Najbogatejše družine na svetu

Katere družine po svetu imajo v lasti največ premoženja?
Fotografija: Otroci Sama Waltona, ustanovitelja Walmarta. Foto: Jacob Slaton/Reuters
Odpri galerijo
Otroci Sama Waltona, ustanovitelja Walmarta. Foto: Jacob Slaton/Reuters

Večina najbogatejših družin je bogastvo pridobila po zaslugi družinskega premoženja, ki se je prenašalo iz generacije v generacijo.

image_alt
Bitcoin še bližje novim rekordnim vrednostim, napetost narašča

Nekateri so bogastvo zapravili, drugi pa so ga z inovativnimi idejami uspeli močno povečati. Spletna stran Luxury Launches navaja nekaj najbogatejših družin na svetu.

Družina Walton

Družina Walton je lastnica trgovinskega imperija Walmart, največjega trgovca na drobno na svetu. Njihovo bogastvo je po podatkih Bloomberga ocenjeno na 204 milijarde evrov. Podjetje je leta 1962 ustanovil Sam Walton, ki je imel štiri otroke.

Po poročanju tujih medijev naj bi vsi otroci kljub bogastvu živeli umirjeno in ne tako razkošno življenje.

Družina Mars

Frank Mars je začel leta 1911 prodajati čokoladice, izdelane v lastni kuhinji. Posel je bil že takrat uspešen, danes pa je podjetje eno izmed najbolj uspešnih prodajalcev čokolade. Čokoladice Snickers in M & Ms so namreč znane po celem svetu. Družinsko premoženje je ocenjeno na 122 milijard evrov.

Drugo podjetje, ki je v lasti družine, se ukvarja z nego hišnih ljubljenčkov, s čimer jim prinaša kar polovico zaslužka, navaja Luxury Launches. Sicer je o družini bolj malo znanega, saj spretno skrbijo za svojo zasebnost.  

image_alt
Bitcoin za las zgrešil novo najvišjo rekordno vrednost

Družina Koch

Štirje bratje Koch so podedovali očetovo naftno podjetje, ki je ocenjeno na 107 milijard evrov. Frederick in William Koch sta podjetje kasneje zapustila, Charles in David Koch pa sta ga kasneje preoblikovala v milijarde dolarjev vreden konglomerat. Koch Industries naj bi zaposloval več kot 130.000 ljudi po celem svetu, navajajo tuji mediji. Brata sta vlagala v razkošne nepremičnine, s čimer sta svoje bogastvo še povečala.

Družina Al Saud

Princ Mohammed bin Salman Al Saud. Foto: Guliver/Cover images
Princ Mohammed bin Salman Al Saud. Foto: Guliver/Cover images
Al Saud je monarhija, po kateri je poimenovana Savdska Arabija, dežela, bogata z nafto. Družinsko premoženje je glede na Bloombergove navedbe ocenjeno na 86 milijard evrov. Najbolj razkošno naj bi živel prestolonaslednik Mohammed bin Salman, sin kralja Salmana. Tuji mediji poročajo, da je ta za slavno sliko Salvator Mundi, Leonarda da Vincija plačal 386 milijonov evrov. Princ si je privoščil tudi eno največjih luksuznih jaht na svetu, za katero je odštel 429 milijonov evrov.

Družina Ambani

Bogastvo družine Ambani izhaja iz multinacionalnega konglomerata s sedežem v Indiji. Družinsko premoženje je po navedbah Bloomberga ocenjeno na 80 milijard evrov. Dhirubhai Ambani, ustanovitelj cesarstva, je umrl leta 2002. Ker ni zapustil oporoke, njegova sinova premoženja nista podedovala. Kasneje jima je pomagala njuna mama, da sta dobila delež podjetja in posledično sta lahko uživala življenje bogatašev.

image_alt
Znani najbogatejši Američani leta 2021

Družina Login

Iza Sia in Samo Login že sedmo leto zapored zasedata prvo mesto na lestvici najbogatejših Slovencev. Njuno premoženje je bilo leta 2020 ocenjeno na 689 milijonov evrov, navajajo nekateri mediji. 

Več iz rubrike