Najbolj ikonični kosi nakita v zgodovini

Med najbolj poznanimi kosi nakita v zgodovini sta se znašla tudi 284-karatni rumeni diamant Tiffany in zaročni prstan princese Diane.
Fotografija: Lady Gaga z rumenim diamantom Tiffany. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Lady Gaga z rumenim diamantom Tiffany. Foto: Getty Images

Nakit je vedno služil več kot samo okras tistega, ki ga nosi. Princesa Diana je na primer zaročni prstan nosila še dolgo po ločitvi od princa Charlesa, dvojna ogrlica oblike krokodilov igralke Maríe Félix pa je vizualno okrepila njeno drzno osebnost in navdihnila druge, da so ji sledili. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj kosov nakita, ki se ponašajo z zanimivo simboliko.

image_alt
Na ogled poročna tiara princese Diane

Rumeni diamant Tiffany

Slavni rumeni diamant, ki so ga nosile Lady Gaga na podelitvi oskarjev leta 2019, Audrey Hepburn za film Zajtrk pri Tiffanyju iz leta 1961 in Mary Whitehouse za ples Tiffany na Rhode Islandu leta 1957, je običajno na ogled v glavni trgovini Tiffany's na 5. aveniji v New Yorku.

Rumeni diamant Tiffany. Foto: Posnetek zaslona/Professional jeweller
Rumeni diamant Tiffany. Foto: Posnetek zaslona/Professional jeweller

284-karatni diamant, ki ga je kupil ustanovitelj znamke Tiffany & Co leta 1878, so odpeljali v Pariz, da bi ga pod nadzorom Tiffanyjevega glavnega gemologa razrezali na 128,45 karatov, da bi izboljšali barvo. Predstavlja enega največjih in najboljših primerov rumenih diamantov na svetu.

Zaročni prstan princese Diane

Zaročni prstan princese Diane je simbol njenega slovesa ljudske princese, saj je bil izbran iz Garrardovega kataloga. Z izbiro kosa, ki ni bil ekskluziven za kraljevo družino, je Diana kršila tradicijo, saj bi lahko katera koli draguljarjeva stranka naročila isti prstan. 12-karatni modri ovalni safir je obdan s 14 diamanti, vgrajenimi v 18-karatno belo zlato. Leta 2010 je princ William zaprosil Kate Middleton in ji podaril prstan svoje matere, s čimer je zaznamoval novo poglavje za cenjeni dragulj.

12-karatni modri safir iz zbirke Garrad. Foto: Garrad
12-karatni modri safir iz zbirke Garrad. Foto: Garrad

Pink Star Diamond

Diamant Pink Star, vreden vrtoglavih 71,2 milijona ameriških dolarjev, je dosegel najvišjo ceno za dragi kamen, prodan na dražbi. Bleščeči dragulj ovalne oblike je prodajalec nakita Chow Tai Fook kupil pri Sothebyju. Leta 1999 ga je v Afriki izkopal De Beers in trajalo je približno dve leti, da so ga zbrusili in polirali v sedanjo obliko, s čimer si je prislužil naziv največjega notranje brezhibnega roza diamanta na svetu.

image_alt
Razkrit izjemno redek diamant, ki naj bi izviral iz vesolja

Ogrlica s krokodilom Cartier Maríe Félix

Cartier je znan po svojih kosih nakita z živalsko tematiko in leta 1975 je draguljar dobil naročilo, da izdela krokodiljo ogrlico za mehiško igralko Marío Félix. Za to, da je dokončal ogrlico dvoje plazilcev, ki jo je mogoče ločiti in nositi kot broške, je domnevno potreboval 1875 ur. Oživeli so jo rumeni diamanti, smaragdi in rubini, navaja Ceo Magazine.

Njena brezčasnost je postala očitna z nastopom Monice Bellucci, ki se je na filmskem festivalu v Cannesu leta 2006 bahala s  Félixovo osupljivo ogrlico, ki še naprej navdihuje Cartierjeve sodobne kolekcije.

Monica Bellucci z ogrlico s krokodili Marie Felix s na filmskem festivalu v Cannesu. Foto: Posnetek zaslona/Ceo Magazine
Monica Bellucci z ogrlico s krokodili Marie Felix s na filmskem festivalu v Cannesu. Foto: Posnetek zaslona/Ceo Magazine

Zapestnica z diamantnim panterjem Wallis Simpson

Leta 2010 je pri Sotheby's v Londonu Cartierjeva zapestnica z diamantnim panterjem postala najdražja zapestnica, ki je bila kadarkoli prodana na dražbi, kljub temu da ji manjka več majhnih kamenčkov. Kos iz oniksa, smaragda in diamanta, ročno izdelan v Parizu leta 1952, meri 195 milimetrov v dolžino. Zapestnica je bila last Wallis Simpson, vojvodinje Windsorske. To je bil eden od 20 kosov v lasti vojvode in vojvodinje Windsorskih, ki so bili prodani na dražbi. 

image_alt
7 najbogatejših Zemljanov

Več iz rubrike