S sajenjem dreves do dodatnega zaslužka

Dansko podjetje si prizadeva za zmanjšanje vplivov podnebnih sprememb na okolje. Posameznikom in podjetjem ponuja lastništvo dreves in posledični zaslužek.
Fotografija: Pogozdovanje za ublažitev podnebnih sprememb. Foto: Ezequiel BECERRA / AFP
Odpri galerijo
Pogozdovanje za ublažitev podnebnih sprememb. Foto: Ezequiel BECERRA / AFP

Ker predstavlja ogljikov dioksid v povezavi z globalnimi podnebnimi spremembami velik problem, se številne države in podjetja lotevajo iskanja rešitev za zmanjšanje njegove vsebnosti v ozračju. Drevesa igrajo pri reševanju te problematike pomembno vlogo, saj porabljajo ogljikov dioksid in ga pretvarjajo v kisik. Prav zato je pomembno delati na tem, da ohranimo čim več gozdov in zasadimo nove gozdne površine.

Kot poroča Svetovni gospodarski forum (WEF), se je dansko podjetja EcoTree domislilo, kako narediti nekaj dobrega za okolje. Posameznikom in podjetjem ponujajo lastništvo dreves, od česar imajo lastniki tudi finančne koristi. Lastniki dreves lahko letno zaslužijo dva odstotka vrednosti drevesa. Ko to doseže ustrezne dimenzije, se ga poseka, pri čemer lastnik zasluži od prodaje lesa. EcoTree načrtuje, da bi lahko do leta 2030 na tak način iz ozračja odstranili približno 300.000 ton ogljikovega dioksida.
 

Povprečno drevo absorbira 150 kilogramov ogljikovega dioksida letno


Drevesa absorbirajo velike količine ogljikovega dioksida. Foto: Jure Eržen / Delo
Drevesa absorbirajo velike količine ogljikovega dioksida. Foto: Jure Eržen / Delo
Predstavniki podjetja EcoTree upajo, da bi do leta 2030 dosegli postavljen cilj, s čimer bi se za lastništvo dreves odločilo 500.000 posameznikov in 10.000 podjetij. Zainteresirani lahko v last prevzamejo posamezna drevesa ali celo gozdove.

»Pogozdovanje je ena najboljših metod boja proti globalnemu segrevanju, saj drevesa v postopku fotosinteze absorbirajo ogljikov dioksid,« so dejali predstavniki danskega podjetja, ki ima v lasti gozdna zemljišča.

Po podatkih Združenih narodov drevo v povprečju absorbira kar 150 kilogramov ogljikovega dioksida letno.

»Ko se zmožnost absorpcije ogljikovega dioksida pri posameznem drevesu začne zmanjševati, pride do njegovega poseka. S prodajo trajnostnega lesa nato lastnik ustvari prihodek. Namesto vsakega posekanega drevesa zasadimo tri nova,« pojasnjujejo predstavniki podjetja EcoTree.


Lastniki dreves lahko nakup in spremljanje stanja dreves izvajajo prek spletnega mesta EcoTree. Na koncu prejmejo 100 odstotkov prihodka od končnega poseka.

Pobuda za pogozdovanje je bila razglašena na letošnjem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma. Do leta 2030 je cilj ohraniti in zasaditi 1000 milijard dreves, se zavzemati za ohranjanje biotske pestrosti in se boriti proti podnebnim spremembam.
 

Več iz rubrike