Zakaj je Monaco raj za bogataše?

Monaco je ena najlepših in najdražjih držav na svetu, ki vodi tudi na lestvici držav z najvišjim povprečnim bogastvom na prebivalca.
Fotografija: Vsakoletni jahtni show v Monacu. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Vsakoletni jahtni show v Monacu. Foto: Shutterstock

Monaco je znan po svojem glamuroznem in prefinjenem življenjskem slogu ter velikem bogastvu. Ko je govora o razkošnih in dragih državah, prevzame prvo mesto za najdražje na svetu. Po podatkih World Population Review je namreč uvrščen na prvo mesto med 10 najbogatejših držav na svetu glede na BDP na prebivalca.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

Raj za bogataše

Monaco vodi tudi na lestvici držav z najvišjim povprečnim bogastvom na prebivalca, ki znaša približno 2,1 milijona dolarjev, glede na najnovejši pregled globalnega premoženja AfrAsia Bank. Monaco velja za raj za bogate zvezdnike in poslovneže, ki imajo tam razkošno opremljene vile in osebje, ki skrbi zanje. Obstaja razlog, zakaj ga imenujejo »igrišče milijarderjev«. Izmed okrog 39.000 prebivalcev Monaca je kar 32 odstotkov milijonarjev, skoraj 3000 pa multimilijonarjev. Med njimi se najde tudi vsaj šest milijarderjev.

Monaco ponuja več kot le razkošen življenjski slog 

Če pogledamo razkošen življenjski slog in ugodnosti, poleg odlične klime in lokacije, ni presenetljivo, zakaj toliko super bogatih posameznikov izbere, da je Monako popoln kraj za bivanje.

Panoramski pogled na Monte Carlo. Foto: Shutterstock
Panoramski pogled na Monte Carlo. Foto: Shutterstock

A razlogov, zakaj bogati ljudje živijo v Monacu, je še več. Kneževina ima namreč enega najugodnejših davčnih sistemov na svetu, brez dohodnine ali davka na kapitalski dobiček.

Monako je tudi mednarodno bančno središče in suverena nacionalna država, katere značilnosti sta politična stabilnost in zavezanost k trajnostnemu okolju. Kneževina se uvršča med 40 najboljših držav po politični stabilnosti po meritvah Svetovne banke, ki jih je sestavil theglobableconomy.com.

image_alt
Srečni bogataši

V Monacu je poskrbljeno tudi za varnost ultra bogatašev. Za lastnike dragih nepremičnin, avtomobilov in nakita, varnostni vidik, ki ga imajo v kneževini, velja za najbolj privlačnega. Za varnost imajo enega policista na vsakih 100 prebivalcev in 24/7 video nadzor po vsej kneževini.

Nepremičnine za prodajo v Monte-Carlu so na vrhu seznama najdražjih v Monacu

Monaški luksuzni nepremičninski sektor na splošno velja za enega najprivlačnejših naložb na svetu po katerem je veliko povpraševanje bogatašev.

Po poročilu Real Estate Observatory Report za leto 2022, ki ga vsako leto objavi monaški inštitut za statistiko in ekonomske študije, so cene nepremičnin v Monaku leta 2021 dosegle rekordnih 52.000 evrov na kvadratni meter, zaradi česar je postal najdražji prvovrstni stanovanjski trg na svetu.

Kakšni so še razlogi, da bogataši izbirajo Monaco?

Drugi razlogi zakaj bogati ljudje živijo v Monacu so še ti, da ima Monaco vrhunsko zdravstveno oskrbo, restavracije z Michelinovimi zvezdicami ter vrhunska zdravilišča in trgovine z visoko modo.

Velika nagrada Monaka - Formula ena. Foto: Shutterstock
Velika nagrada Monaka - Formula ena. Foto: Shutterstock

Poleg tega se ponaša tudi z različnimi neokrnjenimi plažami in zaščitenim morskim okoljem ter kulturnimi in umetniškimi dogodki, vključno s slavno Veliko nagrado Monaca in Monaco Yacht Showom, na katerem je več kot 100 megajaht.

S svojimi marinami, ki lahko sprejmejo superjahte, bližino Francije in letališča v Nici ter Združenega kraljestva in severne Evrope, je Monaco idealna točka za tiste, ki želijo uživati v luksuznem razkošju na Azurni obali.

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Več iz rubrike