Najbogatejši milenijci na svetu

Med skoraj 3000 znanimi milijarderji je kar nekaj milenijcev. Kdo so najbogatejši med njimi in kolikšna je njihova vrednost?
Fotografija: Evan Spiegel in Bobby Murphy, ustanovitelja Snapchata. Foto: Lucas Jackson/REUTERS
Odpri galerijo
Evan Spiegel in Bobby Murphy, ustanovitelja Snapchata. Foto: Lucas Jackson/REUTERS

Milenijci predstavljajo le majhen delež premožnega prebivalstva. Kljub temu imajo velik vpliv na to, kako podjetja prilagajajo razvojne strategije. Nekateri so izjemno premoženje ustvarili sami, zato jih imenujejo kar rastoča generacija bogastva. Spletna stran Go Banking Rates navaja nekaj mladih milijarderjev, ki spadajo med najbogatejše milenijce.
image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

John Collins


John Collins je irski milijarderji, ki je že med študijem kazal znake uspešnosti. Leta 2010 je skupaj z bratom ustanovil podjetje Stripe, digitalni plačilni sistem. Sistem pomaga podjetjem in posameznikom pri sprejemanju spletnih plačil. Med znanimi vlagatelji v podjetje sta tudi Peter Thiel in Elon Musk. Po oceni Forbesa je John danes vreden 8,2 milijarde evrov.
 

Pavel Durov


Pavel Durov je razvil aplikacijo za pošiljanje sporočil Telegram z več kot 500 milijoni aktivnih uporabnikov.

Ustanovil je tudi največje socialno omrežje v Rusiji, Vkontakte, zato je znan kot »ruski Zuckerberg«. Leta 2015 je prodal 12-odstotni delež podjetja za 300 milijonov dolarjev. Tri leta kasneje sta zgradila z bratom s pomočjo donacij v vrednosti 1,5 milijarde evrov blockchain sistem, imenovan TON. Sistem temelji na aplikaciji Telegram.
image_alt
Včasih reveži, danes slavni in bogati

Na Forbesovi lestvici je Durov z neto vrednostjo 14,8 milijarde evrov uvrščen na 112. mesto.
 

Daniel Ek


Švedski podjetnik Daniel Ek je razvil Spotify, aplikacijo za predvajanje glasbe. Spotify danes šteje več kot 180 milijonov uporabnikov, med njimi je 87 milijonov plačljivih naročnikov.
 

Ernest Garcia III


Ernest Garcia III je soustanovitelj Carvane, podjetja za spletno prodajo avtomobilov. Njegov oče je imel trgovsko mrežo DriveTime, Ernest pa je iz tega izpeljal spletno trgovino brez posrednikov. Forbes Ernestovo neto vrednost ocenjuje na 7,3 milijarde evrov.
 

Evan Spiegel


Soustanovitelj priljubljene aplikacije Snapchat, Evan Spiegel, je v družabne medije prinesel novo raven zasebnosti. Po poročanju Go Banking Rates je v dobrodelne namene nakazal že več kot 130 milijonov evrov.
Mark Zuckerberg je med najbogatejžimi milenijci na svetu. Foto: BECK DIEFENBACH/REUTERS
Mark Zuckerberg je med najbogatejžimi milenijci na svetu. Foto: BECK DIEFENBACH/REUTERS

Na Forbesovi lestvici najbogatejših se Spiegel z neto vrednostjo 11,7 milijarde evrov uvršča na 197. mesto.
 

Dustin Moskovitz


Dustin Moskovitz, študijski sostanovalec Marka Zuckerberga in soustanovitelj Facebooka, je znan kot velik filantrop. Skupaj z ženo sta ustanovila fundacijo Good Ventures. Družbo Facebook je zapustil leta 2008, še vedno pa večji del njegovih prilivov prihaja od najbolj znanega socialnega omrežja na svetu. Neto vrednost Dustina znaša po oceni Forbesa 20 milijard evrov.
 

Mark Zuckerberg


Mark Zuckerberg je postal znan po ustanovitvi najbolj priljubljenega socialnega omrežja Facebooka. Prvotno družbeno omrežje The Facebook, ki je bilo namenjeno izbiri univerzitetnih kampusov, je Zuckerberg skupaj s kolegi lansiral leta 2004. Socialno omrežje se je začelo hitro širiti in kmalu doseglo milijardo uporabnikov. Revija Times je Zuckerberga leta 2008 uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi na svetu.
image_alt
Letni zaslužek, ki vas uvršča med najbogatejše v različnih državah

Trenutno je uvrščen na peto mesto Forbesove lestvice najbogatejših Zemljanov. Zuckerbergova neto vrednost je ocenjena na 104,71 milijarde evrov.

Več iz rubrike