Najbolje plačani svetovni voditelji

Ne samo uspešni podjetniki in filmski zvezdniki, tudi svetovni voditelji spadajo med največje zaslužkarje. Kdo med njimi zasluži največ?
Fotografija: Angela Merkel. Foto: FABIAN SOMMER/Reuters
Odpri galerijo
Angela Merkel. Foto: FABIAN SOMMER/Reuters

Nekateri svetovni voditelji so v politiko vstopili bogati, nekateri so začeli denar služiti šele ob nastopu mandata. Poleg visoke osnovne plače voditeljem namreč pripadajo tudi številne ugodnosti, kot na primer najem zasebnega letala za hišne ljubljenčke in družinske počitnice na račun davkoplačevalcev. Spletna stran Luxury Launches navaja nekaj svetovnih političnih voditeljev, ki zaslužijo vsaj osemkrat več od povprečnega državljana.  
Justin Trudeau. Foto: BLAIR GABLE/Reuters
Justin Trudeau. Foto: BLAIR GABLE/Reuters

Justin Trudeau


Kanadski premier Justin Trudeau prebiva v kraljevskem gruzijskem domu, imenovanem Rideau Cottage, v Ottawi, Ontario. Dvonadstropna hiša z 22 sobami je bila zgrajena leta 1867, leta 2000 pa je bila v celoti prenovljena. Karizmatični kanadski vodja je v svetu politike in pri ljudeh zelo priljubljen, kljub temu pa je v zadnjem času s svojimi dragimi potovanji povzročil val kritik.

Nedavne 250.000 evrov vredne počitnice na Bahamih so pritegnile pozornost komisarke za etiko Mary Dawson, kar mu je prineslo nekaj težav. Luxury launches navaja, da znaša letna plača kanadskega premierja nekaj manj kot 225.000 evrov.
image_alt
Sin Warrena Buffetta s prezgodnjo prodajo delnic ob 172 milijonov

Jacinda Ardern

 
Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern spada med tiste političarke, ki se zavedajo ženske moči. Svoje delo opravlja zelo zagnano, kar je maja 2021 potrdila tudi revija Fortune in ji podelila prvo mesto na seznamu najvidnejših svetovnih voditeljev. V znak solidarnosti državljanom, ki so med pandemijo covida-19 izgubili službo, je predlagala 20-odstotno znižanje svoje plače.

Njen stil vodenja države je poln prijaznosti, ljubezni do državljanov in integritete, poročajo tuji mediji. Njena letna plača znaša 280.000 evrov.


Sebastian Kurz


Pri svojih 35 letih je Sebastian Kurz najmlajši voditelj na svetu. Uradno delo prinaša avstrijskemu premierju številne ugodnosti. Ena izmed njih je najem letala Saab 105 OE tako za službena kot tudi za zasebna potovanja.
Sebastian Kurz. Foto: LISI NIESNER/Reuters
Sebastian Kurz. Foto: LISI NIESNER/Reuters

Ni skrivnost, da je Kurz medijsko podkovan politik, zaradi česar je priljubljen predvsem pri mladih volivcih. Uspešen politik naj bi po poročanju tujih medijev zaslužil kar šestkrat višjo plačo, kot jo zasluži povprečni avstrijski državljan. Njegova letna plača znaša 283.000 dolarjev.
 

Angela Merkel
 

Avstrijska Kanclerka Angela Merkel je znana kot najmočnejša ženska na svetu. Njen mandat se je začel leta 2005. Poznavalci so nad njenim delom navdušeni, saj je Nemčijo uspešno vodila iz finančne krize. Pomagala je krepiti gospodarske odnose po celem svetu. Aktivna borka za podnebne spremembe je med ljudstvom različno priljubljena, o njej pa kroži tudi veliko govoric.
image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

V času služenja svoji državi je ustvarila pravo bogastvo. Zaslužila naj bi osemkrat več od povprečnega nemškega državljana, poroča Luxury Launches. Merklina letna plača znaša 320.000 evrov.


Scott Morrison
 

Avstralski premier Scott Morrison ima dve uradni rezidenci. Prva je stavba iz leta 1927, druga pa hiša v Novem Južnem Walesu, ki je nekoliko oddaljena od oči javnosti. Svojo kariero je začel kot vodja raziskav v avstralskem nepremičninskem svetu. Kot premier se je moral soočiti s številnimi izzivi. V zadnjem času je postal nepriljubljen predvsem zaradi zanikanja podnebnih sprememb.
image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Njegova osnovna premierska letna plača znaša 320.000 dolarjev, kar je sedemkrat več od povprečne avstralske plače.

Uradni podatki, posredovani iz strani kabineta predsednika vlade, kažejo, da je bruto plača trenutnega premierja Slovenije Janeza Janše, decembra 2020 znašala 6.081,24 evrov. 

Več iz rubrike