Na plaži Floride se že stoletja skrivajo zelo dragoceni srebrniki

Vero Beach je lokacija, kjer je v 18. stoletju potonila flota španskih ladij, ki so prevažale srebrnike, zlatnike in druge dragocenosti.
Fotografija: Vero Beach, Florida. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Vero Beach, Florida. Foto: Shutterstock

Vero Beach je obalno mesto na Floridi, ki je znano po lepih plažah. Obala je posejana s školjkami in jo pogosto oblegajo obalne ptice. Območje se sicer ne ponaša zgolj s svojimi naravnimi lepotami, ampak skriva tudi zgodbo iz preteklosti, zaradi katere jo radi obiščejo posamezniki in skupine ljudi, ki na obali in v njeni bližini iščejo dragocenosti, ki se tukaj nahajajo že več stoletij. 

V 18. stoletju je bilo namreč to območje prizorišče bradoloma flote španskih ladij. V orkanu je potonilo 11 od 12 plovil, ki so bila natovorjena s skrinjami s srebrniki, zlatniki, nakitom, smaragdi, biseri in kitajskim porcelanom. Od šestdesetih let prejšnjega stoletja dalje v tem kraju potekajo številne iskalne akcije, katerih cilj je najti čim več še neodkritih zakladov.

image_alt
Med preizkušanjem detektorja kovin našel izjemno dragocen zlatnik

V začetku 18. stoletja Španija izgubljala svojo prevlado

Španija je bila v začetku 16. stoletja najbogatejša država na svetu. Španski kolonialni imperij je tedaj obsegal tudi Kanarske otoke, večino Zahodnoindijskih otokov, vso Srednjo Ameriko, obsežne dele Južne Amerike in Filipine. V začetku 18. stoletja je začela Španija počasi izgubljati svojo prevlado. Med letoma 1688 in 1715 sta Evropo opustošili dve pomembni vojni, zaradi katerih je bila prekinjena trgovina med Starim in Novim svetom. To je zelo prizadelo Španijo, ki je bila tedaj zelo odvisna od nje. Hkrati sta se začeli vzpenjati Francija in Velika Britanija.

Slika je simbolična. Foto: Shutterstock
Slika je simbolična. Foto: Shutterstock

Ker je Španija nujno potrebovala finančno okrepitev, je na plovbo poslala floto 12 ladij, ki naj bi ji dostavile prepotrebno zlato in srebro. V tistem času je bila namreč Florida izolirana postojanka španskega cesarstva. To je tam skladiščilo velik del svojega takratnega bogastva. Flota ladij je odplula pod poveljstvom Juana Estebana de Ubilla.

Na ladjah skupno 15 milijonov srebrnih kovancev

Flota ladij se je na pot podala leta 1715. Na dan 31. julija so bile ladje že otovorjene z blagom in so se vračale nazaj v Španijo. Zgodaj zjutraj tistega dne jih je na območju Vero Beach na Floridi ujel močan orkan, zaradi katerega so bile te prepuščene nemilosti. Kar 11 od 12 ladij je potonilo. Edina ladja, ki se ji je uspelo rešiti, je bila spremljevalna trgovska ladja Griffon. V nesreči je umrlo 1500 mornarjev. Le peščica tistih, ki so odpluli z rešilnimi čolni, je preživela.

image_alt
Na Mont Blancu najdena zbirka dragocenih kamnov vredna 300.000 evrov

Glede na razpoložljive podatke naj bi bilo na petih ladjah, ki so potonile, kar 1300 skrinj s tremi milijoni srebrnikov. Med njimi so bili tudi zlati kovanci, nakit, smaragdi, biseri in kitajski porcelan. Na vseh ladjah naj bi bilo skupaj 15 milijonov srebrnih kovancev.

Na kraju, kjer so ladje potonile, se še vedno nahaja veliko dragocenosti. Številna podjetja izvajajo akcije, da bi našla čim več še neodkritih zakladov. V eni zadnjih iskalnih akcij je bilo v roku dveh dni najdenih 350 kovancev. Njihova vrednost je bila kasneje ocenjena na 4,1 milijona evrov. Po poročanju Guardiana naj bi znašala skupna vrednost vseh dragocenosti, ki še vedno počivajo na morskem dnu, približno 360 milijonov evrov.

image_alt
Železo v notranjosti Zemlje je morda v super-ionskem stanju

Več iz rubrike