Na dražbi dva edinstvena 100-karatna diamanta

Tako razkošni diamanti so najboljši prijatelj dražbene hiše.
Fotografija: Diamant Zemeljska Zvezda. Foto: Posnetek zaslona/Barrons
Odpri galerijo
Diamant Zemeljska Zvezda. Foto: Posnetek zaslona/Barrons

Dražbena hiša Sotheby's bo 16. junija na dražbi draguljev v New Yorku ponudila dva 100- karatna hruškasta diamanta, v skupni vrednosti 12,5 milijona dolarjev.

image_alt
Ne dvomite v poroko, saj prinaša koristi. Toda, kakšne?

Tako razkošni diamanti so najboljši prijatelj dražbene hiše. »Samo peščica diamantov, ki tehtajo več kot 100 karatov, je bilo kdaj ponujenih na dražbi,« pravi Quig Bruning, vodja nakita pri Sotheby's Americas in dodaja, da je to, da imajo na prodaj dva taka diamanta istočasno zelo redkost.

Zemeljska Zvezda drugi največji tovrstni diamant

Prvi diamant Juno tehta 101,41 karata, poimenovan pa je po boginji svetlobe in plodnosti. Kot so povedali v dražbeni hiši, je to četrti največji tovrstni diamant v obliki hruške, ki bo ponujen na dražbi. Pričakuje se, da bo prodan za več kot 10 milijonov dolarjev, navaja spletni portal Barrons. 

Diamant Juno. Foto: Posnetek zaslona/Barrons
Diamant Juno. Foto: Posnetek zaslona/Barrons

Drugi predstavljeni dragulj, Earth Star, tehta 111,59 karata in naj bi dosegel med 1,5 milijona in 2,5 milijona dolarjev.

Po podatkih Sotheby'sa je bilo na dražbi kdaj koli prodanih le 11 diamantov, kot je Juno, od tega jih je dražbena hiša prodala sedem, ki tehtajo več kot 100 karatov. 

image_alt
Na ogled poročna tiara princese Diane

Zelo redki so tudi polirani in brušeni rjavi diamanti, kot je Earth Star (Zemeljska Zvezda), na dražbo so prišli le trije, ta pa je drugi največji.

Zemeljska zvezda je navedena v zgodovinski knjigi Slavnih diamantov lorda Iana Balfourja. Izvirni 248,9-karatni surovi diamant so našli v rudniku Jagersfontein v Južni Afriki leta 1967, kasneje so ga v New Yorku oblikovali v hruškasto obliko. Leta 1983 je bil prodan za milijon dolarjev, od takrat pa je v zasebnih rokah.

Kamni v obliki hruške, kot sta Juno in Earth Star, so idealni za obeske, še navaja Barrons.

image_alt
Med nakitom Melanie Trump tudi tri milijone dolarjev vreden prstan

Več iz rubrike