, največji napredek dosegla Srbija

Na vrh lestvice se je že peto leto zapored zavihtela Finska. Sledijo ji Danska, Islandija, Švica in Nizozemska. Slovenija je z lanskoletnega 29. mesta skočila na 22. mesto, sosednja Avstrija se je uvrstila na 11., Hrvaška pa na 31. mesto.

image_alt
Kako premagati strah?

Visoko se je uvrstil Izrael; in sicer je na 9. mestu, tik pred Novo Zelandijo, ki zaokroža prvo deseterico. Avstralija je na 12. mestu, z njo pa so med prvo dvajseterico še: Irska, Nemčija, Kanada, ZDA, Združeno kraljestvo, Češka, Belgija in Francija.

Na zadnjem mestu lestvice se je znašel Afganistan, ki še vedno okreva po številnih vojnah in se spopada s splošno humanitarno krizo. Sledi mu Libanon, ki se sooča z gospodarskim zlomom in je na lestvici zabeležil tudi največji padec.

image_alt
Bill Gates svari pred vlaganjem v bitcoin

Največji napredek so med vsemi sodelujočimi državami dosegle Srbija, Bolgarija in Romunija.

Rusija in Ukrajina zasedata spodnjo polovico lestvice. Rusija se nahaja na 80. mestu, Ukrajina pa na 98. mestu.

Poročilo je bilo dokončano pred začetkom vojne med Ukrajino in Rusijo. V nasprotnem primeru bi bili rezultati raziskave verjetno drugačni, saj trenutna vojna vpliva na raven sreče v vseh državah.

Zakaj je Finska najsrečnejša?

Finska je od skupno 10 možnih točk prejela 7,8 točke. Po mnenju raziskovalcev je država tak rezultat dosegla na podlagi občutka velike podpore in medsebojnega zaupanja, še posebej med pandemijo covida-19.

»In tako ugotovite, da se zaupanje v druge ljudi in splošne življenjske vrednote pogosto dvigne v trenutkih, ko mislite, da so 'to so slabi časi', v resnici pa ljudje delajo skupaj, da bi se z njimi spopadli,« je še povedal Helliwell. 

image_alt
Stephen Hawking je dva tedna pred smrtjo napovedal konec vesolja

Več iz rubrike

trendi

Časa je zmanjkalo: Zaradi segrevanja lahko ostanemo brez milijard

Svetovno gospodarstvo bi lahko do leta 2070 utrpelo 178.000 milijard dolarjev izgube, če se ne odzove na podnebne spremembe.

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

Komentarji: