Letni zaslužek, ki vas uvršča med najbogatejše v različnih državah

Povsod po svetu se vrzel med bogatimi in revnimi močno povečuje. V kateri državi potrebujete najmanj zaslužka, da ste uvrščeni med najbogatejše?
Fotografija: V katerih državah ste lahko med najbogatejšimi? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
V katerih državah ste lahko med najbogatejšimi? Foto: Shutterstock

Po poročanju tujih medijev so ZDA najbogatejša država na svetu. V času vrhunca pandemije covida-19 so te zaradi znižanja davkov in eksplozivne borze zabeležile največjo rast finančnih sredstev.
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Težava je, da premoženje ni enakomerno razporejeno, ampak se dohodkovna vrzel še povečuje, razlagajo poznavalci. Med pandemijo se je namreč bogastvo milijarderjev zelo povečalo. Glede na podatke Forbesa je aprila 2021 719 ameriških milijarderjev posedovalo štirikrat več denarja kot vseh 165 milijonov Američanov na dnu ekonomske lestvice.

V ZDA prihaja vse bolj v ospredje trend, da postajajo revni še bolj revni, bogati pa še bogatejši, poročajo tuji mediji. Tako ZDA ne veljajo več za obljubljeno deželo. Na spletni strani GoBankingRates so navedene države, v katerih ste lahko bogatejši z nižjim letnim dohodkom.
 

Bangladeš


Da bi lahko v Bangladešu živeli kot kralj, ne potrebujete veliko denarja. Glede na podatke indeksa ekonomske svobode za leto 2021 je ekonomija v Bangladešu še vedno nesvobodna. Odprtje bančne podružnice za tujo konkurenco bi zato lahko ekonomsko pomagalo državi, menijo poznavalci. Leta 2020 je bila v državi 5,3-odstotna brezposelnost. Med odstotek najbogatejših v Bangladešu se lahko uvrsti tisti, čigar letni zaslužek znaša 36.400 evrov.
image_alt
Psihološki triki za povečanje premoženja

Brazilija


Lestvica ekonomske svobode nakazuje, da ima Brazilija večinoma nesvobodno gospodarstvo, saj je zanjo značilen velik dolg. Ekonomsko stanje se je med pandemijo še poslabšalo, poročajo ameriški mediji.
Ekonomsko stanje v Braziliji ni nič kaj rožnato. Foto: Shutterstock
Ekonomsko stanje v Braziliji ni nič kaj rožnato. Foto: Shutterstock

Trenutno je v Braziliji 14,7 odstotka brezposelnih. Med odstotek najbogatejših se lahko uvrsti vsak z letnim zaslužkom vsaj 128.500 evrov.
 

ZDA


Združene države Amerike imajo svobodno gospodarstvo, navaja GoBankingRates. Poznavalci menijo, da tega zavirata velika državna poraba in visok dolg. Maja naj bi bila v ZDA stopnja brezposelnosti 5,8-odstotna. S 432.590 evrov letnega zaslužka se lahko uvrstite med odstotek najbogatejših Američanov.
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Filipini


Država, ki je zelo priljubljena tudi med turisti, ima glede na indeks ekonomske svobode svobodno gospodarstvo. Pri tem se sooča z nekaterimi izzivi v pravosodnem sistemu in v boju proti kronični korupciji. Aprila 2021 je bila zabeležena 8,7-odstotna brezposelnost. Letni zaslužek v višini 87.370 evrov bo dovolj za uvrstitev med odstotek najbogatejših državljanov.
 

Indija


Indija ima nesvobodno gospodarstvo, za izboljšanje situacije pa bi bile potrebne obsežne reforme, so prepričani strokovnjaki. Stopnja brezposelnosti znaša 8,7 odstotka, ki pa naj bi se po pandemiji glede na pričakovanja zmanjšala. Letni dohodek v višini 80.915 evrov vas uvrsti med odstotek najbogatejših Indijcev.
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Nemčija


Nemčija ima v veliki meri svobodno gospodarstvo. To bi bilo lahko še bolj svobodno, če bi se zmanjšala vladna poraba in bi prišlo do omilitve stroge delovne zakonodaje, pišejo mediji. Stopnja brezposelnosti v Nemčiji znaša približno šest odstotkov. Med najbogatejše Nemce se uvrščajo vsi z vsaj 280.000 evri letnega zaslužka.
 

Kitajska


Kljub temu da je Kitajska ena izmed največjih gospodarskih velesil na svetu, ima, glede na indeks ekonomske svobode, večinoma nesvobodno gospodarstvo, poroča GoBankingRates. Stopnja brezposelnosti v tej državi je bila februarja 2021 13-odstotna. Letni dohodek najbogatejših Kitajcev znaša vsaj 104.000 evrov.
Delavec na Kitajskem. Foto: Jason Lee/REUTERS Pictures
Delavec na Kitajskem. Foto: Jason Lee/REUTERS Pictures

Po podatkih Statističnega urada je povprečni letni neto dohodek v Sloveniji pred pandemijo znašal 10.252 evrov. Takrat je bila stopnja brezposelnosti štiriodstotna. Pandemija je brezposelnost v državi povečala. Ta je julija letos po podatkih državnega statističnega urada znašala 7,3 odstotka.

Več iz rubrike