Masa, ki jo je ustvaril človek, prvič izenačena z biomaso Zemlje

Antropogena masa je prvič v zgodovini enakovredna skupni živi biomasi Zemlje. To kaže na vse večje izkoriščanje narave.
Fotografija: Antropogena masa izpodriva zemljino biosfero. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Antropogena masa izpodriva zemljino biosfero. FOTO: Shutterstock

V sklopu študije, ki jo je izvedla skupina znanstvenikov iz Weizmanovega inštituta v Izraelu, je bilo ugotovljeno, da se je antropogena masa pred kratkim prvič do sedaj izenačila z živo biomaso Zemlje. Masa vsake tehta 1,2 bilijona ton. Antropogena masa je izraz za vso maso, ki jo je s svojimi dejavnostmi ustvaril človek, medtem ko živa masa predstavlja skupno maso živali in rastlin na nekem območju.
 

V zadnjih 20 letih se je antropogena masa podvojila


Do leta 2040 bi lahko antropogena masa trikrat presegla biosfero. Foto: Blaz Samec
Do leta 2040 bi lahko antropogena masa trikrat presegla biosfero. Foto: Blaz Samec
Do sedaj je bil delež žive biomase v svetovnem merilu vedno večji od antropogene mase, zdaj pa smo dosegli ravnovesno točko. Antropogena masa naj bi se v zadnjih 20 letih podvojila. To dokazuje, da naravo preveč izkoriščamo, medtem ko njeno mesto zasedajo stavbe, ki so proizvod človekovih dejavnosti. Vse kaže na to, da naš planet postaja vse bolj »inženirski«.

V živo biomaso Zemlje so bili pri izračunu vzeti tako vsi vodni kot kopenski organizmi; od največjih do najmanjših. Masa zemljine biosfere tako zdaj tehta 1,2 bilijona ton, njen največji delež pa zavzemajo drevesa. Masa biosfere se predvsem zaradi intenzivnega krčenja gozdov skozi čas počasi zmanjšuje.
 

Do leta 2040 naj bi antropogena masa trikrat presegla zemljino biosfero


Pri izračunu antropogene mase so bili upoštevani avtomobili, ceste, letala in stavbe. Kar štiri petine celotne antropogene mase naj bi predstavljali beton in agregati. Sledijo še materiali, kot so opeka, asfalt in kovine. V študiji med antropogeno maso ni bilo všteto kamenje in zemlja, ki predstavlja temelj konstrukcij. Prav tako niso bile vštete odpadne kamnine, ki nastanejo pri pridobivanju materiala.


Za lažjo predstavo: leta 1900 je po ugotovitvah znanstvenikov antropogena masa Zemlje znašala 35 milijard ton. Če se bodo torej človekove aktivnosti tudi v prihodnje nadaljevale z enakim trendom, lahko pričakujemo, da bo do leta 2040 antropogena masa že trikrat presegla biosfero Zemlje.
 

Več iz rubrike