Izpuhtelo za 66,5 milijarde dolarjev bitcoinov

Približno 3,7 milijona bitcoinov v vrednosti okoli 66,5 milijarde dolarjev je izgubljenih za vedno in ne bo na voljo nobenemu kupcu.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Pred nekaj meseci je analitnični portal Nairametrics razkril, kako je bilo zaradi umiranja lastnikov in njihovih najbližjih, ki niso podedovali dostopa do digitalnih denarnic, izgubljenih približno štiri milijone bitcoinov (po trenutni ceni približno 30 milijard dolarjev).


Tudi blockchain analitično podjetje Chainalysis v svojem najnovejšem poročilu piše o bitcoinih, izgubljenih za vedno. Slednje razkriva, da je do danes približno 3,7 milijona bitcoinov, v trenutni vrednosti približno 66,5 milijarde dolarjev, izgubljenih in ne bo na voljo nobenemu kupcu.
 
Gre za bitcoine, ki so bodisi ostali v digitalnih denarnicah, do katerih nihče več nima dostopa, bodisi bili poslani na neustrezen naslov denarnice, kar v svetu kriptovalut pomeni, kot bi tavali v vesolju.


Poročilo daje vpogled tudi v trenutni bikovski trend kriptovalut in primerjave z zadnjim tovrstnim trendom, ki smo ga videli leta 2017.

V zadnjem času se je mnenje o prvi kriptovaluti močno spremenilo: od odmevnih vlagateljev, kot je vodja hedge skladov Paul Tudor Jones, ki je nakup bitcoina primerjal z zgodnjim vlaganjem v Apple ali Google, do korporacij, kot sta Square in PayPal, ki v bitcoin vlagajo odstotek svojega celotnega premoženja.
 
Zdi se, da je institucionalni prehod v kriptovalute posledica želje po zavarovanju denarja pred makroekonomsko negotovostjo, ki je letos ne primankuje.
 
Kot je dejal Jones je »že marca in aprila postalo očitno, glede na denarno politiko, ki jo je vodila Fed ter centralne banke, da smo bili v čas brez primere ... začeti je bilo treba razmišljati o tem, kako se bomo obranili pred inflacijo.«


Takšno razmišljanje je po mnenju analitikov pri Chainalysisu delno odgovorno za bikovski trend, ki prevladuje na svetovnem trgu kriptovalut.
 
Ko postanejo kriptovalute bolj vpletene v vsakodnevne dejavnosti, se bo količina le-teh, ki se bodo za vedno izgubile, verjetno še povečala.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

finance

Drastičen padec cen na trgu kriptovalut

Cena najstarejše in najbolj znane kriptovalute bitcoin je v ponedeljek na trgovalni platformi Bitstamp padla na 34.057 dolarjev in s tem povečala izgubo ob koncu tedna.

finance

Kitajska mogotca v enem dnevu bogatejša za dobrih 12 milijard dolarjev

Novookronani najbogatejši Kitajec je svojemu bogastvu samo v enem dnevu dodal 5,4 milijarde dolarjev. Njegov kolega, nekdanji Googlov inženir, pa 7,2 milijarde dolarjev.

finance

Plemenite kovine iz sijajnega v bleščeče leto

Po sijajnem letu za plemenite kovine, bi se nekatere letos lahko zasvetile še bolj, napovedujejo analitiki.

finance

Na Češkem nastala posebna covidna valuta; bitcoin že nad 40.000 dolarji

Češko mesto bo kmalu zagnalo svojo covidno valuto, s katero želi pomagati lokalnim podjetjem. Medtem je vrednost globalnega trga kriptovalut presegla tisoč milijard dolarjev.

Komentarji: