Na angleškem podeželju odkrili zlate rimske kovance

Na kmetijskem zemljišču v Združenem kraljestvu, so našli zaklad zlatih kovancev, ki je pritegnil pozornost strokovnjakov za kovance.
Fotografija: 11 zlatih kovancev iz Rimskega cesarstva, ki so jih našli na angleškem podeželju. Foto: Adrian Marsden
Odpri galerijo
11 zlatih kovancev iz Rimskega cesarstva, ki so jih našli na angleškem podeželju. Foto: Adrian Marsden

Na angleškem podeželju so na kmetijskem zemljišču našli zaklad zlatih kovancev, ki je pritegnil pozornost strokovnjakov za kovance, ki so zaklad povezali z rimskim cesarstvom. Doslej so detektorji kovin odkrili 11 kovancev. Strokovnjaki še vedno upajo, da bi jih lahko v prihodnosti izkopali še več.

image_alt
Zakaj je Monaco raj za bogataše?

Damon in Denise Pye, sta leta 2017 našla prvega od več zlatih kovancev, potem ko so lokalni kmetje končali z oranjem zemlje ob koncu žetvene sezone, zaradi česar je ozemlje postalo prvovrstno za raziskovanje.

Dragoceni kovanci so bili raztreseni v zemlji

»Kovance so našli raztresene naokoli v zemlji oranja, ki so jo leto za letom mešali, zaradi česar se je zemlja neprestano obračala in so sčasoma prišli na površje,« je povedal Adrian Marsden, numizmatik, ki je specializiran za starorimske kovance. »Prvo leto sta Pyeva našla štiri kovance, naslednje leto pa še enega, leto zatem še nekaj. Vedno mislijo, da so našli zadnjega, toda počasi prihajajo na površje in mislim, da jih je še več.«

Kmetijska zemljišča, kjer so našli kovance, ležijo na zemljišču, ki so ga nekoč zasedali Iceni, pleme britanskih Keltov. Kar postavlja vprašanje je kako so kovanci končali na polju leta pred prihodom rimskih sil? Medtem ko je Marsden dejal, da ni mogoče vedeti zagotovo, meni, da bi lahko obstajalo nekaj logičnih razlag za kopičenje bogastva.

Dve vrsti zlatih kovancev. Foto: Adrian Marsden
Dve vrsti zlatih kovancev. Foto: Adrian Marsden

»Očitno je, da so kovance dali v zemljo pred invazijo,« je Marsden povedal za Live Science. »Možno je, da so bili del neke vrste daritve bogovom, vendar je bolj verjetno, da jih je nekdo zakopal z namenom, da jih pozneje dobi nazaj. Zlato je bilo pogosto uporabljeno menjava, zato je možno, da bi lokalno pleme lahko se dokopalo do kovancev in jih morda nameravalo uporabiti za druge stvari, na primer za izdelavo nakita.«

Dve vrsti zlatih kovancev

V obtoku sta bili dve vrsti zlatih kovancev: ena vrsta je bila označena s portretom Avgusta Cezarja  ter z Gajem in Lucijem, njegovima vnukoma in prestolonaslednikoma na zadnji strani kovanca. Na drugem je prav tako Avgust v profilu na eni strani in Gaj na konju na hrbtni strani.

image_alt
Odkrit eden največjih diamantov v zgodovini

Vsak od kovancev ima tudi majhno vdolbino na vrhu, kar verjetno nakazuje, da je nekdo testiral čistost kovancev, morda po tem, ko so bili kovani. V nasprotnem primeru so visokokakovostno 20-karatno zlato, navaja Live Science. Če bi jih veliko pestili v zemlji, bi bilo pričakovati, da bodo bolj poškodovani, vendar niso. V rimskem cesarstvu je bilo sicer bilo ponarejanja.

Poleg na novo najdenih zlatih kovancev so detektorji kovin v preteklih letih odkrili zakladnico rimskih posesti v regiji, vključno s 100 kovanci iz bakrovih zlitin, dvema denarjema (rimskim srebrnikom), broškami in še več. Po Marsdenovi oceni so zlati kovanci skupaj ocenjeni na približno 20.000 dolarjev. Britanski muzej je nedavno pridobil kovance kot del svoje stalne zbirke.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Več iz rubrike