Ne dvomite v poroko, saj prinaša koristi. Toda, kakšne?

Zakonski stan dela ljudi privlačnejše. Dokazali so, da status "poročen" ali "samski" vpliva na premoženje in ne/uspeh pri iskanju službe.
Fotografija: Poročeni ljudje običajno zaslužijo več, pri čemer poročeni moški zaslužijo več kot njihove žene, zlasti pa več kot neporočeni moški ali ženske.Foto: The Richest
Odpri galerijo
Poročeni ljudje običajno zaslužijo več, pri čemer poročeni moški zaslužijo več kot njihove žene, zlasti pa več kot neporočeni moški ali ženske.Foto: The Richest

Razlike v plačah niso skrivnost. Medtem ko se mnogi zavedajo, da se plače pogosto razlikujejo glede na raso in spol, ekonomski podatki kažejo, da se zaslužki lahko razlikujejo tudi glede na status v razmerju.

Poročeni ljudje običajno zaslužijo več, pri čemer poročeni moški zaslužijo več kot njihove žene, zlasti pa več kot neporočeni moški ali ženske.

Nova študija, objavljena v American Economic Journal: Macroeconomics, kaže, da je se odgvor v boljšem gmotnem stanju poročenih skriva v tem, da osnovno celico, družino, podpirata dve odrasli osebi. Torej, ključna stvar za blaginjo znotraj družine je ekonomska podpora, ki jo drug drugemu in družinskim članom, nudiita zakonska partnerja.

Družina je ekonomska celica

Da poročeni ljudje zaslužijo več kot njihovi samski vrstniki, je dobro uveljavljeno dejstvo. Koliko več zaslužijo poročeni ljudje v primerjavi s svojimi vrstniki, se razlikuje glede na spol in izobrazbo, vendar se lahko giblje od 4,5 % do neverjetnih 32,6 %.

Ta vrzel obstaja tako pri moških kot pri ženskah, čeprav je splošni učinek običajno večji pri moških. Teorije, ki želijo razložiti to vrzel, se na splošno osredotočajo na posameznika.

image_alt
Luksuzne vesoljske kabine, ki bodo lahko gostile tudi poroke

Na primer, morda iste lastnosti, zaradi katerih oseba zasluži več, jo naredijo tudi bolj privlačnega partnerja in s tem večjo verjetnost, da bo v dolgotrajnem razmerju.

Druga možnost je, da je zaradi poroke moški bolj produktivni – saj ženske še vedno opravljajo večino gospodinjskih opravil – saj se moški lahko bolj osredotočijo na svojo kariero.

Avtorji študije so ugotovili, da je poročeni ljudje iščejo toliko časa, dokler ne najdejo zares dobre službe z dobrim plačilom. Zakaj? Ker vedo, da jim pri preživetju pomagal partner. Foto: Delo
Avtorji študije so ugotovili, da je poročeni ljudje iščejo toliko časa, dokler ne najdejo zares dobre službe z dobrim plačilom. Zakaj? Ker vedo, da jim pri preživetju pomagal partner. Foto: Delo

Toda čeprav se zdi, da so ti dejavniki prispevali k vrzeli, ko so jih raziskovalci preučili, niso bili odgovorni za večino razlik v plačah med samskimi in poročenimi ljudmi.

Namesto tega so se raziskovalci osredotočili na to, kako povezanost z drugo osebo - in njen dohodek - vpliva na proces odločanja med iskanjem službe.

image_alt
Luksuzni modni kosi, ki bi jih moral imeti vsak urejen moški

Iskanje zaposlitve je zelo spremenljiva dejavnost, saj lahko oseba, ki jo išče, spremeni, kako dolgo išče vlogo, koliko truda v to vloži in koliko tveganja je pripravljena prevzeti. Ko so poskušali zajeti te dejavnike, so raziskovalci zgradili model, ki je simuliral, kako samska ali poročena oseba išče delo.

Avtorji študije so ugotovili, da je poročeni ljudje iščejo toliko časa, dokler ne najdejo zares dobre službe z dobrim plačilom. Zakaj? Ker vedo, da jim pri preživetju pomagal partner.

Ni si težko predstavljati: če ste samski, iščete službo in nimate drugih dohodkov, razen svojega, boste verjetno sprejeli prvo službo, ki jo lahko dobite. A tega dejstva delodajalci ne bi smeli izkoriščati, saj je to v okviru mednarodnega prava najbolj evidenten dokaz mobinga.

image_alt
Otroške poroke ostajajo pereča globalna problematika

Več iz rubrike