Slovenski projekt pametne ptičje hišice zbral že preko 700.000 evrov

Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje.
Fotografija: FOTO: Kickstarter, Bird Buddy.
Odpri galerijo
FOTO: Kickstarter, Bird Buddy.

Ob začetku kampanje, to so začeli v sredo, so si za osnovni cilj postavili zbrati 50.000 evrov. »Osnovni cilj smo dosegli v prvih 20 minutah, v malo več kot 24 urah pa smo zbrali že več kot pol milijona,« je za STA povedal Žiga Vrtačič, eden od soustanoviteljev projekta.

»Pričakovali smo uspešen zagon projekta, a obseg zanimanja nas je vseeno presenetil,« je še dejal Vrtačič. Skupaj z njim sta soustanovitelja projekta še slovenski razvijalec Franci Zidar in ameriški industrijski oblikovalec Kyle Buzzard, ki se je mednarodno uveljavil s svojo vlogo pri projektu Google Chromecast.

FOTO: Kickstarter, Bird Buddy.
FOTO: Kickstarter, Bird Buddy.
Kampanjo zbiranja sredstev imajo sicer namen zaključiti 14. januarja 2021, je še razvidno s spletne strani projekta na platformi Kickstarter.

Osnovni komplet pametne ptičje hišice Bird Buddy zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za ptičjo hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno video kamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja.
Omenjeni senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika ptičje hišice. Uporabnik lahko potem s pomočjo aplikacije naredi fotografijo ptice, medtem ko se ta mudi v ptičji hišici.


Aplikacija s pomočjo tehnologij umetne inteligence tudi prepozna vrsto ptice, trenutno lahko prepozna okrog 1000 ptičjih vrst, uporabniku pa omogoča tudi urejanje in deljenje fotografij ptic, ponuja mu tudi nasvete glede primerne hrane za posamezne vrste ptic. Z vgrajenim mikrofonom prepozna vrsto ptice tudi po njenem oglašanju.

V skladu z načrtom bodo s proizvodnjo ptičjih hišic začeli sredi leta 2021, podpornikom pa jih bodo začeli dobavljati predvidoma septembra 2021, je še razvidno s spletne strani na Kickstarterju.

FOTO: Kickstarter, Bird Buddy.
FOTO: Kickstarter, Bird Buddy.
V primeru, da bodo uspeli zbrati več kot 750.000 evrov, bodo uporabnikom ponudili tudi možnost senzorja izpraznjene posode s ptičjo hrano, ob doseženih 950.000 evrih pa tudi solarno celico za polnjenje baterije modula s kamero.

Dosedanji podporniki po pojasnilih Vrtačiča v največjem številu prihajajo iz ZDA in Velike Britanije, veliko pa jih je tudi iz Kanade, Avstralije, Švedske, Nemčije in Slovenije. Dostavo bodo zagotovili na globalni ravni, še piše STA.

Vrtačič je osnovno idejo za tovrsten projekt dobil že pred časom, porodila so mu je potem, ko je na spletu videl viralne posnetke, ki so nastali, ko je galeb nekomu ukradel kamero GoPro. Ideja je nato nekaj časa mirovala, spomladi letos pa so jo z ekipo začeli intenzivno razvijati.

Več iz te teme:

Več iz rubrike